zondag, 29 december 2013

Wat je nog niet wist over spellen

Wat je wel al wist over bordspellen hoef ik je niet meer te vertellen; Daarom een aantal weetjes over spellen die je waarschijnlijk nog niet zal kennen:

1 Het favoriete bordspel van George W. Bush was Diplomacy. Hij speelde dit spel vaak met Dick Cheney en Colin Powell.   

2 De eerste versie van het spel Saboteur was slechts voor 6 spelers met een 60-tal kaarten. Op vraag van de uitgever heeft de ontwerper van het spel dit aangepast naar 10 spelers met 110 kaarten.

3 Atlanta is de startpositie in het coöperatieve bordspel Pandemie. Je vertrekt vanuit de stad Atlanta omdat het nationale gezondheidsinstituut van de Verenigde Staten, de CDC (= Centers for Disease Control and Prevention), is gevestigd in Atlanta.

4 Spiel in Essen is de grootste spellenbeurs van Europa. Om die reden zie je de naam Essen vaak opduiken in allerlei bordspellen. In Pandemie is Essen bijvoorbeeld een locatie op het speelbord.

5 Formula Dé is de oudere versie van Formula D.

 

zaterdag, 28 december 2013

Koryo

koryo.jpgOosters, kaartspel en steampunk.

Dezer dagen zijn deze drie kernwoorden meer dan voldoende om menig spellenliefhebber een vreugdesprong te laten maken.

Oosters: Japanners, Chinezen, Koreanen, het maakt allemaal niet uit… feit is dat die spleetogen goede spellen kunnen maken: Shadow Hunters, Love Letter, One Night Werewolf,…

Kaartspellen: ze zitten goed in de lift. Heel lang geleden speelden we enkel traditionele kaartspellen met een deck van 52 gewone speelkaarten. Nu krijgen we echter veel goede alternatieven voorgeschoteld. Ik denk hierbij aan fantastische kaartspellen zoals Dominion, 7 Wonders, Revolver, Guildhall, Wizard, Hanabi, Seasons, Jaipur,… en u kan er wellicht zelf ook nog een aantal opsommen.

En dan is er nog steampunk. Steampunk, what the f*ck is steampunk? Even spieken op Wikipedia: steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Bekende spellen met een steampunk-thema zijn City of Iron, Spyrium en The Phantom Society. Weeral iets bijgeleerd vandaag.

Onlangs kwam ik toevallig in aanraking met een spel (iets dat me wel vaker overkomt). Toevallig werd het spel ontworpen door een spleetoog, toevallig was het een kaartspel en toevallig heeft het spel een steampunk-thema. Zou het toevallig ook een goed spel zijn?

Het kaartspel heet Koryo en wees maar zeker dat dit een goed spel is.

Elke beurt kiezen de spelers simultaan een familiekaart uit hun hand. Elke familie kan een waarde hebben van 1 tot en met 9. De waarde staat zowel voor het aantal kaarten van deze familie in het spel als voor het aantal overwinningspunten die ze aan het einde van het spel opleveren. De spelers kunnen zoveel kaarten van dezelfde familie (waarde) uitspelen als ze maar willen. Je kan bijvoorbeeld 4  zessen uitspelen of 2 achten of 5 negens. Elke familie (of elke waarde) heeft een speciale eigenschap die de speler kan gebruiken als hij tijdens zijn beurt de meerderheid in die familie heeft. Als ik 4 zessen voor mij heb liggen en mijn tegenspeler heeft slechts één zes voor zich liggen, dan heb ik de meerderheid van de zessen en krijg ik de eigenschap van de zes (en mijn tegenspeler niet). De eigenschap van de zes is: je krijgt een goudstuk. Zo heeft elke waarde (familie) een andere eigenschap die je op de één of andere manier een voordeel oplevert. Daarnaast zijn er nog -1 kaarten om een andere speler aan te vallen.

Koryo is leuk, interactief en snel. Wederom drie trefwoorden die ik hoog in het vaandel draag. Elke kaartspelliefhebber moet dit spel gewoon hebben! Lang leve de spleetogen!

vrijdag, 27 december 2013

Dit spel moet men verbieden

Mijn naam is Dieter en ik ben nog heiliger dan de paus. Ik vind dat het spel Tomorrow met onmiddellijke ingang moet verboden worden. Als u dit spel in uw spellenkast heeft staan, raad ik u aan om dit spel vandaag nog te vernietigen. Voor uw eigen veiligheid. Tomorrow is een spel voor vier tot acht spelers waarin je bevolkingsgroepen moet uitroeien met behulp van nucleaire wapens.  

Dit vind ik onaanvaardbaar! Wat moet ik doen als ik dit spel met minder dan vier spelers wil spelen!?!

donderdag, 26 december 2013

Heimwee naar de zomer?

Het is een mooie zomerdag. De zon schijnt en je beslist om samen met je vrienden gezellig buiten je favoriete bordspel te spelen aan de tuintafel. Je zet wat potjes chips op tafel om extra punten te kunnen scoren voor sfeer en gezelligheid. Maar dan begint het. Je vettige vrienden pakken met hun vettige vingers je speelstukken vast waardoor je pionnetjes en kaarten ook vettig worden. Tot overmaat van ramp begint het opeens heel hard te regenen. In België is dit perfect mogelijk in de zomer. Als een halve gare probeer je het speelbord en alle spelonderdelen zo snel mogelijk bij elkaar te grabbelen en naar binnen te dragen. In al die drukte valt er een pion op de grond. Je hond komt net langs en eet de pion op. Je sprint zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts om de maag van je hond te laten leegpompen. Jammer maar helaas. De pion valt niet meer te redden. Je belt dan maar naar de uitgevers van het spel en smeekt hen om een nieuw pionnetje. Daar krijg je te horen dat je favoriete bordspel en het bijhorende pionnetje jammer genoeg niet meer te verkrijgen zijn. Helaas pindakaas!

Op zo’n momenten ben je blij dat het winter is.  

woensdag, 25 december 2013

Kerstboodschap

Dames en Heren,

In de eerste plaats wensen mijn innemende vriendin en ikzelf een dankwoord te richten tot U allen die op een of andere manier in onze vreugde hebben deelgenomen ter gelegenheid van onze talrijke spelnamiddagen en spelavonden. Hierbij denken wij aan al degenen die de spelregels hebben voorbereid. Wij denken ook aan de tientallen vrienden die hebben deelgenomen aan een spel.

Wij hebben de eensgezindheid onder de spelers aangevoeld en ook de genegenheid van deze mensen die volop meeleefden met het geluk een spel te mogen spelen. Het was hartverwarmend.

Kerstmis biedt ieder van ons een goede gelegenheid om even te bezinnen over de bordspellen, zowel over de goede bordspellen als over de slechtere spellen.

Barbara en ikzelf hebben teruggedacht aan prachtige spellen, maar ook aan de verschrikkelijk slechte spellen die we hebben doorstaan. Samen, zijn wij erin geslaagd om toch meer goede dan slechte spellen te spelen en hebben wij sedert lang een diepe liefde voor het bordspel kunnen winnen.

Binnen een week gaat een nieuw jaar van start. Dat jaar zal gekenmerkt worden door een wereldwijde evolutie van het bordspel. Het is onze hoop dat dit nieuwe jaar gepaard zou gaan met meer goede bordspellen, zowel op strategisch als tactisch vlak, met groter respect voor de kleine kaartspellen en de overtuiging dat spellenblogs een ware rijkdom betekenen.

Tijdens de komende jaren zal de wereld van de spellenclubs nog ingrijpender evolueren. Aansluitend op die vooruitgang zouden een grotere sociale verbondenheid en een groter wederzijds respect tussen de verschillende spelers over de hele wereld dienen tot stand te komen. Ieder van ons kan daartoe bijdragen door op regelmatige basis een spellenclub te bezoeken.

In die geest zal ikzelf, de man achter deze blog, alle bewoners van ons mooi en geliefd land én buurland met verslagen over spellen blijven dienen. Van harte wens ik ieder van U een gelukkig Kerstfeest en een voorspoedige start in het nieuwe millennium.

Hoogachtend,

Ditterio

 

dinsdag, 24 december 2013

Koopverslaving

Bordspellen kopen is voor velen onder ons een verslaving geworden. Een verslaving is altijd serieus te nemen, daarom deze keer geen flauwe zever, maar wel goede tips hoe je je aankoopverslaving kan kwijtraken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is aan jou om de methode te kiezen waarin je gelooft en die je het langst kan volhouden.

1 Geef jezelf elk jaar een budget. Dit budget mag je niet overstijgen. Bijvoorbeeld: maximum 600 euro per jaar. Dat betekent 50 euro per maand en lijkt me realistisch. Je kan dan kiezen om een aantal maanden niets te kopen en je budget op te sparen. Of je kan er voor kiezen om elke maand om 50 euro spellen te kopen.

2 Leg jezelf een grens op qua spellenaantal. Bijvoorbeeld: ik mag maximum 15 spellen per jaar kopen. Klein of groot, dat maakt niet uit. Maximum 15! Hou je ook aan die limiet.

3 Je mag enkel nieuwe spellen kopen als je alle “oude” spellen in je spellenkast minstens drie keer hebt gespeeld. Als je je houdt aan deze regel, zal je nooit te veel geld aan spellen uitgeven. Ik heb nog veel spellen in mijn spellenkast staan die ik minder dan drie keer heb gespeeld, dus ben ik nog een tijdje zoet.

4 Koop enkel spellen die gespeeld zullen worden. Wat ben je met een zwaar spel dat drie uur duurt als je wekelijkse spelersgroep enkel partyspellen wil spelen? Als je rekening houdt met deze afweging zal je al heel wat spellen kunnen schrappen van je wenslijst.

5 Koop geen spellen die je vrienden reeds in hun bezit hebben. Als je dat spel wil spelen, nodig dan gewoon die vrienden (en hun spel) uit.

6 Je mag enkel spellen spellen kopen die je op voorhand hebt gespeeld. Ga naar een spellenclub en speel veel spellen. Beslis daarna welke spellen de moeite waard zijn om aan te kopen en welke niet. Naarmate je meer spellen speelt, zal je automatisch kieskeuriger worden. Er zijn heel veel spellen die ik al heb gespeeld maar die ik niet echt de moeite vind om zelf aan te kopen.

7 Koop meer tweedehands spellen. Vaak zijn deze spellen nog in prima staat (er zijn immers wel meer mensen die spellen blind aankopen en na één keer spelen beseffen dat ze het spel eigenlijk niet leuk genoeg vinden en het spel dan voor een habbekrats verkopen). Tweedehandsspellen vind je soms aan zeer interessante prijzen. Wie zoekt die vindt.

8 Als je reeds een bomvolle spellenkast hebt, kan je ook werken met de volgende methode. Elke keer als je een spel aankoopt, ben je verplicht om eerst een ander spel uit je spellencollectie te verkopen. Zo geef je niet alleen geld uit, maar komt er ook wat geld terug binnen. Voortaan dus enkel topspellen in je spellenkast en geen middelmatige spellen die toch nooit op tafel komen.

9 Koop enkel uitbreidingen voor spellen die je minstens drie keer per jaar speelt. Wat heb je aan een uitbreiding als zelfs het basisspel stof ligt te vergaren?

10 En dan is er nog een laatste methode en dat is ook de methode die ik op dit moment hanteer. Werk met een denkbeeldige spaarpot. Steek al je extra inkomsten (dus alle inkomsten naast je wedde of loon) in een denkbeeldige spaarpot. Ik denk aan verjaardaggeld, Nieuwjaargeld, het geld dat je ontvangt wanneer je een spel verkoopt, geld dat je krijgt door iets te verkopen op een rommelmarkt, geld dat je verkrijgt door te gaan bijklussen,… Dit kan van alles zijn. Al het geld in je denkbeeldige spaarpot is het bedrag waarmee je spellen mag kopen. Het spreekt voor zich dat dit bedrag nooit mag overschreden worden. Vaak is dit bedrag nooit extreem groot, maar dat is net de bedoeling. Hoe kleiner het bedrag in je spaarpot des te bewuster je spellen zal aankopen. Je wil immers je zuurverdiende centjes niet spenderen aan een spel waarvan je niet zeker weet of je het leuk zal vinden.

Als je ook maar één van deze 10 methodes gebruikt, verzeker ik je dat je je koopverslaving onder controle zal kunnen houden of dat je nooit koopverslaafd zal worden. Graag gedaan!

Als je heel rijk bent, zou ik zeggen: laat je volledig gaan! Koop veel spellen tot je spellenkast overvol zit. Koop dan een aantal extra spellenkasten die je opnieuw volpropt met spellen. Zo ga je verder tot heel je huis vol spellenkasten staat. Heb je dan nog ruimte tekort? Verkoop dan gewoon je huis en koop een groter exemplaar. Maar denk ondertussen ook eens aan die arme kindjes in de Filippijnen.

maandag, 23 december 2013

Fury of Dracula

fury of dracula.jpgFury of Dracula is een zwaardere variant op het bekende deductiespel Brieven uit Whitechapel. In Fury of Dracula speelt één persoon de rol van Dracula. Dracula beweegt zich in het geheim op het speelbord (een landkaart). De andere spelers moeten Dracula proberen te vinden én te vermoorden.

Fury is Dracula is veel uitgebreider dan Brieven uit Whitechapel. Elke speler beschikt immers over speciale eigenschappen. Daarnaast kan je itemkaarten verzamelen om Dracula aan te vallen en er komen ook eventkaarten in het spel, zowel voor Dracula als voor de andere spelers. In Fury of Dracula volstaat het niet om Dracula te vinden, je moet hem nadien ook nog een kopje kleiner maken. Dit doe je door kaarten uit te spelen. Evident is dit zeker niet, want Dracula heeft ook kaarten waarmee hij zich kan verdedigen. Tijdens de nachtfase is Dracula op z’n sterkst, dus je kan hem beter overdag aanvallen. Naast Dracula kan je ook “vrienden” van Dracula tegenkomen. Deze monsters kan je best vermoorden, want als je ze laat leven, wordt Dracula sterker.

Het spel zal beginnende spelers wat afschrikken door het aantal monsters en kaarten en de vele Engelse teksten op de kaarten. Toch is dit spel niet heel moeilijk om te spelen. Trek er wel voldoende tijd voor uit, want een spel Fury of Dracula kan heel lang duren. Wij hebben het spel stopgezet na x aantal uren spelen omdat het einde nog steeds niet in zicht was. Dat is meteen de reden waarom ik de voorkeur geef aan Brieven uit Whitechapel. Brieven uit Whitechapel is eenvoudiger, gestroomlijnder en vooral korter dan Fury of Dracula. Heb je echter het spel Brieven uit Whitechapel al en zoek je iets gelijkaardigs met veel meer mogelijkheden, veel meer diepgang en een veel langere speelduur? Dan is Fury of Dracula misschien wel iets voor jou.

Brieven uit Whitechapel speel ik met veel plezier, maar voor Fury of Dracula ga ik de volgende keer toch passen. Less is more!

zondag, 22 december 2013

Glastonbury

glastonbury.jpgGlastonbury is een heel licht kaartspel waarbij een goed geheugen heel belangrijk is. Het is een leuk tussendoortje dat heel snel speelt. De regels zijn makkelijk uit te leggen. Leg de kaarten zo op tafel dat je een gevuld vierkant vormt van 6 x 6 kaarten. Tijdens het spel loop je met je pion rond dit vierkant met kaarten. Als je pion naast een rij met kaarten staat, mag je één kaart uit die rij nemen. Deze kaart leg je dan bovenop je andere reeds verzamelde kaarten. Het getal dat op de kaart staat bepaalt het aantal stappen dat je in een volgende beurt mag zetten. Het is de bedoeling om op die manier setjes kaarten te verzamelen. Eén kaart van een bepaalde soort levert minpunten op, twee kaarten van een bepaalde soort levert niets op, drie kaarten van een bepaalde soort levert punten op, vier kaarten van een bepaalde soort levert punten en een speciale bonus op. Het puntensysteem van Glastonbury doet denken aan Coloretto. Net als in Coloretto verzamel je in Glastonbury ook best veel kaarten van een soort ofwel geen kaarten van een soort. Leuk gevonden. Verder zitten er ook nog een aantal speciale kaarten in het spel waarmee je jezelf wat kan helpen of de andere spelers wat kan pesten.

Een aanrader voor liefhebbers van lichte kaartspellen met memory en set collection!

zaterdag, 21 december 2013

Ongelooflijk maar waar

Sommige thema’s in spellen zijn zo onwaarschijnlijk absurd dat een normaal mens zich afvraagt wie zoiets bedenkt? Ongelooflijk maar waar.

In het spel Het Stenen Tijdperk kan je kindjes maken in de sekshut. Leuk. Deze pasgeboren kindjes worden in de volgende beurt echter meteen ingezet om te gaan werken. Sinds wanneer kan een pasgeboren baby werk verrichten in een goudmijn? Rare jongens, die oermensen!

In het spel The Island (ook gekend onder de naam “Survive: Escape from Atlantis!”) zitten er bloeddorstige zeeduivels in de zee. Dat kan ik nog begrijpen, ik heb wel wat verbeelding. Maar in dit spel kan je ook een walvis verplaatsen. Deze walvis verplettert je sloepbootje, maar je mannetjes blijven in leven. Laat dit goed tot je doordringen: een walvis verplettert je bootje, maar je mannetjes blijven leven. Ik probeer het me even voor te stellen. Je dobbert rond met je kleine bootje. Ineens komt er een walvis aangezwommen. Nu moet je weten dat zo’n beest tot 33 meter lang kan worden met een gewicht van 170 ton. Als zo’n beestje van 170 ton op je bootje komt vallen kan ik me inderdaad voorstellen dat het bootje breekt. Wat ik me niet kan voorstellen is dat alle mannetjes het overleven als er een walvis van 170 ton op hun hoofd valt! Rare jongens, die eilandbewoners!

In het spel “Dier op Dier” moet je dieren op elkaar stapelen. Je plaatst een krokodil op een schaap. Daarbovenop leg je nog een pinguïn. En daarop kan dan een aap liggen. Een dieren-orgie dus en dat vind ik vulgair. Om het nog erger te maken werd dit spel geïntroduceerd als kinderspel. Rare jongens, die dieren!

vrijdag, 20 december 2013

Eerste winst in Ghost Stories!

Woehoe!! Na 11 speelbeurten is het me eindelijk gelukt om het coöperatieve spel Ghost Stories te winnen op het beginnersniveau (dit niveau is al vrij uitdagend). Ik speelde het spel solo als de rode speler en ik had alles vrij goed onder controle. Toch waren er al 3 dorpstegels geplaagd vooraleer ik Deaths Army (de incarnatie van Wu-Feng) versloeg! Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat ik veel strategietips heb gekregen dankzij deze fantastische video: http://www.boardgamegeek.com/video/10308/ghost-stories/st... Een aanrader! Zowel deze video als het spel zelf!