woensdag, 18 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (5 - 1)

 

 

5 Eufraat & Tigris

Dit is het beste spel van Reiner Knizia. Eufraat en Tigris is een meerderhedenspel met heel veel interactie tussen de spelers. Je moet koninkrijken uitbouwen door tegels te plaatsen. Eenvoudige regels  en toch veel diepgang! Dit spel kan je met je ogen dicht aan je spellencollectie toevoegen. Eufraat & Tigris is pure klasse!

4 Memoir ‘44

Oorlogsspellen zijn spellen voor nerds, hoor ik u denken. Dat kan heel goed zijn, maar ik trek er mij niets van aan. Memoir ’44 is zo goed dat iedereen die dit spel speelt met veel plezier een nerd zal willen zijn. Laat je ook niet wijsmaken dat dit spel enkel voor jongens is. Memoir ’44 is het favoriete spel van mijn vriendin en ze wint ook (bijna) altijd tegen mij. Eén tegen één is dit spel op zijn best. Memoir ’44 is het beste oorlogsspel dat ik ken. Makkelijk aan te leren en heel leuk om te spelen. Meer dan terecht op nummer 4 in mijn top 50!

3 El Grande

El Grande is het beste meerderhedenspel op deze planeet. Alles aan dit spel klopt: tactiek, strategie, spelersinteractie, spanning, planning, makkelijk aan te leren, gevarieerd (afwisseling in de actiekaarten) en een heel aangename speelduur. Dit is topkwaliteit, mensen!

2 Puerto Rico

De eerste keer krab je eens op je hoofd, de tweede keer zie je het licht door de bomen en vanaf de derde keer is het volop genieten. En je blijft genieten. Puerto Rico is een spel dat ik nooit beu word. Het leukste aspect aan het spel is dat er zo goed als geen down time in het spel aanwezig is aangezien iedereen zijn acties tegelijkertijd uitvoert. Puerto Rico is één van de beste strategische spellen ooit!

1 Terra Mystica

 

Mijn absolute nummer 1 is Terra Mystica. Ik ken geen enkel spel dat zoveel tactische mogelijkheden heeft en toch overzichtelijk en leuk blijft. Aan variatie is er geen gebrek in Terra Mystica. Maar liefst 14 rassen waaruit je kan kiezen. Elk ras geeft een ander speelgevoel. Ik kan me niet voorstellen dat je ooit raakt uitgekeken op dit spel. De spelonderdelen zien er bovendien heel mooi uit. Wauw!

Commentaren

Eigenlijk een beetje schandalig, maar ik heb nog maar 1 spel uit je top 5 gespeeld. Echter ik snap wel je keuze, omdat de spellen allen goed aangeschreven staan. Ik heb van jouw top 5 alleen Puerto Rico gedaan. Memoir '44 zou ik graag willen spelen en Terra Mystica doet vrij druk aan als ik het zie op het bord. Ik zal maar daar nog maar eens in verdiepen.

Zoals beloofd mijn top 20 (gekopieerd vanuit excel daarom staat het niet helemaal netjes onder elkaar, met kort de reden waarom ik het leuk vind). Ik ben benieuwd wat je daar van vind. Zelf merk ik dat ik eigenlijk nog niet heel veel zware spellen speel of heb gespeeld. Vandaar dat die ontbreken in de lijst.

1 7 Wonders Speelt vlug weg, makkelijk uit te leggen, bijna geen downtime, constant zoeken naar welke kaart je het beste kunt spelen en nog mooi tekeningen op de kaarten. Met de uitbreiding Cities nog beter. Gewoon top!
2 Carcassonne Met regelmaat komt dit spel nog op tafel, dat komt gewoon omdat het goed spel blijft met vrij makkelijke regels.
3 Puerto Rico Topspel is! Eigenlijk jammer dat het door de vele nieuwe spellen zo weinig uit de kast komt.
4 Stenen Tijdperk Heerlijk makkelijk toegankelijk spel dat ook niet veel spelers kunnen spelen.
5 King of Tokyo Dit spel komt zowat elke week op tafel na de friet of als laatste spel op een spellenavond. Effe lekker de hersens in slaan. Heerlijk!
6 Ticket to Ride: Europe Goed spel om niet veel spelers aan het spelen te krijgen.
7 Love Letter Het heerlijke tussendoortje dat zowat overal gespeeld kan worden, want die 16 kaarten steek je zo in je zak.
8 Flash Point: Fire Rescue De uitbreidingen had ik al eerder gekocht in Essen. Voor het orgineel heb ik gewacht op de NL versie. Daarna ruim 25 keer op tafel gekomen, omdat we bij alle gebouwen in de gevorderde versie het spel wilden winnen. Dat is inmiddels gelukt!
9 Het Verboden Eiland Pandemie light zoals velen het noemen, maar deze is wat meer toegankelijker en zuigt je helemaal in het spel.
10 Pandemie Net onder het Verboden Eiland, omdat verboden eiland toegankelijker is. Echter soms wil je wel eens wat pittigers en dan is dit een goede titel.
11 Schaken Dat een van de oudste spellen dat zoveel diepgang kent dat eigenlijk geen enkel potje hetzelfde is blijft ongelooflijk.
12 Mayday! Mayday! Erg leuk rollenspel voor een groep van 5 tot 8 spelers.
13 Machiavelli Een oudje dat door de verschillende rollen leuk blijft.
14 Dominion Top spel! Elke keer anders en je wilt telkens je deck op optimaler maken zodat je nog sneller kunt winnen. De relatief korte speelduur is ook erg fijn.
15 Agricola Het boerenleven, waarbij er duidelijk een leercurve is. Eerst is het echt overleven, maar als het spel door hebt kun je er meer uithalen dan dat.
16 Kolonisten van Catan Het bekendste spel waar het bij vele allemaal mee begon. Niet bij mij overigens, maar toch hoort het wel in mijn collectie thuis en komt het nog op tafel.
17 Hanabi Uniek dat jezelf je eigen kaarten niet mag zien!
18 Saboteur Heerlijk rollenspel, qua geheimhouding van je rol beter dan Bang!.
19 Keltis Wel of niet nog een steen inzetten en zo er voor zorgen dat je stenen door slim te spelen zo snel mogelijk naar boven komen.
20 Lost Cities Wellicht een van de beste twee persoonspelletjes.

Gepost door: WTULTC | woensdag, 18 december 2013

Reageren op dit commentaar

Mooie top 20! Ik heb alle spellen in je top 20 al gespeeld en ik speel ze allemaal met veel plezier. Alleen schaken is jaaaaaaren geleden!

Gepost door: ditterio | donderdag, 19 december 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.