woensdag, 08 januari 2014

Het beste van 2013 – Abstracte spellen

Aangezien mijn vriendin niet gek is van abstracte spellen, speel ik deze spellen meestal online. Af en toe ontdek ik een goed spel, maar vaak speel ik middelmatige spellen zoals Vier op een rij, Go-Moku, Tsuro, Callisto, Genius, Othello, Gygès, Go, Kahuna, Kamisado, Colorpop, Neutreeko, Quarto en United Square. Wellicht zitten er een aantal goede spellen tussen, maar mij konden ze alleszins niet bekoren.

Een abstract spel dat me online wel kon bekoren is Quoridor. Ik werd op slag verliefd op dit spel en Quoridor is ondertussen uitgegroeid tot mijn meest gespeelde spel van 2013. Ik zal zelfs meer zeggen: Quoridor is mijn meest gespeelde spel aller tijden!

Is Quoridor ook het beste abstracte spel? Twijfel twijfel. Het ligt in de weegschaal met YINSH. Ook dit is een superspel! Quoridor en YINSH zijn mijn 2 grootste aanraders wat abstracte spellen betreft.

Andere goede abstracte spellen die je zeker eens moet spelen als je de kans krijgt, zijn Medina, Just4Fun, Pinguïn en Rozenkoning. Pinguïn is trouwens mijn eerste nieuwe aanwinst in 2014. Ook klassiekers als Stratego en Dammen kan ik nog steeds smaken.

Het spel Le Bloq daarentegen roep ik uit tot allerslechtste abstracte spel aller tijden!

Het spel Qin van Reiner Knizia zou ik graag eens spelen in 2014 of 2015 of 2016 (haast en spoed is zelden goed).

Mijn drie meest gespeelde abstracte spellen in 2013:

1 Quoridor (87x)

2 Qwixx (37x)

3 Dammen (17x)

Commentaren

Heb je al een keertje Hive geprobeerd? Dat is een van mijn favo abstracte spellen naast schaken.

Gepost door: WTULTC | woensdag, 08 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Nog niet gespeeld...

Gepost door: ditterio | woensdag, 08 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Hive is zeker en vast een topper in het abstracte genre. Eenvoudig qua uitleg, snel en overal te spelen maar toch een grote strategische diepgang.

Een erg goed abstract spel vind ik Confusion. Het is zoals stratego, alleen weet je niet welke stukken wat zijn en je tegenstander wel. Wanneer je een move doet moet je tegenstander je vertellen of dit mag of niet. Op die manier kan je deduceren welke stukken wat zijn. Wanneer je dit weet wordt het een schaakspel waarbij je een koffertje op de achterlijn moet krijgen.

Gepost door: Thomas | vrijdag, 10 januari 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.