zaterdag, 04 januari 2014

Het beste van 2013 – Worker placement spellen

Het Stenen Tijdperk is een heel leuk en toegankelijk worker placement spel. Om die redenen was dit spel mijn meest gespeelde worker placement spel in 2013 met 7 speelbeurten. Het blijft een goed spel, maar het is niet langer mijn favoriete worker placement.

De Koningsburcht was één van de toppers op onze reis en daardoor ook mijn op één na meest gespeelde worker placement spel in 2013. Zwaar onderschat spel trouwens. Als je de kans krijgt om dit spel eens te spelen, zou ik niet twijfelen. Het speelt ook heel snel.

Asara is een worker placement spel met kaarten. Het is eens iets anders en alleen al om die reden vind ik het meer dan de moeite waard.

Caylus is een zware hersenkraker. Zonder twijfel een goed spel, maar de vraag is of je je ook amuseert tijdens dit spel? Voor mij is het net iets teveel “werk” en iets te weinig “speelplezier”. Om die reden hoef ik Caylus niet meer te spelen in de nabije toekomst.

Het Dorp is op het eerste zicht een worker placement zoals er al zoveel zijn, maar het feit dat je je werkers in dit spel ook kan laten sterven, maakt dit spel heel bijzonder.

In Lancaster is het niet alleen werkers plaatsen, maar ook werkers van anderen verdrijven en daarna kan men die verdreven werkers opnieuw plaatsen. Leuke vondst in dit spel dat bruist van de spelersinteractie.

Carson City zorgt voor veel spelersinteractie en de cowboy-duels zijn altijd leuk! Met trage spelers kan de speelduur van dit spel wel oplopen, maar dat geldt voor veel spellen.

Fresco, Dungeon Lords, Lords of Waterdeep en Kingsburg vond ik goede spellen, maar deze spellen zou ik graag in 2014 nogmaals spelen om een betere indruk te krijgen. Het fantasy-thema van Dungeon Lords was niet echt mijn ding, maar het spel vond ik wel oké. Lords of Waterdeep (ook met fantasy-thema) kon me meer bekoren. Van Kingsburg kan ik me niet veel meer herinneren (meestal geen goed teken), maar ik weet wel nog dat ik het leuk vond en dat het plaatsen van de dobbelstenen heel origineel was. Fresco moet dringend nog eens op tafel komen, ik wil nog wel eens verf mengen!  

Agricola is en blijft een heel goed spel, maar ik mis de grote spelersinteractie die je in pakweg The Manhattan Project en Lancaster wel terugvindt. Ik hou ook niet van het “zorgen-voor-voedsel-voor-je-werkers”-aspect in vele worker placement spellen zoals Agricola. Dat leidt me teveel af van mijn andere keuzes in het spel. In 2012 was Agricola nog mijn meest gespeelde worker placement spel. Dit jaar staat het zelfs niet meer in de top 7 van mijn meest gespeelde worker placement spellen. Dit komt doordat ik het spel zelf niet bezit en doordat ik in 2013 veel nieuwe worker placement spellen heb ontdekt.

Santiago de Cuba vond ik de minst leuke worker placement die ik in 2013 speelde. Hier ga ik dan ook niet veel woorden aan vuil maken.

The Manhattan Project vond ik de beste worker placement van het jaar 2013. Veel mogelijkheden en er is altijd wel een leuke plaats om te kiezen voor je werkers. Hierdoor is het minder frustrerend als een andere speler voor je neus een werker plaatst waar jij ook jouw werker wou plaatsen. Je kiest dan gewoon een andere interessante plaats. Op dit gebied vind ik Het Stenen Tijdperk en Agricola veel frustrerender (en daarom ook minder leuk) om te spelen.

Ik speel heel graag worker placement spellen. In sommige worker placements ben ik heel goed (The Manhattan Project, Het Dorp en Agricola) en in andere worker placements ben ik heel slecht (Lancaster, Carson City en Het Stenen Tijdperk). Ik begrijp nog steeds niet waarom. In al deze spellen moet je goed vooruit plannen, maar in het ene spel gaat me dat al beter af dan in het andere spel.

Le Havre en De Kathedraal kwamen in 2013 niet meer op tafel. Ik heb geen van beide spellen gemist aangezien ik bij mijn eerste speelbeurt bij geen van beide spellen onder de indruk was. Beide spellen kwamen wat langdradig over. Toch wil ik ze in de toekomst allebei nog wel eens een kans geven.

Worker placement spellen die ik 2014 graag eens zou spelen, zijn Tzolkin, Troyes, Keyflower, Bora Bora, Belfort, Russian Railroads, Tournay, Lewis & Clark, 21 Mutinies en Spyrium. Een hele boterham dus. Ik zal al blij zijn als ik er 5 van deze 10 zou kunnen spelen.

Mijn drie meest gespeelde worker placement spellen in 2013:

1 Stenen Tijdperk (7x)

2 De Koningsburcht (4x)

3 Asara, Caylus, Lancaster, Het Dorp en Carson City (3x)

Commentaren

Troyes ga ik me wellicht aanschaffen (ik twijfel wel nog) omdat Rahdo er zo zot van is, en omdat Tournay ons zo bevalt! Keyflower schaf ik me ook nog deze maand aan!

Gepost door: Pieter | maandag, 06 januari 2014

Reageren op dit commentaar

Joepie! Weeral 2 spellen van mijn want-to-play-list die ik binnenkort eens zal kunnen spelen :-) Onze smaak komt vrij goed overeen. Doe zo voort ;-)

Gepost door: ditterio | maandag, 06 januari 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.