dinsdag, 28 januari 2014

Nieuwsflash: uitbreiding Room 25

Op de website van Tric Trac werd de uitbreiding van Room 25 aangekondigd. Er komen twee nieuwe karakters bij waardoor het spel nu tot 8 spelers zal kunnen worden gespeeld. Verder worden er nieuwe kamers toegevoegd en zullen de karakters nu ook eigen krachten en een doel krijgen. De releasedatum is gepland in september 2014. Ik ben alvast benieuwd.

vrijdag, 24 januari 2014

Moeten er nog spellen zijn?

1 januari 2014

Een nieuw spellenjaar is aangebroken. Ik ben er klaar voor!

2 januari 2014

Ik won het Het Dorp met één petieterig puntje voorsprong. I’m a lucky bastard! Hoe meer ik dit spel speel, des te leuker ik het begin te vinden.

3 januari 2014

Drie vrouwen onder mijn dak en drie spellen gespeeld, wat moet een man nog meer hebben?

We begonnen met Hanabi. Een goede score was heel veraf, maar toch hebben we weer genoten van dit coöperatieve kaartspel. Vervolgens speelden we GiftTRAP. In dit spel is weer eens gebleken dat ik heel slecht kan inschatten welke geschenken vrouwen het liefst willen. Als afsluiter speelden we Room 25. We speelden de coöperatieve variant met 1 verrader in het spel. Ik was de verrader in het spel. Vroeg in het spel had ik mezelf al verraden, maar toch slaagde ik er nog in om helemaal op het einde van het spel de anderen te overtuigen van mijn onschuld waardoor ik het spel op het laatste nippertje won. Dubbel genieten! Room 25 was het leukste spel van de avond.

4 januari 2014

Pieter VC richt een nieuwe Facebook-groep op: Bordspelfan! Hier mag iedereen alles posten wat te maken heeft met bord- en kaartspellen. Kom gerust eens een kijkje nemen.

Topkaartspel Guidhall kwam vandaag ook weer op tafel en daarna was het de beurt aan de herontdekking van YINSH! Wat blijft dit toch een fantastisch goed abstract spel!

5 januari 2014

In Trivial Pursuit: Team Edition zette Filip I uit Welle de puntjes weer op de i. Hij somde zonder aarzelen de eerste 11 lidstaten van de Europese Unie op. De rest zat erbij en keek ernaar.

6 januari 2014

Fresco is een heel goed spel met een heel sterk thema! Verf mengen was nog nooit zo leuk! Het basisspel is al leuk, maar de uitbreidingsmodules maken dit spel volledig af! Grote aanrader voor de liefhebbers van familiespellen met worker placement elementen! Zelfs met twee spelers was dit volop genieten.

8 januari 2014

Spyrium was een heel aangename verrassing. Veel diepgang en toch eenvoudige regels, heel wat spelersinteractie met pestelement, werkers plaatsen op een heel vernieuwende manier, kaarten met duidelijke symbolen, een aangename speelduur en speelbaar van 2 tot 5 spelers. Daarna speelden we nog de korte spelletjes For Sale en Love Letter als afsluiter. Twee goede fillers, maar geen super spellen. Ze doen echter wat ze moeten doen, luchtig vertier brengen in een korte tijdspanne.

10 januari 2014

Op 10 januari speelde ik Het Stenen Tijdperk. Voor de 13e keer al en ik blijf het een heel leuk spel vinden. Er is wat geluk bij de dobbelstenen, maar het is toch de strategie die overheerst. We introduceerden twee nieuwe spelers in Het Stenen Tijdperk. De reacties achteraf waren overwegend positief. Hun scores waren iets minder positief (wat heel normaal is).

12 januari 2014

Guildhall maakt nu al een grote kans om mijn meest gespeelde spel van 2014 te worden. Vandaag heb ik het kaartspel Guildhall gewonnen van mijn vriendin. Daarna was de wraak zoet en gaf ze me twee keer op mijn doos in het kaartspel Schotten Totten. Schotten Totten is een kort, klein, luchtig, tactisch en leuk tweepersoonskaartspelletje dat we altijd met veel plezier spelen. Guildhall en Schotten Totten zijn twee hele leuke kaartspelletjes, al is Guildhall overduidelijk de leukste van de twee!

Bijna twee jaar geleden speelde ik Tinners’ Trail voor de allereerste keer. Het spel werd door iedereen heel positief onthaald, maar toch kwam het daarna nooit meer op tafel. Tot daar vandaag verandering in kwam. Wat ben ik blij dat ik dit spel nog eens uit de kast heb getrokken. Tinners’ Trail is een heel goed economisch spel. Martin Wallace op z’n best!

Als afsluiter speelden we For Sale. Ik blijf For Sale een goed spel vinden, maar mijn enthousiasme is toch wat getemperd. Met veel spelers weegt de geluksfactor vrij zwaar door.

14 januari 2014

Heeft er iemand al zowel Memoir '44 als Battlelore 2nd edition gespeeld? Deze spellen lijken erg op elkaar en ik vraag me af in hoeverre Batllelore een meerwaarde geeft als je Memoir '44 al in je bezit hebt?

15 januari 2014

Op 15 januari was het de verjaardag van mijn vriendin. We hadden een mondelinge afspraak gemaakt. Op deze dag zouden er geen spellen worden gespeeld en zou er ook niet over spellen worden gesproken. Voorwaarde 1 was geslaagd en voorwaarde 2 was bijna geslaagd. Gelukkige verjaardag zoepie!

16 januari 2014

Twee keer verloren tijdens het kaartspel Manillen. Toch blijft dit een goed traditioneel kaartspel.

999 Games heeft beslist om het spel Concordia in het Nederlands uit te brengen. Heel goed nieuws! Hiervoor brachten ze ook al Russian Railroads en Madeira uit. Deze twee spellen wil ik wel eens spelen, maar ik denk dat ze vrij zwaar en droog zullen aanvoelen. Concordia lijkt meer op mijn lijf geschreven. De releasedatum van het spel is echter nog niet bekend. Ik wacht geduldig af.

18 januari 2014

Een online speelsessie van Sint-Petersburg. Niet voor herhaling vatbaar!

20 januari 2014

De kans is groot dat ik zondag 26 januari op Spellenclub De Strateeg opnieuw twee topspellen zal kunnen spelen: Acquire en Robinson Crusoe. Ik kijk er al naar uit.

21 januari 2014

Ooit stonden er meer dan 120 spellen op mijn verlanglijst. Ondertussen zijn er vele spellen gesneuveld en bestaat mijn spellenverlanglijst uit slechts 27 spellen: Acquire, Alien Frontiers, Augustus, Bang! The Dice Game, Battlelore 2nd Edition, Biblios, Concept, Concordia, De Glasstraat, De Vergeten Stad, Discworld: Ankh-Morpork, Gesjaakt, Guildhall: Job Faire, Keyflower, Kingdom Builder, Koryo, Legendary: A Marvel Deck Building Game, Luchador! Mexican Wrestling Dice, The Palacces of Carrara, Pluckin’ Pairs, Quoridor, Qwixx: Het Kaartspel, Rampage, Seasons, SOS Titanic, Summoner Wars: Master Set en Trains. Mijn vriendin heeft een voorkeur voor Augustus, Pluckin’ Pairs, Trains en Concept. Ik zou ze daarentegen graag allemaal willen kopen.  Maar eerst een goede sponsor zoeken…

22 januari 2014

De jury van de Franse spellenprijs As d’Or heeft de genomineerde spellen voor 2014 bekend gemaakt. Op 1 maart 2014 wordt de prijs uitgereikt. De genomineerden zijn Augustus, Bruxelles 1893, Concept, Crazy Time, Koryo, Krosmaster, The Three Little Pigs, The Builders: Middle Ages, Lewis & Clark, Love Letter, Mascarade, Mice & Mystics, Bugs in the Kitchen en Riff Raff.

Van deze lijst heb ik enkel Love Letter, Mascarade en Koryo reeds gespeeld. Koryo vond ik de betere van de drie. Augustus, Bruxelles 1893, Concept, Lewis & Clark en The Three Little Pigs zou ik graag eens willen spelen. Ik voorspel dat Lewis & Clark de prijs gaat winnen. Met Augustus als runner-up. Ik ben benieuwd! Wie is jouw favoriet?

23 januari 2014

Tournay is een spel van Sébastien Dujardin, Xavier Georges en Alain Orban. Deze drie designers leverden ook het spel Troyes af. Een spel dat ik nog niet heb gespeeld, maar dat ik ooit wel eens wil proberen. Xavier Georges ken je misschien als designer van Carson City. Het western worker placement spel bij uitstek. Tournay is een worker placement spel met kaarten. Vrij eenvoudige regels, duidelijke symbolen en vlot te spelen. Qua speelgevoel vergelijkbaar met Spyrium. Ik heb erg genoten van het spel en ik hoop Tournay nog vaak te kunnen spelen.

Stefan Feld is een icoon in de spellenwereld. Ik kende hem van de spellen In the Year of the Dragon, Het Koopmanshuis en Amerigo. Geen enkele van deze 3 spellen vond ik echter super. Amerigo is overduidelijk het beste spel van de drie. Goede spelmechanismen, maar de speelduur vond ik net iets te lang. Het Koopmanshuis is een goed spel, maar na een aantal keer spelen was het oorspronkelijke wauw-gevoel toch weg. In the Year of the Dragon blijft nog steeds één van de verschrikkelijkste spellen die ik ooit online heb gespeeld. Geen van deze drie spellen hoeven in mijn spellenkast te komen. Toch wou ik de grote Stefan Feld nog eens een kans geven. Ik was dan ook heel blij toen zijn absolute topper The Castles of Burgundy op tafel verscheen. The Castles of Burgundy is heel goed meegevallen. Sterker nog: ik vind het een fantastisch spel! Ik hou van het originele gebruik van de dobbelstenen: dobbelstenen gooien en dobbelstenen manipuleren. Voor de rest is het tegeltjes verzamelen, tegeltjes plaatsen en vooral veel punten sprokkelen. Dit spel is een goed voorbeeld van een multiplayer solitaire spel. Je speelt met meerdere personen, maar iedereen is bezig op zijn eigen bordje. Iets dat we ook kennen uit spellen als Terra Mystica, Hanzesteden en Agricola. Ik hou ervan. Dankzij het heel goede gevoel dat ik heb ervaren tijdens het spelen van The Castles of Burgundy, ben ik nu weer meer geïnteresseerd geraakt in andere bekende spellen van Feld zoals Brugge, Macao, Bora Bora, Trajan, Rialto en Notre Dame.    

Dankzij zijn overwinning in The Castles of Burgundy wordt Pieter VC de enige leider in de Grote Gezelschapspelen Cup.

24 januari 2014

Vandaag is het de verjaardag van de man die me leerde kaarten, mijn vader. Zijn favoriete spellen zijn Manillen, Wiezen, Schaken en Dammen. Probeer hem maar eens te verslaan in één van deze vier spellen… Niet makkelijk. Gelukkige verjaardag papa!

We speelden ook Guildhall. Voor de derde keer al dit jaar en daarmee is dit spel voorlopig mijn meest gespeelde spel in 2014.

woensdag, 22 januari 2014

Ditterio's spellen top 50 op BGG

Vanaf nu kan u mijn spellen top 50 ook volgen op Boardgamegeek. Ik kan u al zeggen dat er een aantal wijzigingen zijn gebeurd in vergelijking met mijn spellen top 50 op deze blog een tijdje terug. Mijn top 50 zal bovendien telkens aangepast worden als ik een nieuw spel leer kennen dat ook een plaatsje in mijn top 50 verdient.

Bij elk spel heb ik wat commentaar geplaatst. Hou je zeker niet in om bij de spellen ook wat commentaar te plaatsen! Ik zal u dankbaar zijn.

Klik op de link hieronder voor Ditterio's spellen top 50 op BGG:

http://www.boardgamegeek.com/geeklist/168883/ditterios-sp...

Tinners’ Trail

Tinners’ Trail is een grote topper van Martin Wallace. Niet zo bekend als Stoom, maar minstens even goed.

Het mijnthema zit heel mooi verwerkt in het spel. Je hebt echt het gevoel dat je koper en tin aan het opgraven bent.

Het speelbord is heel overzichtelijk. Alles staat mooi aangegeven op het speelbord waardoor je snel weer in het spel zit als je Tinners’ Trail een tijdje niet hebt gespeeld. Bovendien zijn de spelonderdelen en het speelbord van een zeer degelijke kwaliteit.

Het is een lichter spel van Martin Wallace, maar het bevat toch heel wat diepgang. Eén van de beste spellen die ik ooit speelde.

Het tijdspoor is een heel originele vondst. Je kiest een actie en je betaalt de gekozen actie met tijdspunten. Wie het meest achteraan staat op het tijdspoor, komt eerst aan de beurt. Het tijdspoor zorgt voor veel spelersinteractie en biedt de spelers leuke tactische afwegingen. Wie als eerste past, start de volgende ronde als eerste. Deze strijd om de beste plaats op het beurtvolgordespoor brengt heel wat spanning met zich mee.

Het biedsysteem in dit spel zorgt voor veel spelersinteractie en spanning. Hou je geld in de gaten, want het is schaars.

Veel variatie in het spel aangezien de prijs voor koper en tin elke ronde opnieuw wordt bepaald.

Op het einde van elke ronde moet je een verschroeiende keuze maken: de hoeveelheid geld bepalen dat je wil omzetten in overwinningspunten en de hoeveelheid geld bepalen dat je wil sparen voor de volgende ronde. Een goede mix van denken op korte en lange termijn.

Ik hou van dobbelstenen. De dobbelstenen brengen op een leuke manier wat geluk in het spel en brengen heel wat spanning met zich mee. Spanning wanneer je met de dobbelstenen gooit om de prijs voor koper en tin te bepalen. Spanning wanneer je dobbelt om een onontgonnen gebied van tin, koper en water te voorzien.

Duidelijke spelregels met achteraan een mooi overzicht van de mogelijke acties en een opsomming van een aantal regels die makkelijk worden vergeten.

Het spel speelt heel vlot. De speeltijd van ongeveer 75 minuten vliegt voorbij.

Tinners’ Trail is een parel in de spellenwereld en de beste manier om beginnende spelers te introduceren in de wondere spellenwereld van Martin Wallace.

vrijdag, 17 januari 2014

Mijn top 10 spellen uitgegeven in 2013

De meeste spellen die in 2013 uitkomen speel ik pas in 2014 of later. Dit heeft twee redenen.

Eén: er komen elk jaar massaal veel goede spellen uit en ik heb niet het budget en de tijd om veel spellen al in hetzelfde jaar te kopen en/of te spelen.

Twee: ik kijk graag de kat wat uit de boom. Ik hoef niet elk nieuw spel meteen aan te kopen en te spelen. Ik wacht liever wat langer. Ik lees wat spelrecensies, ik bekijk wat spelvideo’s, ik lees wat spelregels en dan… KABOEM… sla ik toe! Op die manier kan ik al heel wat kaf van het koren scheiden.

Wees gerust, ik zit niet stil. Dezer dagen ben ik vollen bak aan het uitzoeken welke spellen in aanmerking komen voor mijn volgende grote spellenaankoop en welke (net) niet. Ik hou jullie zeker en vast op de hoogte.

Mijn wens dat ik alle nieuwe toppers van Spiel wil spelen, heb ik al lang opgegeven. Het is een onmogelijke opdracht. Er zijn zoveel goede spellen en je kan ze niet allemaal spelen. Ik ben al heel blij als ik er de spellen kan uitfilteren die ik interessant vind én al die spellen op middellange of lange termijn eens zal kunnen spelen.

Mijn favoriete spellen uitgegeven in 2013 bevatten (logischerwijs) enkel de spellen die ik reeds speelde in 2013. Er zullen in mijn top dus veel goede spellen ontbreken om de eenvoudige reden dat ik die spellen momenteel nog niet heb gespeeld.

Terra Mystica heeft vele prijzen gewonnen voor beste spel van 2013, maar dit spel werd eigenlijk al in 2012 uitgegeven, dus dat spel komt (jammer genoeg) niet meer in aanmerking.  

 

En dan nu le moment suprème!

 

Mijn top 10 spellen uitgegeven in 2013:

1 Room 25

2 Mayday! Mayday!

3 Koryo

4 Spyrium

5 Quantum

6 City of Iron

7 Amerigo

8 Glastonbury

9 Eight-Minute Empire

10 Alarm!

donderdag, 16 januari 2014

2012 versus 2013

Het jaar 2013 is nog maar net voorbij. Het is dus een ideaal moment om mijn spellenjaar van 2013 eens te vergelijken met mijn spellenjaar van 2012.

 

Mijn meest gespeelde spellen in 2012: 1 Boonanza (18x) 2 Saboteur (17x) 3 Pandemie (15x)

Mijn meest gespeelde spellen in 2013: 1 Quoridor (87x) 2 Coloretto (58x) 3 Qwixx (37x)

 

Aantal gespeelde spellen in 2012: 287 spellen 

Aantal gespeelde spellen in 2013: 1060 spellen

 

Aantal verschillende gespeelde spellen in 2012: 70 verschillende spellen (inclusief uitbreidingen)

Aantal verschillende gespeelde spellen in 2013: 219 verschillende spellen (inclusief uitbreidingen)

 

Mijn favoriet spel in 2012: Puerto Rico

Mijn favoriet spel in 2013: Terra Mystica

zondag, 12 januari 2014

De nachtmerrie van een speluitlegger

De speluitleg van een bordspel is altijd het meest interessante gedeelte van een spel. Zonder de speluitleg ben je immers niet in staat om het spel op een goede manier te spelen en bijgevolg zal je er ook geen plezier aan beleven. Niet iedereen denkt er jammer genoeg zo over. Het geduld van de speluitlegger wordt tijdens een speluitleg vaak op de proef gesteld.

Als je start met de speluitleg, zijn er altijd spelers aan tafel die nog even in geuren en kleuren over hun leven willen vertellen. Leuke verhalen, dat wel, maar het breekt je speluitleg in twee (of drie of nog meer) delen waardoor het soms moeilijk wordt om het overzicht te behouden. Iedereen die regelmatig een speluitleg geeft, zal meteen weten wat ik bedoel.

Probeer het je in te beelden. Je begint aan je speluitleg van Tinners Trail…

De speluitlegger: Tinners Trail bestaat uit 4 ronden en elke ronde bestaat uit 7 fasen.

Speler X: Moeten we echt elke ronde spelen? Kunnen we het niet houden bij 3 ronden? Dat lijkt me lang genoeg. En misschien ook maar 5 fasen in plaats van 7...

Even later

De speluitlegger: Er zijn verschillende acties in het spel. Eén van deze acties is het verkopen van een pasteitje. Je kan voor één pond een pasteitje verkopen. Dan verschuif je je pion gewoon één stapje naar omhoog op het geldspoor.

Speler X: Waar kunnen we dat pasteitje dan verkopen? Waarom verkopen we pasteitjes? Kunnen we niet even goed chocolade verkopen? Heeft er trouwens iemand zin in chocolade? Anders loop ik even naar de nachtwinkel om een reep chocolade. Die speluitleg loopt toch niet weg? Ik ben zo terug…

Even later

De speluitlegger: Als je geen acties meer kan doen, kan je ook kiezen om te passen.

Speler X: Passen? Oh, altijd leuk. Ik heb vandaag nog een nieuw kleedje gepast in de JBC. Ik wou ook nog even binnen springen in de H&M, maar dat ging niet meer, want de H&M is failliet.

Speler Y: Meen je dat? Is de H&M failliet? Dat wist ik niet. Ik vind dat heel jammer, want ik was van plan om volgende week eens naar de H&M te gaan met de schoonmoeder van mijn nicht haar vriend…

Even later

De speluitlegger: Wie op het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, is de winnaar van Tinners Trail.

Speler X: Ik begrijp niet waarom die speluitleg altijd zo lang moet duren? De speluitleg duurt altijd langer dan het spel zelf. Ah, er schiet me net iets te binnen, heb je de laatste nieuwe roddel van tante Marie al gehoord?

Uiteraard gaat het er niet altijd zo aan toe. Soms zijn er ook spelers die tijdens de speluitleg in stilte naar het plafond zitten te staren, aan hun boodschappen van de volgende dag zitten te denken, in hun neus zitten te peuteren of in hun gedachten het aantal chips in de zak chips zitten te tellen.

Het is de nachtmerrie van elke speluitlegger.

 

Spyrium

De regels in een notendop: elke ronde liggen er 9 kaarten in een vierkant op tafel. Drie maal drie. Fase 1: je plaatst je werkers tussen deze kaarten. Fase 2: je koopt een kaart waar je werker naast staat. Je betaalt hiervoor de kosten van de kaart + de kosten voor alle andere werkers die ook rond deze kaart staan + extra kosten als je reeds kaarten hebt gekocht. Als je geld tekort komt, kan je ook geld innen via alle werkers die rond een bepaalde kaart staan. Je mag fase 1 zolang herhalen als je wil/kan of je mag ook overgaan naar fase 2 wanneer je wil. Maar eens je in fase 2 zit, kan je niet meer terug naar fase 1. Als dit geen originele vondst is, dan weet ik het ook niet meer.

Spyrium is het zoveelste steampunk-spel. Steampunk is de modetrend van het moment in spellenland. Lees meer over steampunk in mijn bespreking van het spel Koryo. Ik ben geen grote fan van steampunk en ik ben ook geen fan van het artwork van Spyrium, maar dat zijn meteen de enige nadelen aan dit spel. En dan kan ik nu met complimenten beginnen gooien.

Spyrium is een topper! Veel diepgang en toch eenvoudige regels, heel wat spelersinteractie met pestelement, werkers plaatsen op een heel vernieuwende manier, kaarten met duidelijke symbolen, een aangename speelduur, speelbaar van 2 tot 5 spelers en de groene Spyrium-blokjes doen het spel nog meer schitteren!

Dikke vette aanrader!

 

Stenen Tijdperk

Het Stenen Tijdperk is een eenvoudig worker placement spel. Als je nog nooit een worker placement spel hebt gespeeld of als je je afvraagt wat een worker placement spel eigenlijk is of als je net uit het Monopoly-tijdperk komt, dan is het hoog tijd voor een nieuw tijdperk! Het meest ideale spel om te spelen in al deze gevallen is het Stenen Tijdperk.  

In het Stenen Tijdperk plaatst elke speler zijn werkers op het speelbord, daarna voert elke speler de acties uit op de plaatsen waar zijn werkers staan en tenslotte moet elke speler zijn werkers voeden. Elke ronde opnieuw. Zo simpel is het.

Op het speelbord is het dolle pret. Je probeert te stijgen op de voedselladder om je kindjes eten te kunnen geven. Naast de voedselladder zal je ook op jacht naar voedsel moeten gaan. Je wil je kindjes toch niet laten verhongeren?

Naast voedsel moet je ook hout, leem, rots en goud verzamelen. Hoe meer werkers je op pad stuurt, des te groter de kans dat ze niet met lege handen naar huis zullen keren. Je kan ook gereedschappen verzamelen om je dobbelsteenworpen wat te beïnvloeden.

Allemaal leuk, maar het leukste aan het spel is de sekshut. Je plaatst twee werkers in de hut. Ze geven van jetje en … *hocus pocus pats* … je krijgt een baby. Hoe meer kindjes je maakt des te meer werkers je kan inzetten in de volgende ronden, maar vergeet niet dat je al je nakomelingen ook elke ronde eten zal moet geven.

Om het spel wat uitdagender te maken kan je ook een tegeltje hier en een kaartje daar verzamelen. Deze attributen zijn absoluut noodzakelijk als je op het einde van het spel nog een gigantische eindsprint op het puntenspoor wil realiseren.

Het Stenen Tijdperk is een spel dat ik graag speel. Waarom?

1 Het speelbord is zo mooi dat ik (als ik de lotto zou winnen) een tweede kopie van het Stenen Tijdperk zou kopen om het speelbord in een kader aan mijn slaapkamermuur omhoog te hangen, naast mijn poster van Jennifer Hoffman.

2 De spelregels zijn zo eenvoudig dat ik zelfs een Monopoly-man zo ver kan krijgen om dit spel eens uit te proberen.

3 De verleiding is zo groot om alle plaatsen van een bepaald gebied te bezetten om de volgende speler wat te pesten. Op zo’n momenten komt mijn gemeen kantje boven. Haha!

4 De speelduur is ideaal. Lang genoeg zodat het niet te snel is afgelopen en kort genoeg zodat het niet te lang duurt.

5 De dobbelbeker is, na de dobbeltoren (zie Amerigo), de beste manier om met dobbelstenen te gooien.

6 De geluksfactor is in ruime mate aanwezig door de dobbelstenen. Toch kan je dit geluk wat manipuleren door berekende risico’s te nemen en vooral door gebruik te maken van je gereedschappen. Op die manier zal een beginnende Stenen Tijdperk-speler geen schijn van kans maken tegen een geoefende Stenen Tijdperk-speler.

7 Er is heel wat tactiek en strategie mogelijk in dit spel.

Het enige grote nadeel aan dit spel is de spelersinteractie. Je kan de andere spelers wel wat blokkeren door bepaalde gegeerde posities op het speelbord in te nemen, maar los daarvan speelt iedereen gewoon voor zich. Je bent alleen bezig met je eigen grondstoffen, je eigen voedsel en je eigen werkers. Het voordeel hieraan is dat je dit spel ook met onuitstaanbare spelers kan spelen, je zal er niet veel last van hebben. Je concentreert je dan alleen op je eigen spel.

Laat dit laatste puntje van kritiek je echter niet tegenhouden om dit spel te spelen of te kopen, want het Stenen Tijdperk is – eerlijk waar - een parel in spellenland!

 

woensdag, 08 januari 2014

Het beste van 2013 – Abstracte spellen

Aangezien mijn vriendin niet gek is van abstracte spellen, speel ik deze spellen meestal online. Af en toe ontdek ik een goed spel, maar vaak speel ik middelmatige spellen zoals Vier op een rij, Go-Moku, Tsuro, Callisto, Genius, Othello, Gygès, Go, Kahuna, Kamisado, Colorpop, Neutreeko, Quarto en United Square. Wellicht zitten er een aantal goede spellen tussen, maar mij konden ze alleszins niet bekoren.

Een abstract spel dat me online wel kon bekoren is Quoridor. Ik werd op slag verliefd op dit spel en Quoridor is ondertussen uitgegroeid tot mijn meest gespeelde spel van 2013. Ik zal zelfs meer zeggen: Quoridor is mijn meest gespeelde spel aller tijden!

Is Quoridor ook het beste abstracte spel? Twijfel twijfel. Het ligt in de weegschaal met YINSH. Ook dit is een superspel! Quoridor en YINSH zijn mijn 2 grootste aanraders wat abstracte spellen betreft.

Andere goede abstracte spellen die je zeker eens moet spelen als je de kans krijgt, zijn Medina, Just4Fun, Pinguïn en Rozenkoning. Pinguïn is trouwens mijn eerste nieuwe aanwinst in 2014. Ook klassiekers als Stratego en Dammen kan ik nog steeds smaken.

Het spel Le Bloq daarentegen roep ik uit tot allerslechtste abstracte spel aller tijden!

Het spel Qin van Reiner Knizia zou ik graag eens spelen in 2014 of 2015 of 2016 (haast en spoed is zelden goed).

Mijn drie meest gespeelde abstracte spellen in 2013:

1 Quoridor (87x)

2 Qwixx (37x)

3 Dammen (17x)