maandag, 16 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (15 - 11)

15 City of Horror

 

Het meest gemene onderhandelingsspel dat ik ooit speelde. En toch was het heel leuk! In dit spel mag je je vrienden verraden en (figuurlijk) een mes in hun rug steken. Pas wel op dat je dit spel met de juiste vriendengroep speelt. Indien jij en je vrienden over een flinke dosis relativeringsvermogen beschikken, dan is dit spel een grote aanrader!

 

14 Lancaster

 

Lancaster is een worker placement spel met heel veel interactie. Je kan plaatsen innemen op het speelbord, maar je kan ook andere spelers op deze plaatsen verdrijven. Dit maakt het spel heel leuk! Daarnaast zijn er verschillende tactieken en strategieën mogelijk in dit spel. Tijdens dit spel zit ik steeds weer te genieten op mijn stoel.

 

13 Shadow Hunters

 

Shadow Hunters is een heel leuk en interactief spel met verborgen rollen. In Shadow Hunters ben je een Shadow, een Hunter of een Neutral. Iedereen houdt zijn rol verborgen. De Shadows proberen de Hunters te vermoorden, de Hunters proberen de Shadows te vermoorden en de neutrale karakters hebben elk een andere win conditie. Het is de bedoeling om informatie te bekomen over de identiteit van je medespelers. Dankzij deze informatie kan je weten wie je vrienden en vijanden zijn. Dan komt het erop aan om wapens te verzamelen en je vijanden proberen te vermoorden en je vrienden te helpen. Spannend! Shadow Hunters is de veel betere versie van Bang!

 

12 Het Dorp

 

Worker placement is één van mijn favoriete spelmechanismen en er staan dan ook veel werkverschaffingsspellen in deze top 50. Het Dorp is er ook één. En niet het eerste het beste. Het Dorp heeft simpele regels: blokje nemen en de bijhorende actie uitvoeren. Toch biedt Het Dorp veel diepgang. Het feit dat je “werkers” ook kunnen sterven in dit spel, is een originele vondst. Hoe meer ik Het Dorp speel, des te leuker ik het begin te vinden. Terechte winnaar van verschillende spellenprijzen!

 

11 Stoom

 

Mijn favoriete Martin Wallace is Stoom. In Stoom moet je spoorwegen aanleggen en goederen vervoeren. Op die manier kan je veel punten scoren. Stoom is een vrij zwaar spel met heel wat spelersinteractie en competitie tussen de spelers! Stoom is het allerbeste treinspel dat ik ken!

zondag, 15 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (20 - 16)

 

20 Puerto Rico: Het Kaartspel

Puerto Rico Het Kaartspel (ook wel San Juan genoemd) is het kleine broertje van Puerto Rico. San Juan kan niet tippen aan Puerto Rico, maar het is zeker geen flauw afkooksel van het bordspel. San Juan is een steengoed kaartspel. Zelden zoveel diepgang in een kaartspel gezien. Heel snel en heel veel diepgang. Dit speelt bovendien echt goed met twee spelers.

19 Guildhall

Guildhall is een snel, eenvoudig en makkelijk aan te leren kaartspel. Toch bevat dit spel heel wat tactische mogelijkheden en ook wat pestelementen. Dit kaartspel speel ik met veel plezier.

18 7 Wonders

Zowel Guildhall als 7 Wonders zijn kaartspellen die ik heel graag speel. Het was heel moeilijk om een keuze te maken tussen deze twee. Uiteindelijk heb ik 7 Wonders één plaatsje hoger gezet. Ik heb zelden een spel gezien met zoveel diepgang dat op slechts 30 minuten te spelen is. De regels zijn bovendien niet moeilijk en je kan 7 Wonders spelen met 2, 3, 4, 5, 6 of 7 spelers.

17 Revolver

7 Wonders en Guildhall ademen in de nek van Revolver, maar toch blijft Revolver mijn favoriete kaartspel. Het is een kaartspel voor twee spelers waarbij één speler met bandiet Jack Colty en één speler met kolonel Ned McReady speelt. De spelers krijgen elk een ander deck kaarten en toch zit de balans in het spel vrij goed. De ene speler moet proberen om alle bandieten van de andere speler een kopje kleiner te maken. Zowel met Ned McReady als met Jack Colty speel ik dit spel graag, al heb je met beide rollen een iets ander speelgevoel. De kogels en het speelplezier vliegen in het rond. Wauw!

16 Brieven uit Whitechapel

 

Jack The Ripper (één speler) pleegt een moord en keert dan terug naar zijn schuilplaats. De andere spelers moeten de schuilplaats van Jack proberen te achterhalen en Jack proberen te arresteren. Als Jack voel je de spanning letterlijk door heel je lichaam stromen. Soms sta je vlak naast een detective en dan kan je alleen maar hopen dat de detective je niet zal arresteren. Als detective ervaar je minder directe spanning. Hier zit de kracht vooral in het zoeken naar sporen en het samenwerken met je mededetectives. Dit is heel uitdagend en bevredigend als je Jack kan pakken. Een topper!

zaterdag, 14 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (25 - 21)

25 PitchCar

PitchCar is een finger flicking spel waarbij je met behulp van je duim en wijsvinger een schijfje (je wagen) over het parcours schiet. Het parcours maakt dit spel bijzonder omdat je elke keer opnieuw een ander parcours kan samenstellen. De uitbreidingen maken dit spel nog leuker en gevarieerder. Als alle spelers aan elkaar gewaagd zijn en de schijfjes allemaal dicht in elkaars buurt liggen, dan is dit spel heel spannend. Heel leuk om te spelen met de juiste spelersgroep!

24 Ra

Als je een “zuiver” bied spel wil spelen, dan is Ra zowat het beste dat je kan vinden in spellenland. Dit spel heeft het meest originele biedmechanisme dat ik ooit zag. Alleen al om deze reden zou iedereen dit spel in zijn spellenkast moeten hebben staan. Daarnaast speelt het spel heel vlot, zijn de regels eenvoudig en is het gewoon heel leuk!

23 Dominion

Dominion is de grondlegger van de deckbuilding games en dit spel mag je dan ook terecht een grote klassieker noemen! In Dominion probeer je (door het uitspelen van de juiste kaarten) je kaartendeck zo sterk mogelijk te maken. Met je deck kaarten kan je extra actiekaarten, overwinningspunten of geld kopen (allemaal in de vorm van kaarten). Dit spel moet iedereen minstens één keer in zijn leven hebben gespeeld.

22 Mr. Jack

Mr. Jack is een deductiespel voor twee spelers waarin één speler een moord heeft gepleegd (Mr. Jack). Hij moet proberen te ontsnappen terwijl de andere speler (de detective) de identiteit van Mr. Jack moet trachten te achterhalen. Mr. Jack is een snel, eenvoudig en leuk spel. Anders en veel beter dan Cluedo!

21 Crokinole

Het mooiste houten speelbord dat ik ooit zag. Een waar genot om met je vlakke hand over het gladde houten oppervlak te wrijven. Los van het materiaal is dit ook een heel leuk spel. Na een aantal keer spelen krijg je een echt flikkervingergevoel in je vingers. Ik ken niemand die dit spel niet leuk vindt.

vrijdag, 13 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (30 - 26)

30 Lords of Waterdeep

 

Het thema sprak me op het eerste zicht niet echt aan. Ik gaf het toch een kans en daar ben ik heel blij om. Lords of Waterdeep is een heel leuk worker placement spel waarbij je verschillende quests moet zien te vervullen. Dit spel schreeuwt om een Nederlandse editie!

 

29 Stenen Tijdperk

 

Dit spel is samen met Agricola waarschijnlijk het populairste worker placement spel aller tijden. Agricola vind ik leuk, maar niet leuk genoeg voor een plaatsje in mijn top 50. Stenen Tijdperk verdient die plaats wel. Stenen Tijdperk is één van de eenvoudigste worker placement spellen die ik reeds speelde, maar toch veel tactische mogelijkheden. Meer moet dat niet zijn!

 

28 Hoogspanning

 

Als iedereen zijn punten zit uit te rekenen en er steeds het maximum wil uithalen, dan kan de speeltijd flink uitlopen. In dat geval bedank ik voor Hoogspanning. Als Hoogspanning echter vlot gespeeld wordt, dan is dit spel fantastisch! Een orgasme voor je hersenen! Omwille van het gevaar voor down time staat dit spel “slechts” op plaats 28.

 

27 De Koningsburcht

De Koningsburcht is niet heel bekend, maar het is wel een heel leuk worker placement spel met een heel aangename speelduur. Je verzamelt grondstoffen en deze grondstoffen kan je omzetten in geld. Met dit geld kan je acties kiezen op het speelbord. De Koningsburcht is een goed spel waarbij je op lange termijn kan plannen. Het systeem met het uitspelen van je kaarten vind ik heel leuk. Daarnaast wordt het spel met de winterkaarten nog leuker. De Koningsburcht is ook heel goed speelbaar met twee spelers. Ik speel dit altijd met veel plezier.

26 Hanzesteden

Hanzesteden is erg droog. Het thema en uiterlijk van het speelbord nodigen ook niet echt uit om dit spel te spelen. Hierachter schuilt echter een heel sterk spel. Hanzesteden is een diep expertspel met enorm veel mogelijkheden. Een topper!

donderdag, 12 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (35 - 31)

 

35 Incan Gold

Incan Gold is een heel leuk spel met ‘push your luck’ spelmechanisme. Je gaat op zoek naar schatten in een grot, maar je moet oppassen voor verschillende gevaren die je kan tegenkomen. Elke beurt beslis je of je je terugtrekt uit de grot (en de bijhorende schatten meeneemt) of je langer in de grot blijft (met de kans op nog meer schatten of met het risico om een gevaar tegen te komen en hierdoor je verzamelde schatten te verliezen). Dit spel is een variant op Diamant. Dankzij de extra artefacten is Incan Gold echter leuker.

34 Perudo

Normaal ben ik geen grote fan van spellen met spelerseliminatie, maar in dit spel stoort dit nooit. Door goed te bluffen probeer je zo lang mogelijk te overleven met je dobbelstenen. Heel veel interactie en spanning! Ik krijg telkens weer een adrenalinestoot als iedereen zijn bekertjes omhoog heft en zijn dobbelstenen toont.

33 Time’s Up

 

Eén van de beste partyspellen die er zijn. Op het eerste zicht lijkt dit een dertien-in-een-dozijn-partyspelletje waarin je je wat namen moet uitbeelden. Laat je hierdoor zeker niet beïnvloeden. Time’s Up is lachen geblazen en uniek in zijn genre! Je moet het spelen om het te kunnen geloven. Hoe grappiger de deelnemers des te grappiger wordt dit spel. Tijdens dit spel heb ik al vaak letterlijk over de grond gerold van het lachen.

32 Pandemie

Waarschijnlijk het meest populaire coöperatieve spel ooit! In Pandemie werk je samen met je medespelers om de wereld te redden van verschillende gevaarlijke virussen. Pandemie is spannend tot de laatste minuut. Simple to play, hard to master. Dat zijn de spellen waarvan ik hou.

31 Asara

Asara is een worker placement spel met kaarten. In Asara, het land van duizend torens, moet je torens bouwen. Hiervoor moet je natuurlijk verschillende torenonderdelen verzamelen. Deze onderdelen bekom je door kaarten uit te spelen op het bord. Het is één iets anders en ik kan u vertellen: het is heel leuk! Een familiespel dat ik met plezier op tafel leg! 

woensdag, 11 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (40 - 36)

40 Quoridor

Quoridor is mijn meest gespeelde spel aller tijden. Dit zijn enkel online speelbeurten aangezien het spel jammer genoeg (nog) niet in mijn collectie zit. In Quoridor moet je proberen om met je pion als eerste de overkant van het speelbord te bereiken. Dit doe je door je barricades slim te plaatsen en je pion slim te verplaatsen. Quoridor is het hoogst genoteerde abstracte spel in deze lijst. Het is dan ook mijn favoriet in het abstracte spellengenre. Als je houdt van abstracte spellen, moet je dit spel zeker eens een kans geven. Hou het echter niet bij één speelbeurt, want je moet dit spel een aantal keer spelen om echt goed te kunnen worden in dit spel. De eenvoudige regels en snelle speeltijd kunnen alvast geen excuus zijn om dit spel geen kans te geven.

39 Keltis

Daar is Reiner Knizia. Knizia is één van mijn favoriete spellenauteurs. Met Keltis levert hij een heel leuk familiespel af. Dit spel is heel eenvoudig en daardoor met heel de familie te spelen. Ik hou vooral van het verzamelen van de setjes in de verschillende kleuren en de race over de verschillende steensporen.

38 Coloretto

Coloretto is een heel eenvoudig kaartspel. Als je aan de beurt bent, heb je twee keuzes: ofwel een kaart van de trekstapel nemen en deze kaart in één van de kolommen leggen ofwel een volledige kolom kaarten nemen. Er zijn altijd evenveel kolommen als het aantal spelers. Elke kaart heeft een kleur. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kaarten in dezelfde kleuren te verzamelen. Hoe meer kaarten je bezit in een bepaalde kleur, des te hoger je puntenscore. Opgelet: enkel de 3 kleuren waarvan je het meeste kaarten hebt, tellen mee. Voor de overige kleuren krijg je minpunten. Dit maakt het spel tactischer. Coloretto is mijn meest gespeelde kaartspel in 2013. Dat wil toch iets zeggen. Het is altijd in spanning afwachten welke kleuren zullen worden getrokken. Je staat steeds voor een interessante keuze: nog een kaartje nemen of het zekere voor het onzekere nemen en toch maar vlug een kolom kaarten nemen vooraleer iemand anders je te snel af is. Leuk! Tip: het kan geen kwaad om af en toe eens wat minpunten te nemen, als je er maar voor zorgt dat je hierdoor ook veel pluspunten scoort.

37 For Sale

Een filler om U tegen te zeggen. For Sale is een bied spel dat bestaat uit twee verschillende biedronden. Dit kaartspel is heel eenvoudig en op 1 minuut zijn de spelregels uitgelegd. Toch zit er ook wat tactiek in dit spel waardoor ik dit spel steeds met veel plezier speel. Een leuk tussendoortje!

36 Zooloretto

Dit is de bordspelversie van het kaartspel Coloretto. Iets uitgebreider qua mogelijkheden (zonder echt moeilijk te worden) en daardoor iets leuker dan Coloretto. Het thema zal ook gezinnen met kinderen aanspreken. Een spel waar zowel kinderen als volwassenen veel plezier aan kunnen beleven.

dinsdag, 10 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (45 - 41)

 

45 Tinners’ Trail


Tinners’ Trail is een minder bekende parel van Martin Wallace. Martin Wallace is de man achter klassiekers als Stoom en Brass. Tinners’ Trail is minder zwaar dan deze twee spellen. Dit spel krijgt niet de grote publieke aandacht die het verdient. Dit komt waarschijnlijk door het thema. In Tinners’ Trail ga je werken in de mijnen. Een thema dat waarschijnlijk weinig mensen zal aanspreken. Daarbij komt nog dat de lange spelregels wat zullen afschrikken. Toch is Tinners’ Trail een fantastisch spel. Het spel speelt heel vlot en achter het ietwat saaie thema schuilen heel goede spelmechanismen. Ik heb dit spel jammer genoeg nog niet vaak genoeg gespeeld, anders had dit spel zeker veel hoger geëindigd in mijn top 50.

 

44 K2

 

In het bordspel K2 mag je een berg beklimmen. Naarmate je dichter bij de top van de berg komt, wordt het spel steeds uitdagender. Je moet er voor zorgen dat je conditie op peil blijft en je moet rekening houden met de wisselende weersomstandigheden. Tijdens het spelen krijg je echt het gevoel dat je een berg aan het beklimmen bent. Een aanrader!

 

43 Dice Town

 

Dice Town is een dobbelspel met pokerinvloeden. Met je dobbelstenen moet je proberen om interessante combinaties te gooien. Het leuke thema en de verschillende voordelen (die je kan bekomen dankzij je dobbelsteenworp) maken dit spel veel leuker dan vele andere dobbelspellen.

 

42 King of Tokyo

 

King of Tokyo is een iets minder vriendelijk dobbelspel dan Dice Town. In King of Tokyo ben je een monster. Je moet proberen om de andere monsters uit te schakelen. Dit doe je door het gooien van dobbelstenen. Heel leuk spel met eenvoudige regels en veel spelersinteractie. De vele verschillende kaarten in het spel zorgen voor veel afwisseling in het spel.

 

41 Formula D

 

Ik heb al heel wat race spellen gespeeld. Van Top Race tot Rallyman. Van Jamaica tot Powerboats. Van Atlantis tot Demarrage! Toch blijft Formula D één van mijn favoriete race spellen. Dit zijn enkele redenen waarom ik Formula D zo leuk vind: de spanning tijdens een nek-aan-nek race naar de finish, het inschatten van je snelheid in de bochten en op de rechte stukken, de leuke versnellingspook waarmee je kan schakelen tussen verschillende versnellingen, de eenvoudige regels, de mogelijkheid om regels toe te voegen of weg te laten, het aantal spelers waarmee je dit spel kan spelen en het Formule 1 thema.

maandag, 09 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (50 - 46)

50 Ticket To Ride

 

Het treinenspel Ticket To Ride is het meest ideale spel om met niet-spelers op tafel te leggen. Eenvoudige spelregels, mooi speelmateriaal en het speelt heel snel. Het is bovendien één van de spellen die me de spellenmicrobe hebben bezorgd. Terecht een grote klassieker en daarom verdient Ticket To Ride een plaatsje in mijn top 50.

 

49 Tikal

 

Tikal is een meerderhedenspel waarbij je elke beurt tien actiepunten mag kiezen en deze tien actiepunten zijn dikwijls nog te weinig. Er zijn ook zoveel mogelijkheden in dit spel. Tikal bezorgt je veel diepgang met simpele regels. Het enige spel uit de Masker Trilogie dat ik al speelde (volgens velen ook het beste, maar daar kan ik nog niet over oordelen). Een aanrader!

 

48 Carson City

 

Carson City is een worker placement met western thema. Het leukste onderdeel aan dit spel is dat je met twee cowboys op één actieveld kan gaan staan, waarna een duel wordt uitgevochten. Een originele twist in het worker placement genre.

 

47 Streetsoccer

 

Streetsoccer is een abstract voetbalsimulatiespel voor twee spelers. Wie houdt van voetbal, zal dit lichte spel wel kunnen waarderen. Altijd spannend als de score gelijk is en de tijd langzamerhand wegtikt. Wie zal het winnende doelpunt maken?

 

46 Flash Point: Fire Rescue

 

Flash Point: Fire Rescue is het eerste coöperatieve spel in deze top 50. In dit spel moet je als brandweerman samen met je medespelers zoveel mogelijk mensen en dieren levend uit een brandend gebouw proberen te halen. Het thema zit heel goed verweven in dit spel. Flash Point is heel snel uit te leggen en zeker niet moeilijk. Leuk is ook dat je de moeilijkheidsgraad van het spel kan aanpassen. Als veelspeler zal het familiespel wat licht aanvoelen, maar als je de regels voor gevorderden aan het spel toevoegt, zal de veelspeler ook zeker aan zijn trekken komen.

zondag, 08 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013

Vanaf morgen laat ik mijn 50 favoriete spellen op u los. Genummerd van 50 tot 1. Hou u vooral niet in om mijn persoonlijke keuzes van commentaar te voorzien. Liefst opbouwend, want ik ben een vrij gevoelig persoon. Ik zal de spellen in groepjes van 5 op u loslaten. Dat leest snel en dan heeft u elke dag wat te lezen. Bovendien hoeft uw partner dan niet te klagen dat u alweer 2 uur rondhangt op deze blog.

Tot morgie voor een spellenorgie!  

donderdag, 05 december 2013

Spellen spelen is topsport

Dit weekend is het spellenweekend. Als spellenatleet wil je natuurlijk fris voor de dag komen. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Als je een heel zwaar en lang spel wil spelen, moet je conditioneel topfit zijn. Omdat een voorbereiding zo belangrijk is, heb ik voor jou een 10-stappenplan uitgewerkt. Vooraleer je start met het spelen van een spel is het belangrijk om eerst deze stappen op te volgen:

 

Stap 1: rusten

 

Zorg ervoor dat je heel de week op tijd naar bed gaat. Rust is heel belangrijk. Stel je voor dat je midden in je spellenuitleg in slaap zou vallen? Om nog maar te zwijgen over je humeur bij een gebrek aan nachtrust. Als je slecht gehumeurd bent, zet je dit humeur over op de andere spelers. Bij de andere spelers zal dit irritatie opwekken waardoor zij heel het spel tegen jou zullen spelen. Met een grote nederlaag voor jou als gevolg. Zorg dus dat je goed uitgeslapen bent.

 

Stap 2: op de loopband

 

De fiches, pionnen en grondstoffen zullen steeds opnieuw moeten verplaatst worden op het speelbord. Na een paar uur begin je dit te voelen in je armen. Op voorhand een beetje loslopen op de loopband zodat je lichaam soepel aanvoelt is heel belangrijk. Vergeet ook de stretchoefeningen niet. Je wilt immers geen stijve spieren aan de speeltafel.

 

Stap 3: aangepaste voeding

 

Let op je voeding. Niet te vettig eten. Je wilt immers de dag van de waarheid niet met buikloop op toilet doorbrengen.

 

Stap 4: vermijd alcohol

 

In een dronken toestand wartaal produceren, je kaartspel UNO in de open haard gooien, het speelbord onderkotsen of de borsten van je medespelers bevoelen tijdens het spel is allemaal geen probleem. De kans bestaat echter dat je het spel verliest door een gebrek aan concentratie. Dat moeten we proberen te vermijden.

 

Stap 5: selectie van een spel

 

Een volgende belangrijke stap in de voorbereiding is het selecteren van een geschikt spel. Onderschat dit niet! Probeer het niveau van je medespelers in te schatten door hen een IQ-test te laten uitvoeren. Hoe dommer de speler, des te moeilijker het geselecteerde spel. Altijd lachen!

 

Stap 6: vooraf inkopen doen

 

Leg je speelvrienden in de watten. Tijdens het spel is het altijd leuk als er wat te drinken en te knabbelen valt. Koop je ingrediënten echter op voorhand! Niets is zo ambetant als tijdens een spel even naar de nachtwinkel te moeten lopen omdat je doorheen je voorraad drank zit. Chips, gezouten nootjes, zwam worstjes en ander vettig of plakkerig voedsel is uit den boze. Je wilt immers niet dat je medespelers met hun vettige pollen aan je spel zitten.

 

Stap 7: eerlijk spelen

 

Speel het spel eerlijk. Er vinden geen dopingcontroles plaats, maar als je eenmaal bent betrapt op spellenbedrog zal dit je heel je spellenleven blijven achtervolgen. Elke keer als je een spel wint, zullen de andere spelers denken dat je hebt bedrogen (ook al was dat voor één keer niet het geval). Ze zullen je altijd weer met een misprijzende blik aankijken. In onze spelersgroep gaan we zelfs nog een stapje verder. Wij publiceren in het magazine Spel in Zicht een foto van je hoofd met daaronder het opschrift: WANTED! HE’S A CHEATER!

 

Stap 8: stilte

 

Zorg dat je in stilte kan spelen. Geen blaffende honden, geen spelende kinderen, geen rinkelende telefoons, geen blazende haardrogers, geen zuigende stofzuigers, geen ronddraaiende vibrators en geen televisies of radio’s in de buurt. Deze afleidingen hebben niet alleen zware gevolgen voor je prestaties tijdens het spel, het zorgt er ook voor dat je kostbare speeltijd verliest met het verwijderen van deze storende objecten.

 

Stap 9: spelregels lezen

 

Als je een nieuw spel voor de eerste keer wil spelen, begin dan eerst met het lezen van de spelregels. Dit klinkt misschien logisch, maar je moet er aan denken. Maak ook een samenvatting van de spelregels. Deze samenvatting kan je gebruiken tijdens je speluitleg. Het komt niet alleen heel professioneel over, het helpt je ook om een aantal basisregels te kunnen memoriseren.

 

Stap 10: de speluitleg

 

Wees vriendelijk tijdens je speluitleg en zorg ervoor dat je regelmatig glimlacht. Dit brengt een positieve vibe over op de andere spelers en met een beetje geluk kan je met je glimlach het mooiste meisje aan tafel versieren. Laat je niet opjagen tijdens je speluitleg. Werk rustig van puntje 1 naar puntje 375. Als een speler iets vraagt over puntje 201 terwijl je nog maar bezig bent met de uitleg van puntje 75, vraag de speler dan vriendelijk om zijn mond te houden tijdens de speluitleg. Na je professionele speluitleg (eventueel aangevuld met kleurendia’s) gaat het spel van start.

 

En dan nu opperste concentratie. Lees het speelbord, bevoel de speelfiguren, laat je grijze hersenmassa werken, bedenk de ultieme strategie, probeer een aantal van je nieuwe tactiekjes uit en steek spelenderwijs een mes in iemands rug als het moet (maar denk aan je glimlach). Als je even de aandacht dreigt te verliezen (door een slechte voorbereiding), onderneem dan de volgende acties. Trek je ogen wagenwijd open, kap twee tassen koffie in je keelgat en sla een aantal keer met je vlakke hand op je kaak. Herhaal indien nodig. Zo. Je bent weer bij de les. Blijf gefocust en denk na. Denk echter niet te lang na of ze plakken het label “down time” op je voorhoofd. Makkelijk is het niet, maar ik heb ook nooit beweerd dat spellen spelen makkelijk is.

 

Even later.

 

Proficiat! Het spel is ten einde en je hebt een topprestatie afgeleverd. Nu mag je weer ontspannen, maar niet te lang. Volgend weekend is het immers opnieuw spellenweekend!