dinsdag, 07 januari 2014

Het beste van 2013 – Meerderhedenspellen

Ik wil de meeste hebben, ik wil altijd de meeste hebben,… De meerderheid in een gebied halen met blokjes, dobbelstenen of tegels. Het maakt niet uit, meerderhedenspellen zijn vrijwel altijd leuk!

De twee beste meerderhedenspellen op deze planeet zijn El Grande en Eufraat & Tigris. Voor deze spellen mag je me ’s nachts wakker maken. Er zullen al zware kleppers de revue moeten passeren om deze twee iconen van hun troon te kunnen stoten.

Toch is mijn meest gespeelde meerderhedenspel in 2013 geen van beide spellen, maar wel: Las Vegas. Dit komt vooral door het snelle speelverloop en de eenvoudige regels. En natuurlijk ook omdat het een leuk spel is.

Andere hele leuke meerderhedenspellen zijn Yspahan, Lancaster, Maharadja en Tikal.

Mijn vier meest gespeelde meerderhedenspellen in 2013:

1 Las Vegas (11x)

2 El Grande en Yspahan (7x)

4 Eufraat & Tigris (4x)

maandag, 06 januari 2014

Het beste van 2013 – Dobbelspellen

Naast mijn vriendin Barbara heb ik ook een zwak voor dobbelstenen. Laat me gooien met een dobbelsteen en ik ben in mijn nopjes. In 2013 kwamen er dan ook tientallen verschillende dobbelspellen op tafel.

Mijn meest gespeelde dobbelspel was Qwixx met 37 speelbeurten! Het spel ziet er op het eerste zicht wat simpel en saai uit, maar als je het één keer hebt gespeeld, ben je meteen verkocht en zal je het direct nog eens willen spelen.

In veel spellen worden er dobbelstenen gebruikt, maar als je enkel de zuivere dobbelspellen meetelt, dan is Perudo mijn favoriet dobbelspel. Gooien, bluffen en vooral veel plezier maken als de ogen van de dobbelstenen van onder de beker tevoorschijn komen!

Het dobbelspel dat me in 2013 het meest heeft verrast, is Quantum. Heel origineel gebruik van de dobbelstenen. Enkel het thema kon me minder boeien, maar dit is zeker een spel dat ik graag nog eens opnieuw zou willen spelen.

Seasons is meer een kaartspel dan een dobbelspel, maar toch wil ik even melden dat ik dit spel ook fantastisch vond. Vanaf het moment dat dit spel in het Nederlands wordt uitgegeven, schaf ik het me meteen aan. Jammer dat dit niet voor de nabije toekomst zal zijn.

Verder heb ik veel plezier beleefd aan King of Tokyo, Can’t Stop, Las Vegas, Yspahan, Kingsburg, Dice Town, Streetsoccer en Dungeon Fighter. In King of Tokyo moet je elkaar als bloeddorstige monsters bevechten via dobbelsteenworpen. Can’t Stop is een push your luck dobbelspel. Nog een keer gooien of stoppen? Altijd een moeilijke keuze. Las Vegas is een heel eenvoudig meerderhedenspelletje met dobbelstenen. Snel en leuk! Yspahan en Kingsburg waardeer ik enorm door hun origineel gebruik van de dobbelstenen. Dice Town is een dobbelspel met pokerinvloeden. Streetsoccer is een leuk abstract tweespelersspel met voetbalthema. Dungeon Fighter is hilarisch! Op de meest debiele manieren met dobbelstenen gooien.

Roll Through The Ages was mijn grootste ontgoocheling qua dobbelen in 2013. Van dit dobbelspel had ik veel meer verwacht.

Deze dobbelspellen wil ik in 2014 graag eens spelen: Bang! Het Dobbelspel, Alien Frontiers, Buccaneer Bones, Luchador! Mexican Wrestling Dice Game en CV.   

Mijn drie meest gespeelde dobbelspellen in 2013:

1 Qwixx (37x)

2 Perudo (26x)

3 Can’t Stop (12x)

 

 

zondag, 05 januari 2014

Het beste van 2013 – Deckbuilding spellen

Speciaal voor de bezoekers die niet weten wat een deck building game is, een klein woordje uitleg.

Deck building is een spelmechanisme waarin spelers starten met een vooraf bepaalde set kaarten en nadien extra kaarten toevoegen (of kaarten veranderen) tijdens het verdere verloop van het spel. Bij veel deck building spellen hebben spelers de mogelijkheid om nieuwe kaarten te kopen. Deze nieuwe kaarten komen dan terecht bij de kaarten die je reeds in het bezit had. Op die manier wordt je deck kaarten steeds groter en drijf je je “motor” op zodat je later in het spel steeds meer mogelijkheden krijgt.

De twee beste deckbuilders die ik in 2013 speelde zijn Dominion en City of Iron.

Dominion blijft een topper onder de kaartspellen. Het eerste deckbuilding game dat ik ooit speelde en ik speel het nog steeds met veel plezier. Dit spel speelde ik 19 keer in 2013 en daardoor is het ook mijn meest gespeelde deckbuilder van het jaar. Eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers, een snel speelverloop, interessante beslissingen, veel variatie, mooi artwork en het is heel leuk om lange combo’s met de kaarten te maken. Dominion is een topper dat thuishoort in ieders spellenkast!

Dominion is een zuiver deckbuilding kaartspel. City of Iron is eigenlijk een bordspel waaraan een deckbuilding mechanisme werd toegevoegd. Vrij uitdagend spel met veel mogelijkheden. Niet heel moeilijk om te spelen, niet makkelijk om te winnen. Bovendien bevat dit spel een prachtig speelbord! Zo mogen er meer komen. Dit spel wil ik zeker nog eens spelen in de toekomst.

Als ik moet kiezen tussen City of Iron of Dominion kies ik zonder twijfel voor de klassieker Dominion. City of Iron is echter ook een heel goed spel waarvan veelspelers met plezier zullen smullen.

Het spel Vrijdag is de derde deckbuilder die ik speelde in 2013. Niet zo goed als Dominion en City of Iron, maar toch ook leuk om te spelen. De kans is groot dat dit solospel in de loop van 2014 aan mijn spellencollectie zal worden toegevoegd.

In 2013 speelde ik niet veel deckbuilders. In 2014 wil ik hier graag verandering in brengen. Ik kijk vooral uit naar Legendary: The Marvel Deck Building Game (een coöperatief deckbuilding kaartspel met superhelden uit de Marvel Comics), Concordia (kaartspel waarbij elke kaart een rol is met een speciale actie), Lewis & Clark (een strategisch racespel) en Trains (Dominion look-a-like aangevuld met een speelbord).

zaterdag, 04 januari 2014

Het beste van 2013 – Worker placement spellen

Het Stenen Tijdperk is een heel leuk en toegankelijk worker placement spel. Om die redenen was dit spel mijn meest gespeelde worker placement spel in 2013 met 7 speelbeurten. Het blijft een goed spel, maar het is niet langer mijn favoriete worker placement.

De Koningsburcht was één van de toppers op onze reis en daardoor ook mijn op één na meest gespeelde worker placement spel in 2013. Zwaar onderschat spel trouwens. Als je de kans krijgt om dit spel eens te spelen, zou ik niet twijfelen. Het speelt ook heel snel.

Asara is een worker placement spel met kaarten. Het is eens iets anders en alleen al om die reden vind ik het meer dan de moeite waard.

Caylus is een zware hersenkraker. Zonder twijfel een goed spel, maar de vraag is of je je ook amuseert tijdens dit spel? Voor mij is het net iets teveel “werk” en iets te weinig “speelplezier”. Om die reden hoef ik Caylus niet meer te spelen in de nabije toekomst.

Het Dorp is op het eerste zicht een worker placement zoals er al zoveel zijn, maar het feit dat je je werkers in dit spel ook kan laten sterven, maakt dit spel heel bijzonder.

In Lancaster is het niet alleen werkers plaatsen, maar ook werkers van anderen verdrijven en daarna kan men die verdreven werkers opnieuw plaatsen. Leuke vondst in dit spel dat bruist van de spelersinteractie.

Carson City zorgt voor veel spelersinteractie en de cowboy-duels zijn altijd leuk! Met trage spelers kan de speelduur van dit spel wel oplopen, maar dat geldt voor veel spellen.

Fresco, Dungeon Lords, Lords of Waterdeep en Kingsburg vond ik goede spellen, maar deze spellen zou ik graag in 2014 nogmaals spelen om een betere indruk te krijgen. Het fantasy-thema van Dungeon Lords was niet echt mijn ding, maar het spel vond ik wel oké. Lords of Waterdeep (ook met fantasy-thema) kon me meer bekoren. Van Kingsburg kan ik me niet veel meer herinneren (meestal geen goed teken), maar ik weet wel nog dat ik het leuk vond en dat het plaatsen van de dobbelstenen heel origineel was. Fresco moet dringend nog eens op tafel komen, ik wil nog wel eens verf mengen!  

Agricola is en blijft een heel goed spel, maar ik mis de grote spelersinteractie die je in pakweg The Manhattan Project en Lancaster wel terugvindt. Ik hou ook niet van het “zorgen-voor-voedsel-voor-je-werkers”-aspect in vele worker placement spellen zoals Agricola. Dat leidt me teveel af van mijn andere keuzes in het spel. In 2012 was Agricola nog mijn meest gespeelde worker placement spel. Dit jaar staat het zelfs niet meer in de top 7 van mijn meest gespeelde worker placement spellen. Dit komt doordat ik het spel zelf niet bezit en doordat ik in 2013 veel nieuwe worker placement spellen heb ontdekt.

Santiago de Cuba vond ik de minst leuke worker placement die ik in 2013 speelde. Hier ga ik dan ook niet veel woorden aan vuil maken.

The Manhattan Project vond ik de beste worker placement van het jaar 2013. Veel mogelijkheden en er is altijd wel een leuke plaats om te kiezen voor je werkers. Hierdoor is het minder frustrerend als een andere speler voor je neus een werker plaatst waar jij ook jouw werker wou plaatsen. Je kiest dan gewoon een andere interessante plaats. Op dit gebied vind ik Het Stenen Tijdperk en Agricola veel frustrerender (en daarom ook minder leuk) om te spelen.

Ik speel heel graag worker placement spellen. In sommige worker placements ben ik heel goed (The Manhattan Project, Het Dorp en Agricola) en in andere worker placements ben ik heel slecht (Lancaster, Carson City en Het Stenen Tijdperk). Ik begrijp nog steeds niet waarom. In al deze spellen moet je goed vooruit plannen, maar in het ene spel gaat me dat al beter af dan in het andere spel.

Le Havre en De Kathedraal kwamen in 2013 niet meer op tafel. Ik heb geen van beide spellen gemist aangezien ik bij mijn eerste speelbeurt bij geen van beide spellen onder de indruk was. Beide spellen kwamen wat langdradig over. Toch wil ik ze in de toekomst allebei nog wel eens een kans geven.

Worker placement spellen die ik 2014 graag eens zou spelen, zijn Tzolkin, Troyes, Keyflower, Bora Bora, Belfort, Russian Railroads, Tournay, Lewis & Clark, 21 Mutinies en Spyrium. Een hele boterham dus. Ik zal al blij zijn als ik er 5 van deze 10 zou kunnen spelen.

Mijn drie meest gespeelde worker placement spellen in 2013:

1 Stenen Tijdperk (7x)

2 De Koningsburcht (4x)

3 Asara, Caylus, Lancaster, Het Dorp en Carson City (3x)

vrijdag, 03 januari 2014

Het beste van 2013 – Coöperatieve spellen

Coöperatieve spellen zijn altijd leuk, dus speelde ik 8 verschillende coöperatieve spellen in 2013.

Ghost Stories was nieuw in 2013 en meteen het beste coöperatieve spel dat ik ooit speelde. Ghost Stories was niet alleen het beste coöperatief spel, maar ook mijn meest gespeelde coöperatieve spel van het jaar. 11 keer kwam dit spel op tafel, waaronder het vaakst als solospel. Ghost Stories is daarom ook mijn favoriet solospel in 2013. Het spel zelf is niet moeilijk, maar het is wel heel moeilijk om dit spel te winnen. Ik bleef volharden en na 11 speelbeurten kon ik eindelijk zegevieren. Mijn allereerste winst in Ghost Stories was een feit! Dit jaar ga ik proberen om een tweede zege te pakken in Ghost Stories.

Na Ghost Stories was Escape: The Curse of the Temple mijn meest gespeelde coöperatieve spel in 2013 met 8 speelbeurten. Escape: The Curse of the Temple is een race tegen de tijd en heel chaotisch. Om die redenen zal niet iedereen van dit spel houden. Ik vind het wel leuk, maar het is zeker geen topper. Escape: The Curse of the Temple zorgt wel iedere keer voor spanning en een leuke sfeer. Ik zal er zelf niet spontaan naar vragen, maar ik wil altijd meespelen als dit spel op tafel komt.  

Hanabi won de Spiel des Jahres 2013 en dan zijn de verwachtingen van een spel meteen hoog gespannen. Hanabi maakte de hoge verwachtingen meer dan waar. Het is een leuk en vooral heel origineel kaartspel. In 2013 kwam het spel 6 keer op tafel. We haalden zelfs de maximumscore in Hanabi. Daar ben ik nog steeds erg fier op.  

De grote klassieker Pandemie werd in 2013 slechts 3 keer gespeeld. Dat is een stuk minder dan in het jaar 2012. In 2012 kwam Pandemie nog 15 keer op tafel en was het daarmee mijn derde meest gespeelde spel van 2012. Die vele speelbeurten in 2012 en de ontdekking van Ghost Stories en andere coöperatieve spellen zorgden er echter voor dat ik in 2013 minder zin had in Pandemie. Het blijft echter een topspel en Pandemie is samen met Ghost Stories de grootste klassieker in het coöperatieve genre. In 2014 wil ik me graag wat meer concentreren op de Pandemie-uitbreiding Virus Alarm.

Room 25 is een spel dat ik eind 2013 heb ontdekt. Ik ben heel enthousiast over Room 25. Omdat het gevaar voortdurend op de loer ligt, moet je steeds alert zijn. Ik vermoed dat het in 2014 ook nog vaak zal gespeeld worden. De competitieve variant vind ik het leukst. Dan kan je tegen elkaar spelen en proberen elkaar in een dodelijke kamer te duwen. Lekker gemeen en leuk! Ook de variant met de verrader vind ik leuk. Ik hou van spellen met verborgen rollen en dat was dus op mijn lijf geschreven.

De andere coöperatieve spellen die ik in 2013 minstens één keer heb gespeeld, zijn Castle Panic, Flash Point: Fire Rescue en De Legenden van Andor.

Castle Panic is wat tegengevallen. Ik had hoge verwachtingen van dit spel, maar er zat te weinig spanning in. Voor volwassenen is het wat te simpel, maar het is wel een goed coöperatief spel om met kinderen te spelen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het heel makkelijk is om te winnen, maar wel dat de spelmechanismen heel eenvoudig zijn en dat de geluksfactor in dit spel een vrij grote rol speelt.

Over Flash Point: Fire Rescue was ik in eerste instantie minder enthousiast. Dit komt omdat ik het te vaak vergeleek met toppers als Ghost Stories en Pandemie. Flash Point komt nog niet aan de enkels van beide spellen. Als je het spel echter individueel bekijkt, moet ik toegeven dat Flash Point een leuk spel is waarbij het brandweerthema heel goed in het spel zit verwerkt. Met de spelregels voor gevorderden wordt het heel lastig. Ik speel het liever met de basisregels. Dan is Flash Point een goed familiespel dat in 2014 gerust nog eens op tafel mag komen.

Het grote vraagteken in 2013 was De Legenden van Andor. Ik speelde het één keer en ik was heel aangenaam verrast. Toen ik dit spel een tijd later nog eens solo wou spelen, waren er een aantal zaken die me tegen de borst stootten. Aangezien er geen uitgebreide spelregels zijn (je moet het spel leren terwijl je het speelt), ben je verplicht om telkens weer helemaal opnieuw te beginnen vanaf de oefensessie (als je de regels nog niet goed kent). Het is ook meer een puzzelspel dan een coöperatief vechtspel. De eerste keer viel het heel goed mee, de tweede “halve” keer was ik een stuk minder enthousiast. In 2014 wil ik dit spel zeker meer spelen, want er is nog veel te ontdekken en niemand zal me wellicht tegenspreken als ik zeg dat de onderdelen van De Legenden van Andor werkelijk oogverblindend zijn!

Jammer dat ik Het Verboden Eiland in 2013 niet heb kunnen spelen. Deze Pandemie-light versie zou ik graag nog eens willen spelen. Aangezien ik Het Verboden Eiland een goed spel vind, is mijn interesse in De Vergeten Stad, de opvolger en volgens velen ook de betere versie van Het Verboden Eiland, ook aangewakkerd. Ik ben benieuwd of dit spel inderdaad beter is dan zijn voorganger. Daarnaast kijk ik voor 2014 ook enorm uit naar de grote coöperatieve topper Robinson Crusoe: Adventure of the Cursed Island. Ik hoor veel positieve geluiden over dit spel en ik zou het heel graag eens willen spelen. Andere coöps die ik graag eens wil proberen in 2014 (of later) zijn 7 Days of Westerplatte (spel waarbij je je moet verdedigen tegen de inval van de Duitsers), Carnival Zombie (de zombieversie van Castle Panic en blijkbaar ook veel beter dan Castle Panic), Tomorrow (spel waarbij iedereen samenwerkt om bepaalde bevolkingsgroepen uit te roeien, maar aan het einde van het spel wint enkel de speler die het meeste mensen van zijn bevolkingsgroep nog in leven heeft) en Legendary: A Marvel Deck Building Game (coöperatief deck building spel met superheldenthema). Ik ben alvast benieuwd naar deze spellen (vooral naar deze laatste). Ik hou u op de hoogte.

Mijn drie meest gespeelde coöperatieve spellen in 2013:

1 Ghost Stories (11x)

2 Escape: The Curse of the Temple (8x)

3 Hanabi (6x)

 

donderdag, 02 januari 2014

Het beste van 2013 - Algemeen

Beste spellenwebsite in 2013:

Boardgamegeek (http://www.boardgamegeek.com/). Het laatste spellennieuws, interessante spelbesprekingen, leerrijke spelvideo’s, een enorm grote spellendatabase, de mogelijkheid om je aantal speelbeurten te loggen en je spellen te quoteren, een internationaal forum, prachtige foto’s van spellen en nog veel meer. Dit is wat Boardgamegeek te bieden heeft en daarom is dit mijn favoriete website van 2013.

Beste spellenblog in 2013:

De Tafel Plakt (http://detafelplakt.skynetblogs.be/). Ik wens Dominique te bedanken voor het vele leesplezier, de vele interessante aankooptips en de vele glimlachjes op mijn gezicht. Een grote dankjewel!

Beste spellenforum in 2013:

Bordspelmania (http://www.bordspelmania.eu/). Het grootste en vooral ook het beste forum van de lage landen, dat is Bordspelmania! Ik hou vooral van de spelbesprekingen, het speladvies, het nieuws en de geruchten, de Bordspelmaniak-columns, de winkelstraat en het spellencafé op het forum.

Beste internationale recensent van spelvideo’s in 2013:

Tom Vasel (http://www.dicetower.com/). Ik hou het meest van de spelvideo’s van Tom Vasel omwille van zijn korte en duidelijke reviews, zijn humor, zijn eerlijke mening en zijn smaak op gebied van spellen. Eervolle vermeldingen voor de meest humoristische spelvideo’s van “Shut up and sit down” en de meest overzichtelijke spelvideo’s van “Rahdo runs through”.

Beste Nederlandstalige recensent van spelvideo’s in 2013:

Dharquen van Nox’ Spellenzolder (http://www.youtube.com/user/Dharquen). Duidelijke, overzichtelijke en volledige speluitleg. Als je een filmpje van Nox’ Spellenzolder hebt gezien, kan je meteen beginnen spelen. Een groot pluspunt!

Beste spellenclub in 2013:

De Strateeg (http://www.destrateeg.be/). Ik ben misschien een klein beetje bevooroordeeld, maar toch voel ik me het meest op mijn gemak bij spellenclub De Strateeg. Er hangt een leuke sfeer in de lucht, iedereen speelt met de glimlach, er is een mooi aanbod aan spellen, je krijgt op voorhand een overzicht van het spellenaanbod op de volgende spelnamiddag, de oprichters zijn heel enthousiast en geven een degelijke speluitleg, het is dichtbij mijn huis en de website is heel professioneel en overzichtelijk. Eervolle vermelding voor de grotere, maar eveneens heel gezellige spellenclub de Spelgezel Gamenight!

Beste spelwinkel in 2013:

De Spelgezel (http://www.spelgezel.be). De Spelgezel biedt je een ruim spellenaanbod aan zeer aantrekkelijke prijzen. Een andere sterkte van De Spelgezel is dat je zowel online als fysiek in de winkel spellen kan bestellen. De Spelgezel heeft een winkel in Gent en Antwerpen. Stefan is de meest vriendelijke verkoper die ik ken. Hij staat je altijd te woord met een wijde glimlach op de mond en geeft je een goed overzicht van de verschillende spellen. De website is heel overzichtelijk en wordt regelmatig aangepast.

Beste spellenbeurs in 2013:

Het Spellenspektakel (http://www.spellenspektakel.nl/). Elk jaar kijk ik enorm uit naar een bezoek aan deze beurs. Op het Spellenspektakel in Eindhoven vind je een groot aantal spelwinkels, spellenclubs en spellenuitgevers. Ik ga er steeds met plezier heen omdat je mooie koopjes kan doen, omdat je er de laatste nieuwe spellen kan spelen en omdat er altijd een gezellige sfeer in het gebouw hangt.

Beste bordspel in 2013:

Terra Mystica. De tactiek, de strategie, de diepgang, de talrijke mogelijkheden, de hoge herspeelbaarheid, het mooie artwork, het degelijke spelmateriaal, de duidelijke spelregels, de lage geluksfactor, de goede balans en de grote variatie. Terra Mystica is niet alleen het beste spel van 2013 maar ook het beste spel aller tijden!

Mijn mooiste overwinning in 2013:

Mijn 18-8 overwinning in 26 spelletjes Qwixx tegen mijn vriendin Barbara tijdens het grote reisduel.

Grootste verrassing in 2013:

Memoir ’44. Nooit gedacht dat oorlogsspellen voor twee personen zo leuk konden zijn.

Grappigste uitspraak in 2013:

“Schattie, het gaat hier wel over de Fransen en niet over ons.”, door mijn broer Jasper. Tijdens het triviaspel Zet in & win werd de volgende vraag gesteld: “Hoeveel keer per jaar bedrijven de Fransmannen gemiddeld de liefde?” Annelies schreef het getal 298 op haar bordje, waarop haar partner Jasper repliceerde: “Schattie, het gaat hier wel over de Fransen en niet over ons.”

Mijn meest gespeelde spel in 2013:

Quoridor. Abstract speelplezier!

Beste vriendin in 2013:

Mijn vriendin Barbara. Net als vorig jaar en hopelijk ook nog volgend jaar.

woensdag, 01 januari 2014

Gelukkig nieuwjaar!

Mijn beste wensen voor het nieuwe jaar 2014! Ik wens ieder van u een goede gezondheid, veel geluk en veel speelplezier. Traditiegetrouw heb ik op spellengebied een aantal voornemens voor het nieuwe jaar. Ik zou het komende jaar graag opnieuw veel goede spellen willen spelen. Een aantal wil ik hier niet op plakken, kwaliteit primeert nog steeds boven kwantiteit. Bovendien wil ik mijn blog ook verder ontplooien. Stiekem hoop ik dat u in 2014 opnieuw de weg naar deze blog zal vinden. Morgen start ik alvast met het beste van 2013. Dit is een leuke manier om terug te kijken op het voorbije spellenjaar. Als uw kater is doorgespoeld, nodig ik u morgen graag uit op deze stek. Schol!

zondag, 29 december 2013

Wat je nog niet wist over spellen

Wat je wel al wist over bordspellen hoef ik je niet meer te vertellen; Daarom een aantal weetjes over spellen die je waarschijnlijk nog niet zal kennen:

1 Het favoriete bordspel van George W. Bush was Diplomacy. Hij speelde dit spel vaak met Dick Cheney en Colin Powell.   

2 De eerste versie van het spel Saboteur was slechts voor 6 spelers met een 60-tal kaarten. Op vraag van de uitgever heeft de ontwerper van het spel dit aangepast naar 10 spelers met 110 kaarten.

3 Atlanta is de startpositie in het coöperatieve bordspel Pandemie. Je vertrekt vanuit de stad Atlanta omdat het nationale gezondheidsinstituut van de Verenigde Staten, de CDC (= Centers for Disease Control and Prevention), is gevestigd in Atlanta.

4 Spiel in Essen is de grootste spellenbeurs van Europa. Om die reden zie je de naam Essen vaak opduiken in allerlei bordspellen. In Pandemie is Essen bijvoorbeeld een locatie op het speelbord.

5 Formula Dé is de oudere versie van Formula D.

 

zaterdag, 28 december 2013

Koryo

koryo.jpgOosters, kaartspel en steampunk.

Dezer dagen zijn deze drie kernwoorden meer dan voldoende om menig spellenliefhebber een vreugdesprong te laten maken.

Oosters: Japanners, Chinezen, Koreanen, het maakt allemaal niet uit… feit is dat die spleetogen goede spellen kunnen maken: Shadow Hunters, Love Letter, One Night Werewolf,…

Kaartspellen: ze zitten goed in de lift. Heel lang geleden speelden we enkel traditionele kaartspellen met een deck van 52 gewone speelkaarten. Nu krijgen we echter veel goede alternatieven voorgeschoteld. Ik denk hierbij aan fantastische kaartspellen zoals Dominion, 7 Wonders, Revolver, Guildhall, Wizard, Hanabi, Seasons, Jaipur,… en u kan er wellicht zelf ook nog een aantal opsommen.

En dan is er nog steampunk. Steampunk, what the f*ck is steampunk? Even spieken op Wikipedia: steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Bekende spellen met een steampunk-thema zijn City of Iron, Spyrium en The Phantom Society. Weeral iets bijgeleerd vandaag.

Onlangs kwam ik toevallig in aanraking met een spel (iets dat me wel vaker overkomt). Toevallig werd het spel ontworpen door een spleetoog, toevallig was het een kaartspel en toevallig heeft het spel een steampunk-thema. Zou het toevallig ook een goed spel zijn?

Het kaartspel heet Koryo en wees maar zeker dat dit een goed spel is.

Elke beurt kiezen de spelers simultaan een familiekaart uit hun hand. Elke familie kan een waarde hebben van 1 tot en met 9. De waarde staat zowel voor het aantal kaarten van deze familie in het spel als voor het aantal overwinningspunten die ze aan het einde van het spel opleveren. De spelers kunnen zoveel kaarten van dezelfde familie (waarde) uitspelen als ze maar willen. Je kan bijvoorbeeld 4  zessen uitspelen of 2 achten of 5 negens. Elke familie (of elke waarde) heeft een speciale eigenschap die de speler kan gebruiken als hij tijdens zijn beurt de meerderheid in die familie heeft. Als ik 4 zessen voor mij heb liggen en mijn tegenspeler heeft slechts één zes voor zich liggen, dan heb ik de meerderheid van de zessen en krijg ik de eigenschap van de zes (en mijn tegenspeler niet). De eigenschap van de zes is: je krijgt een goudstuk. Zo heeft elke waarde (familie) een andere eigenschap die je op de één of andere manier een voordeel oplevert. Daarnaast zijn er nog -1 kaarten om een andere speler aan te vallen.

Koryo is leuk, interactief en snel. Wederom drie trefwoorden die ik hoog in het vaandel draag. Elke kaartspelliefhebber moet dit spel gewoon hebben! Lang leve de spleetogen!

vrijdag, 27 december 2013

Dit spel moet men verbieden

Mijn naam is Dieter en ik ben nog heiliger dan de paus. Ik vind dat het spel Tomorrow met onmiddellijke ingang moet verboden worden. Als u dit spel in uw spellenkast heeft staan, raad ik u aan om dit spel vandaag nog te vernietigen. Voor uw eigen veiligheid. Tomorrow is een spel voor vier tot acht spelers waarin je bevolkingsgroepen moet uitroeien met behulp van nucleaire wapens.  

Dit vind ik onaanvaardbaar! Wat moet ik doen als ik dit spel met minder dan vier spelers wil spelen!?!