zondag, 12 januari 2014

De nachtmerrie van een speluitlegger

De speluitleg van een bordspel is altijd het meest interessante gedeelte van een spel. Zonder de speluitleg ben je immers niet in staat om het spel op een goede manier te spelen en bijgevolg zal je er ook geen plezier aan beleven. Niet iedereen denkt er jammer genoeg zo over. Het geduld van de speluitlegger wordt tijdens een speluitleg vaak op de proef gesteld.

Als je start met de speluitleg, zijn er altijd spelers aan tafel die nog even in geuren en kleuren over hun leven willen vertellen. Leuke verhalen, dat wel, maar het breekt je speluitleg in twee (of drie of nog meer) delen waardoor het soms moeilijk wordt om het overzicht te behouden. Iedereen die regelmatig een speluitleg geeft, zal meteen weten wat ik bedoel.

Probeer het je in te beelden. Je begint aan je speluitleg van Tinners Trail…

De speluitlegger: Tinners Trail bestaat uit 4 ronden en elke ronde bestaat uit 7 fasen.

Speler X: Moeten we echt elke ronde spelen? Kunnen we het niet houden bij 3 ronden? Dat lijkt me lang genoeg. En misschien ook maar 5 fasen in plaats van 7...

Even later

De speluitlegger: Er zijn verschillende acties in het spel. Eén van deze acties is het verkopen van een pasteitje. Je kan voor één pond een pasteitje verkopen. Dan verschuif je je pion gewoon één stapje naar omhoog op het geldspoor.

Speler X: Waar kunnen we dat pasteitje dan verkopen? Waarom verkopen we pasteitjes? Kunnen we niet even goed chocolade verkopen? Heeft er trouwens iemand zin in chocolade? Anders loop ik even naar de nachtwinkel om een reep chocolade. Die speluitleg loopt toch niet weg? Ik ben zo terug…

Even later

De speluitlegger: Als je geen acties meer kan doen, kan je ook kiezen om te passen.

Speler X: Passen? Oh, altijd leuk. Ik heb vandaag nog een nieuw kleedje gepast in de JBC. Ik wou ook nog even binnen springen in de H&M, maar dat ging niet meer, want de H&M is failliet.

Speler Y: Meen je dat? Is de H&M failliet? Dat wist ik niet. Ik vind dat heel jammer, want ik was van plan om volgende week eens naar de H&M te gaan met de schoonmoeder van mijn nicht haar vriend…

Even later

De speluitlegger: Wie op het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, is de winnaar van Tinners Trail.

Speler X: Ik begrijp niet waarom die speluitleg altijd zo lang moet duren? De speluitleg duurt altijd langer dan het spel zelf. Ah, er schiet me net iets te binnen, heb je de laatste nieuwe roddel van tante Marie al gehoord?

Uiteraard gaat het er niet altijd zo aan toe. Soms zijn er ook spelers die tijdens de speluitleg in stilte naar het plafond zitten te staren, aan hun boodschappen van de volgende dag zitten te denken, in hun neus zitten te peuteren of in hun gedachten het aantal chips in de zak chips zitten te tellen.

Het is de nachtmerrie van elke speluitlegger.

 

Commentaren

Haha, wat een creativiteit weer!

Wel erg herkenbaar overigens.

Gepost door: WTULTC | maandag, 13 januari 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.