zondag, 09 februari 2014

http://ditteriosracedoorspellenland.wordpress.com/

Mijn blog is verhuisd! Vanaf nu kan u hier terecht voor meer leesplezier over spellen: http://ditteriosracedoorspellenland.wordpress.com/

donderdag, 06 februari 2014

Trivial Pursuit : Wedden dat je ‘t weet

Iedereen kent natuurlijk het vragenspel Trivial Pursuit. In Trivial Pursuit: Wedden dat je het weet krijgt de originele Trivial Pursuit een twist. Naast het gekende concept (het beantwoorden van vragen en het verdienen van gekleurde taartstukjes bij een juist antwoord) moet je nu ook wedden of je tegenspelers het antwoord al dan niet zullen weten.

In je beurt kies je een thema uit de openliggende thema’s. Alle tegenspelers moeten nu inschatten of jij het antwoord juist of fout zal beantwoorden. Daarbij moeten ze beslissen hoeveel pokerfiches ze zullen inzetten. Wie juist gokt, krijgt zijn inzet verdubbeld terug. Wie fout gokt, is zijn ingezette pokerfiches kwijt. Als een speler het antwoord juist beantwoord, krijgt hij bovendien al de ingezette pokerfiches van de spelers die niet in hem geloofden. Er is ook de mogelijkheid om taartstukjes te kopen zonder een vraag te moeten beantwoorden.

Het concept is origineel en veel leuker dan de originele Trivial Pursuit. Toch is dit spel niet echt een topper in mijn ogen.

Ten eerste is er de lange speelduur. Zeker met meer dan drie spelers kan het spel heel lang duren. Als er dan spelers aan tafel zitten die graag even nadenken vooraleer de vraag te beantwoorden, kan het spel nog langer duren.

Ten tweede is er de hoge moeilijkheidsgraad. Dit kan natuurlijk liggen aan het intellectueel niveau van onze gemiddelde spelersgroep, maar toch vind ik dat de meeste vragen heel moeilijk zijn als je geen specialist bent in dat bepaalde thema. Door de moeilijkheidsgraad van de vragen zet bijna elke speler steeds zijn pokerfiches in op een fout antwoord. Hierdoor verliest het nochtans originele wedsysteem volledig zijn effect. Een gemiste kans.

Ten derde is er het kopen van taartstukjes. Je kan dit spel winnen door bijna geen enkele vraag juist te beantwoorden, maar steeds je taartstukjes te kopen als je op het vakje “koop of gooi” komt. Op die manier wordt winst of verlies te vaak bepaalt door het geluk van een dobbelsteenworp.

Ten vierde is er de regel dat je op het einde (als je alle verschillende taartstukjes hebt verzameld) nog één vraag goed moet beantwoorden. Nadeel is echter dat de andere spelers het onderwerp en de categorie mogen kiezen (tenzij je met je overgebleven pokerfiches een onderwerp en/of categorie kan kopen). De vragen zijn al moeilijk, maar als je tegenspelers ook nog eens een onderwerp en categorie mogen kiezen waarvan jij geen kaas hebt gegeten, dan wordt het extreem moeilijk.

Met een aantal huisregels kan dit spel leuker worden:

1 Gebruik een zandloper waarbij elke speler x-aantal seconden tijd heeft om de vraag te beantwoorden. Probleem 1 opgelost.

2 Kies enkel kaarten met thema’s die de hele groep liggen. Niets is zo irritant als vragen te moeten beantwoorden over een thema waarvan je niets weet en ook niets wenst te weten. Probleem 2 opgelost.

3 Trek de prijs om een taartstukje te kopen op van 10 pokerfiches tot 15 pokerfiches. Op die manier worden de pokerfiches schaarser en wordt het spel spannender. Probleem 3 opgelost.

4 Laat de speler altijd zelf een onderwerp en categorie kiezen indien hij alle taartstukjes heeft verzameld. Probleem 4 opgelost.

Conclusie: de bedoeling van dit spel was goed, maar er zitten een aantal schoonheidsfoutjes in. Als je de regels een klein beetje aanpast, kan het echter nog leuk worden. Je moet natuurlijk wel houden van trivia-spellen.

woensdag, 05 februari 2014

Nieuwsflash: Saboteur 3

Na Saboteur 1 en Saboteur 2 krijgen we binnenkort Saboteur 3 voorgeschoteld. Saboteur 3 zal een stand alone spel worden voor 1 of 2 spelers. De Belgische designer Frederic Moyersoen is momenteel nog op zoek naar een grafische ontwerper voor het nieuwe spel. Verder is er nog niet veel informatie over het spel beschikbaar. Ik hou u op de hoogte van zodra ik meer nieuws heb.

 

dinsdag, 04 februari 2014

Dit was januari 2014

In januari 2014 speelde ik 8 nieuwe spellen. Met nieuwe spellen bedoel ik alle spellen die ik in deze maand voor de allereerste keer speelde. De spellen staan in volgorde gerangschikt van leuk naar minder leuk. Nummer 1 was het leukst en nummer 8 was het minst leuk. Veel leesplezier!

1 The Castles of Burgundy

Wauw! Stefan Feld is een held! Dit is een fantastisch spel! Makkelijk te begrijpen, maar heel veel diepgang. Het is zo leuk om met de tegeltjes te puzzelen op het speelbord, het is zo leuk om je dobbelstenen te manipuleren, het is zo leuk om bij elk geplaatst tegeltje een andere actie te mogen uitvoeren, het is zo spannend en het is zo leuk om te spelen! Dit spel is niet alleen mijn favoriet nieuw spel van de maand, maar ook één van de beste spellen aller tijden!

2 Acquire

Acquire is een aandelenspel zoals ik ze graag speel: duidelijke en eenvoudige regels, maar moeilijke beslissingen en veel spanning. Het is voortdurend afwegen wat het beste is, veel geld investeren in aandelen van de bedrijven of toch nog even de kat uit de boom kijken. Dit is een grote klassieker!

3 Tournay

Tournay is een kaartspel met worker placement elementen. In het begin kan er wat onduidelijkheid zijn over de verschillende symbolen, maar eens je de symbolen kent, speelt dit spel heel vlot. Het is ook altijd leuk om je tegenspeler wat te pesten. Ik zou Tournay graag wat vaker willen spelen. Een aanrader!

4 Spyrium

Spyrium is een topper! Veel diepgang en toch eenvoudige regels, heel wat spelersinteractie met pestelement, werkers plaatsen op een heel vernieuwende manier, kaarten met duidelijke symbolen, een aangename speelduur, speelbaar van 2 tot 5 spelers en de groene Spyrium-blokjes doen het spel nog meer schitteren!

5 Belfort

Alweer een heel goed worker placement spel, deze keer zelfs een worker placement met area control. Belfort biedt naast mooi artwork ook een modulair speelbord, veel variatie, spelersinteractie, tactiek, strategie en speelplezier! Een nadeel is dat het een heel frustrerend spel is. Je ziet namelijk snel iets over het hoofd en je kan door de andere spelers ook serieus worden geboycot. Niet het beste spel in zijn genre, maar wel meer dan degelijk.

6 Lewis & Clark

Heavy! Lewis & Clark is een echte hersenkraker voor veelspelers. Het is niet dat de regels zo moeilijk zijn (integendeel), maar het is heel moeilijk om de juiste kaarten op het juiste moment te spelen. Lewis & Clark biedt een mooie mix van hand building en worker placement. Als de speelduur en de zwaarte van dit spel je niet afschrikken, dan moet je Lewis & Clark zeker eens proberen!

7 Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island

Ik had hoge verwachtingen van Robinson Crusoe omdat je overal positieve recensies leest over dit spel. Toch bleef ik wat op mijn honger zitten. Ik heb op geen enkel moment ook maar een beetje spanning gevoeld in dit spel. Jammer! Ik ga het spel nog niet volledig afschrijven en ik wil het zeker nog eens een kans geven, maar mijn eerste speelbeurt was toch vrij teleurstellend.    

8 Mr. Jack Pocket

Mr. Jack Pocket is de zwaar vereenvoudigde versie van Mr. Jack. Ik geef de voorkeur aan de originele Mr. Jack, maar dit spel is zeker niet slecht. Het is een klein maar fijn deductiespelletje dat heel snel speelt. Als je er even slecht in bent als ik, speelt het zelfs nog sneller!

Januari was een hele goede maand wat nieuwe spellen betreft. De eerste zes spellen in deze lijst vond ik allemaal heel goed. Al moet ik toch zeggen dat het fantastische spel The Castles of Burgundy er met kop en schouders bovenuit steekt. Verder krijgt Robinson Crusoe een herkansing en is Mr. Jack Pocket leuk als filler. 

maandag, 03 februari 2014

Dit was december 2013

In december 2013 speelde ik 7 nieuwe spellen. Met nieuwe spellen bedoel ik alle spellen die ik in deze maand voor de allereerste keer speelde. De spellen staan in volgorde gerangschikt van leuk naar minder leuk. Nummer 1 was het leukst en nummer 7 was het minst leuk. Veel leesplezier!

1 Kaiser

Kaiser is een zwaar meerderhedenspel met veel spelersinteractie en veel diepgang. De regels zijn niet heel moeilijk, maar het is niet eenvoudig om dit spel goed te spelen. Het is een echte hersenbreker. Er zitten een aantal heel mooie elementen in dit spel, zoals het stemmen op de keizer. Jammer dat Kaiser misschien net iets te lang duurt. Een aanrader voor wie houdt van een diep spel!

2 Koryo

Koryo is een leuk, interactief en snel kaartspel. Vanaf het moment dat je alle symbolen op de kaarten kent (dat gaat vrij snel), speelt Koryo heel vlot. Met twee spelers vond ik het al goed, maar ik ben toch benieuwd om dit spel eens met drie of vier spelers te spelen.

3 Fury of Dracula

Fury of Dracula is de zwaardere variant op Brieven uit Whitechapel. Ik verkies laatstgenoemde, maar Fury of Dracula is ook een goed spel. Alleen de lange speelduur is een domper op de speelvreugde. Bovendien ben ik geen fan van het thema.

4 Glastonbury

Glastonbury is een leuk tussendoortje. Het is een licht kaartspelletje met memory-element. Leuk om eens gespeeld te hebben en ik zal met veel plezier meespelen als ik nog eens de kans krijg om dit spel te spelen, maar Glastonbury hoeft niet in mijn collectie.

5 Eight-Minute Empire

Een heel eenvoudig meerderhedenspelletje. Het is een heel licht spelletje met een grote geluksfactor. Leuk om af en toe eens te spelen, maar ook niet meer dan dat.   

6 Struggle

Struggle is een spel uit de oude doos. Het spel dateert van 1982. Voor die leeftijd is het geen slecht spel. Het is een race spel met dobbelstenen waarbij je ervoor moet zorgen dat de vijf racende pokerstenen in de juiste volgorde de finish bereiken. Niet evident aangezien de andere spelers een andere finishvolgorde in gedachten hebben.  

7 Le Bloq

Le Bloq is één van de saaiste abstracte spellen die ik ooit speelde! Dit spel voelt saai en repetitief aan. Geen aanrader.

Deze maand heb ik jammer genoeg geen nieuwe grote toppers leren kennen. Fury of Dracula en Kaiser zijn twee zware spellen met veel mogelijkheden, maar de speelduur zorgt er voor dat ik beide spellen waarschijnlijk niet vaak meer zal spelen.  Koryo, Glastonbury en Eight-Minute Empire zijn eenvoudige, maar leuke fillers. Het zijn lekkere aperitiefhapjes, maar geen spellen om als hoofdmaaltijd op te dienen. Daarvoor zijn ze te kort en te weinig gepeperd.

Morgen volgt Dit was januari 2014 !

 

zaterdag, 01 februari 2014

Top 8 beste uitspraken over bordspellen

8 Mannen spelen het spel, vrouwen kennen de score - Roger Woddis

7 In de eerste helft van het spel geef je jezelf 100%, en als dat niet genoeg is geef je in de tweede helft wat overblijft - Yogi Berra

6 De manier waarop een man een spel speelt toont iets van zijn karakter. De manier waarop hij verliest toont alles van zijn karakter – Onbekend

5 In de geest van de beginnende speler zijn er veel mogelijkheden, maar in de geest van de expertspeler zijn er maar een paar - Shunryu Suzuki

4 We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen – George Bernard Shaw

3 Een goed spel is een spel waarbij de winnaar denkt dat hij won omdat hij goed speelde, en de verliezers denken dat ze hebben verloren omdat ze pech hadden. En een goed spel is zelfs nog beter als ze allemaal gelijk hebben - Bruno Faidutti

2 Geld is niet alles, maar het is een tiebreak in Hoogspanning – Onbekend

1 Wanneer men een spel speelt, is het doel om het spel te winnen, maar het is het doel dat belangrijk is, niet de overwinning – Reiner Knizia