vrijdag, 24 januari 2014

Moeten er nog spellen zijn?

1 januari 2014

Een nieuw spellenjaar is aangebroken. Ik ben er klaar voor!

2 januari 2014

Ik won het Het Dorp met één petieterig puntje voorsprong. I’m a lucky bastard! Hoe meer ik dit spel speel, des te leuker ik het begin te vinden.

3 januari 2014

Drie vrouwen onder mijn dak en drie spellen gespeeld, wat moet een man nog meer hebben?

We begonnen met Hanabi. Een goede score was heel veraf, maar toch hebben we weer genoten van dit coöperatieve kaartspel. Vervolgens speelden we GiftTRAP. In dit spel is weer eens gebleken dat ik heel slecht kan inschatten welke geschenken vrouwen het liefst willen. Als afsluiter speelden we Room 25. We speelden de coöperatieve variant met 1 verrader in het spel. Ik was de verrader in het spel. Vroeg in het spel had ik mezelf al verraden, maar toch slaagde ik er nog in om helemaal op het einde van het spel de anderen te overtuigen van mijn onschuld waardoor ik het spel op het laatste nippertje won. Dubbel genieten! Room 25 was het leukste spel van de avond.

4 januari 2014

Pieter VC richt een nieuwe Facebook-groep op: Bordspelfan! Hier mag iedereen alles posten wat te maken heeft met bord- en kaartspellen. Kom gerust eens een kijkje nemen.

Topkaartspel Guidhall kwam vandaag ook weer op tafel en daarna was het de beurt aan de herontdekking van YINSH! Wat blijft dit toch een fantastisch goed abstract spel!

5 januari 2014

In Trivial Pursuit: Team Edition zette Filip I uit Welle de puntjes weer op de i. Hij somde zonder aarzelen de eerste 11 lidstaten van de Europese Unie op. De rest zat erbij en keek ernaar.

6 januari 2014

Fresco is een heel goed spel met een heel sterk thema! Verf mengen was nog nooit zo leuk! Het basisspel is al leuk, maar de uitbreidingsmodules maken dit spel volledig af! Grote aanrader voor de liefhebbers van familiespellen met worker placement elementen! Zelfs met twee spelers was dit volop genieten.

8 januari 2014

Spyrium was een heel aangename verrassing. Veel diepgang en toch eenvoudige regels, heel wat spelersinteractie met pestelement, werkers plaatsen op een heel vernieuwende manier, kaarten met duidelijke symbolen, een aangename speelduur en speelbaar van 2 tot 5 spelers. Daarna speelden we nog de korte spelletjes For Sale en Love Letter als afsluiter. Twee goede fillers, maar geen super spellen. Ze doen echter wat ze moeten doen, luchtig vertier brengen in een korte tijdspanne.

10 januari 2014

Op 10 januari speelde ik Het Stenen Tijdperk. Voor de 13e keer al en ik blijf het een heel leuk spel vinden. Er is wat geluk bij de dobbelstenen, maar het is toch de strategie die overheerst. We introduceerden twee nieuwe spelers in Het Stenen Tijdperk. De reacties achteraf waren overwegend positief. Hun scores waren iets minder positief (wat heel normaal is).

12 januari 2014

Guildhall maakt nu al een grote kans om mijn meest gespeelde spel van 2014 te worden. Vandaag heb ik het kaartspel Guildhall gewonnen van mijn vriendin. Daarna was de wraak zoet en gaf ze me twee keer op mijn doos in het kaartspel Schotten Totten. Schotten Totten is een kort, klein, luchtig, tactisch en leuk tweepersoonskaartspelletje dat we altijd met veel plezier spelen. Guildhall en Schotten Totten zijn twee hele leuke kaartspelletjes, al is Guildhall overduidelijk de leukste van de twee!

Bijna twee jaar geleden speelde ik Tinners’ Trail voor de allereerste keer. Het spel werd door iedereen heel positief onthaald, maar toch kwam het daarna nooit meer op tafel. Tot daar vandaag verandering in kwam. Wat ben ik blij dat ik dit spel nog eens uit de kast heb getrokken. Tinners’ Trail is een heel goed economisch spel. Martin Wallace op z’n best!

Als afsluiter speelden we For Sale. Ik blijf For Sale een goed spel vinden, maar mijn enthousiasme is toch wat getemperd. Met veel spelers weegt de geluksfactor vrij zwaar door.

14 januari 2014

Heeft er iemand al zowel Memoir '44 als Battlelore 2nd edition gespeeld? Deze spellen lijken erg op elkaar en ik vraag me af in hoeverre Batllelore een meerwaarde geeft als je Memoir '44 al in je bezit hebt?

15 januari 2014

Op 15 januari was het de verjaardag van mijn vriendin. We hadden een mondelinge afspraak gemaakt. Op deze dag zouden er geen spellen worden gespeeld en zou er ook niet over spellen worden gesproken. Voorwaarde 1 was geslaagd en voorwaarde 2 was bijna geslaagd. Gelukkige verjaardag zoepie!

16 januari 2014

Twee keer verloren tijdens het kaartspel Manillen. Toch blijft dit een goed traditioneel kaartspel.

999 Games heeft beslist om het spel Concordia in het Nederlands uit te brengen. Heel goed nieuws! Hiervoor brachten ze ook al Russian Railroads en Madeira uit. Deze twee spellen wil ik wel eens spelen, maar ik denk dat ze vrij zwaar en droog zullen aanvoelen. Concordia lijkt meer op mijn lijf geschreven. De releasedatum van het spel is echter nog niet bekend. Ik wacht geduldig af.

18 januari 2014

Een online speelsessie van Sint-Petersburg. Niet voor herhaling vatbaar!

20 januari 2014

De kans is groot dat ik zondag 26 januari op Spellenclub De Strateeg opnieuw twee topspellen zal kunnen spelen: Acquire en Robinson Crusoe. Ik kijk er al naar uit.

21 januari 2014

Ooit stonden er meer dan 120 spellen op mijn verlanglijst. Ondertussen zijn er vele spellen gesneuveld en bestaat mijn spellenverlanglijst uit slechts 27 spellen: Acquire, Alien Frontiers, Augustus, Bang! The Dice Game, Battlelore 2nd Edition, Biblios, Concept, Concordia, De Glasstraat, De Vergeten Stad, Discworld: Ankh-Morpork, Gesjaakt, Guildhall: Job Faire, Keyflower, Kingdom Builder, Koryo, Legendary: A Marvel Deck Building Game, Luchador! Mexican Wrestling Dice, The Palacces of Carrara, Pluckin’ Pairs, Quoridor, Qwixx: Het Kaartspel, Rampage, Seasons, SOS Titanic, Summoner Wars: Master Set en Trains. Mijn vriendin heeft een voorkeur voor Augustus, Pluckin’ Pairs, Trains en Concept. Ik zou ze daarentegen graag allemaal willen kopen.  Maar eerst een goede sponsor zoeken…

22 januari 2014

De jury van de Franse spellenprijs As d’Or heeft de genomineerde spellen voor 2014 bekend gemaakt. Op 1 maart 2014 wordt de prijs uitgereikt. De genomineerden zijn Augustus, Bruxelles 1893, Concept, Crazy Time, Koryo, Krosmaster, The Three Little Pigs, The Builders: Middle Ages, Lewis & Clark, Love Letter, Mascarade, Mice & Mystics, Bugs in the Kitchen en Riff Raff.

Van deze lijst heb ik enkel Love Letter, Mascarade en Koryo reeds gespeeld. Koryo vond ik de betere van de drie. Augustus, Bruxelles 1893, Concept, Lewis & Clark en The Three Little Pigs zou ik graag eens willen spelen. Ik voorspel dat Lewis & Clark de prijs gaat winnen. Met Augustus als runner-up. Ik ben benieuwd! Wie is jouw favoriet?

23 januari 2014

Tournay is een spel van Sébastien Dujardin, Xavier Georges en Alain Orban. Deze drie designers leverden ook het spel Troyes af. Een spel dat ik nog niet heb gespeeld, maar dat ik ooit wel eens wil proberen. Xavier Georges ken je misschien als designer van Carson City. Het western worker placement spel bij uitstek. Tournay is een worker placement spel met kaarten. Vrij eenvoudige regels, duidelijke symbolen en vlot te spelen. Qua speelgevoel vergelijkbaar met Spyrium. Ik heb erg genoten van het spel en ik hoop Tournay nog vaak te kunnen spelen.

Stefan Feld is een icoon in de spellenwereld. Ik kende hem van de spellen In the Year of the Dragon, Het Koopmanshuis en Amerigo. Geen enkele van deze 3 spellen vond ik echter super. Amerigo is overduidelijk het beste spel van de drie. Goede spelmechanismen, maar de speelduur vond ik net iets te lang. Het Koopmanshuis is een goed spel, maar na een aantal keer spelen was het oorspronkelijke wauw-gevoel toch weg. In the Year of the Dragon blijft nog steeds één van de verschrikkelijkste spellen die ik ooit online heb gespeeld. Geen van deze drie spellen hoeven in mijn spellenkast te komen. Toch wou ik de grote Stefan Feld nog eens een kans geven. Ik was dan ook heel blij toen zijn absolute topper The Castles of Burgundy op tafel verscheen. The Castles of Burgundy is heel goed meegevallen. Sterker nog: ik vind het een fantastisch spel! Ik hou van het originele gebruik van de dobbelstenen: dobbelstenen gooien en dobbelstenen manipuleren. Voor de rest is het tegeltjes verzamelen, tegeltjes plaatsen en vooral veel punten sprokkelen. Dit spel is een goed voorbeeld van een multiplayer solitaire spel. Je speelt met meerdere personen, maar iedereen is bezig op zijn eigen bordje. Iets dat we ook kennen uit spellen als Terra Mystica, Hanzesteden en Agricola. Ik hou ervan. Dankzij het heel goede gevoel dat ik heb ervaren tijdens het spelen van The Castles of Burgundy, ben ik nu weer meer geïnteresseerd geraakt in andere bekende spellen van Feld zoals Brugge, Macao, Bora Bora, Trajan, Rialto en Notre Dame.    

Dankzij zijn overwinning in The Castles of Burgundy wordt Pieter VC de enige leider in de Grote Gezelschapspelen Cup.

24 januari 2014

Vandaag is het de verjaardag van de man die me leerde kaarten, mijn vader. Zijn favoriete spellen zijn Manillen, Wiezen, Schaken en Dammen. Probeer hem maar eens te verslaan in één van deze vier spellen… Niet makkelijk. Gelukkige verjaardag papa!

We speelden ook Guildhall. Voor de derde keer al dit jaar en daarmee is dit spel voorlopig mijn meest gespeelde spel in 2014.

Commentaren

Naast tai pan is guildhall ook mijn meest gespeelde spel deze maand. Ik heb nu ook Job fair gekocht, de nieuwe kaarten zijn even wennen.

Gepost door: Tjompe | zaterdag, 25 januari 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.