vrijdag, 03 januari 2014

Het beste van 2013 – Coöperatieve spellen

Coöperatieve spellen zijn altijd leuk, dus speelde ik 8 verschillende coöperatieve spellen in 2013.

Ghost Stories was nieuw in 2013 en meteen het beste coöperatieve spel dat ik ooit speelde. Ghost Stories was niet alleen het beste coöperatief spel, maar ook mijn meest gespeelde coöperatieve spel van het jaar. 11 keer kwam dit spel op tafel, waaronder het vaakst als solospel. Ghost Stories is daarom ook mijn favoriet solospel in 2013. Het spel zelf is niet moeilijk, maar het is wel heel moeilijk om dit spel te winnen. Ik bleef volharden en na 11 speelbeurten kon ik eindelijk zegevieren. Mijn allereerste winst in Ghost Stories was een feit! Dit jaar ga ik proberen om een tweede zege te pakken in Ghost Stories.

Na Ghost Stories was Escape: The Curse of the Temple mijn meest gespeelde coöperatieve spel in 2013 met 8 speelbeurten. Escape: The Curse of the Temple is een race tegen de tijd en heel chaotisch. Om die redenen zal niet iedereen van dit spel houden. Ik vind het wel leuk, maar het is zeker geen topper. Escape: The Curse of the Temple zorgt wel iedere keer voor spanning en een leuke sfeer. Ik zal er zelf niet spontaan naar vragen, maar ik wil altijd meespelen als dit spel op tafel komt.  

Hanabi won de Spiel des Jahres 2013 en dan zijn de verwachtingen van een spel meteen hoog gespannen. Hanabi maakte de hoge verwachtingen meer dan waar. Het is een leuk en vooral heel origineel kaartspel. In 2013 kwam het spel 6 keer op tafel. We haalden zelfs de maximumscore in Hanabi. Daar ben ik nog steeds erg fier op.  

De grote klassieker Pandemie werd in 2013 slechts 3 keer gespeeld. Dat is een stuk minder dan in het jaar 2012. In 2012 kwam Pandemie nog 15 keer op tafel en was het daarmee mijn derde meest gespeelde spel van 2012. Die vele speelbeurten in 2012 en de ontdekking van Ghost Stories en andere coöperatieve spellen zorgden er echter voor dat ik in 2013 minder zin had in Pandemie. Het blijft echter een topspel en Pandemie is samen met Ghost Stories de grootste klassieker in het coöperatieve genre. In 2014 wil ik me graag wat meer concentreren op de Pandemie-uitbreiding Virus Alarm.

Room 25 is een spel dat ik eind 2013 heb ontdekt. Ik ben heel enthousiast over Room 25. Omdat het gevaar voortdurend op de loer ligt, moet je steeds alert zijn. Ik vermoed dat het in 2014 ook nog vaak zal gespeeld worden. De competitieve variant vind ik het leukst. Dan kan je tegen elkaar spelen en proberen elkaar in een dodelijke kamer te duwen. Lekker gemeen en leuk! Ook de variant met de verrader vind ik leuk. Ik hou van spellen met verborgen rollen en dat was dus op mijn lijf geschreven.

De andere coöperatieve spellen die ik in 2013 minstens één keer heb gespeeld, zijn Castle Panic, Flash Point: Fire Rescue en De Legenden van Andor.

Castle Panic is wat tegengevallen. Ik had hoge verwachtingen van dit spel, maar er zat te weinig spanning in. Voor volwassenen is het wat te simpel, maar het is wel een goed coöperatief spel om met kinderen te spelen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het heel makkelijk is om te winnen, maar wel dat de spelmechanismen heel eenvoudig zijn en dat de geluksfactor in dit spel een vrij grote rol speelt.

Over Flash Point: Fire Rescue was ik in eerste instantie minder enthousiast. Dit komt omdat ik het te vaak vergeleek met toppers als Ghost Stories en Pandemie. Flash Point komt nog niet aan de enkels van beide spellen. Als je het spel echter individueel bekijkt, moet ik toegeven dat Flash Point een leuk spel is waarbij het brandweerthema heel goed in het spel zit verwerkt. Met de spelregels voor gevorderden wordt het heel lastig. Ik speel het liever met de basisregels. Dan is Flash Point een goed familiespel dat in 2014 gerust nog eens op tafel mag komen.

Het grote vraagteken in 2013 was De Legenden van Andor. Ik speelde het één keer en ik was heel aangenaam verrast. Toen ik dit spel een tijd later nog eens solo wou spelen, waren er een aantal zaken die me tegen de borst stootten. Aangezien er geen uitgebreide spelregels zijn (je moet het spel leren terwijl je het speelt), ben je verplicht om telkens weer helemaal opnieuw te beginnen vanaf de oefensessie (als je de regels nog niet goed kent). Het is ook meer een puzzelspel dan een coöperatief vechtspel. De eerste keer viel het heel goed mee, de tweede “halve” keer was ik een stuk minder enthousiast. In 2014 wil ik dit spel zeker meer spelen, want er is nog veel te ontdekken en niemand zal me wellicht tegenspreken als ik zeg dat de onderdelen van De Legenden van Andor werkelijk oogverblindend zijn!

Jammer dat ik Het Verboden Eiland in 2013 niet heb kunnen spelen. Deze Pandemie-light versie zou ik graag nog eens willen spelen. Aangezien ik Het Verboden Eiland een goed spel vind, is mijn interesse in De Vergeten Stad, de opvolger en volgens velen ook de betere versie van Het Verboden Eiland, ook aangewakkerd. Ik ben benieuwd of dit spel inderdaad beter is dan zijn voorganger. Daarnaast kijk ik voor 2014 ook enorm uit naar de grote coöperatieve topper Robinson Crusoe: Adventure of the Cursed Island. Ik hoor veel positieve geluiden over dit spel en ik zou het heel graag eens willen spelen. Andere coöps die ik graag eens wil proberen in 2014 (of later) zijn 7 Days of Westerplatte (spel waarbij je je moet verdedigen tegen de inval van de Duitsers), Carnival Zombie (de zombieversie van Castle Panic en blijkbaar ook veel beter dan Castle Panic), Tomorrow (spel waarbij iedereen samenwerkt om bepaalde bevolkingsgroepen uit te roeien, maar aan het einde van het spel wint enkel de speler die het meeste mensen van zijn bevolkingsgroep nog in leven heeft) en Legendary: A Marvel Deck Building Game (coöperatief deck building spel met superheldenthema). Ik ben alvast benieuwd naar deze spellen (vooral naar deze laatste). Ik hou u op de hoogte.

Mijn drie meest gespeelde coöperatieve spellen in 2013:

1 Ghost Stories (11x)

2 Escape: The Curse of the Temple (8x)

3 Hanabi (6x)

 

Commentaren

Flash Point wordt juist beter in de gevorderde versie. Dan nog is die best goed te halen als je goed samen werkt. De familieversie speel ik eigenlijk alleen nog met nieuwe mensen die het spel niet kennen want die versie vind ik vrij saai.

Pandemie is natuurlijk goed. Voor de afwisseling starten we op een willekeurige plaats ipv Atlanta.

Ghost Stories staat nog in de planning om een keertje te proberen. Wellicht op de spellenclub want daar hebben ze het.

Gepost door: WTULTC | vrijdag, 03 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Ghost Stories vind ik een heel goed spel! Dat moet je zeker eens spelen als je de kans krijgt.

Gepost door: ditterio | zaterdag, 04 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Ik moet dringend eens enkele van de door jou genoemde coöps spelen, want ik ken er niet zo veel!

BTW, Semi-Coöp kan me héél erg bekoren. Spellen zoals Archipelago en CO2, waarbij iedereen kan verliezen als je nooit samenwerkt.

Gepost door: Pieter | maandag, 06 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Pieter, ik denk niet dat Escape: The Curse of the Temple je ding zal zijn. Dat is een vrij chaotisch spel waarbij je eigenlijk niet veel moet denken maar vooral snel handelen.

Legenden van Andor zou je wel nog leuk kunnen vinden. Het doet me een klein beetje denken aan Kemet, omdat je daar ook met miniatuurmonsters moet vechten. Het grote verschil is dat je in De Legenden van Andor samenwerkt tegen andere monsters, ipv elkaar af te maken. Ik vind het leuk, maar ik moet het dringend meer spelen. Ik heb alleen nog maar legende 1 gedaan en blijkbaar wordt het leuker naarmate je meer legenden leert kennen.

Ghost Stories vind ik heel leuk en ik denk dat jij het ook wel leuk zal vinden. Van het thema (geesten) moet je wel houden. Barbara is er echter minder wild van.

Hanabi is qua moeilijkheidsgraad te vergelijken met Mascarade. Een feel good spelletje. Eenvoudig, leuk en toch wat diepgang. Ik ken weinig mensen die dit spel niet leuk vinden.

Flash Point is een leuke, maar een heel eenvoudige coöp. Misschien iets te licht voor jou? Ik kan het wel smaken. Het brandweerthema zit heel goed verwerkt in dit spel. Je hebt echt het gevoel dat je mensen uit een brandend huis aan het redden bent.

Gepost door: ditterio | maandag, 06 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Ik vind Ghost Stories ook de beste coop games, zonder verrader element, onder voorbehoud dat ik Space Alert nog niet speelde. Die laatste lijkt mij na het lezen van de reviews de ultieme coop game.
Ik speel Ghost Stories ook graag met de White Moon uitbreiding, dan kan je de inwoners redden of laten opeten, which is also fun in a sadistic way :p. De Black secret uitbreiding is dan weer 10 maal harder dan de gewone versie.
Mijn favoriete coop spel is Battlestar Galactica, omdat je daar straffe belevenissen in kunt meemaken en het sychofrene sfeertje daar bevalt me ook.

Gepost door: Thomas | donderdag, 09 januari 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.