dinsdag, 17 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (10 - 6)

10 Mayday! Mayday!

 

Ik had de eer om Mayday! Mayday! te mogen spelen met de auteur van dit spel. Het werd een heel fijne ervaring waaraan ik met veel plezier terugdenk. Mayday! Mayday! is een deductiespel dat erg doet denken aan The Resistance. Elke speler heeft een verborgen rol en slechts beperkte informatie. Naarmate het spel vordert krijg je meer informatie over de andere spelers. Het komt er op aan om als “goede” speler de “slechte” spelers te ontmaskeren. Aangezien de “slechte” spelers hun best zullen doen om zout in de ogen van de “goede” spelers te strooien, levert dit verhitte discussies en veel speelplezier op. Heel leuk en interactief spel!

 

9 Room 25

 

Room 25 doet wat een goed spel moet doen. Room 25 biedt eenvoudige regels, veel spanning, meerdere spelvarianten, deductie, een aangename speelduur, een heel leuk thema (dat doet denken aan de film The Cube) en heel veel speelplezier!

 

8 Ghost Stories

 

Ghost Stories is een coöperatief spel waarbij je samen met je medespelers moet vechten tegen verschillende kwel- en plaaggeesten. Het thema is schitterend geïntegreerd in het spel. Je wordt echt in dit spel gezogen en het laat je niet meer los. Makkelijk is het echter niet, ik slaagde er nog nooit in om dit spel te winnen. Leuker is het des te meer. Zelfs solo is dit spel goed te spelen. Ghost Stories is het beste coöperatieve spel dat ik ooit speelde!

 

7 The Manhattan Project

 

The Manhattan Project is mijn favoriete worker placement. In The Manhattan Project moet je bommen maken. Een gewaagd maar geslaagd thema. Het leuke aan dit spel is dat je veel verschillende mogelijkheden hebt om je werkers te plaatsen op het speelbord. Als een plaats reeds bezet is, neem je gewoon een andere interessante plaats. Er valt altijd wel iets interessants te kiezen. Een ander leuk element aan dit spel is het feit dat je je naarmate het spel vordert steeds meer werkers in dienst kan nemen. Er is ook veel spelersinteractie aanwezig in dit spel. Met gevechtsvliegtuigen kan je elkaar aanvallen. Je kan aanvallend of verdedigend spelen. Allemaal heel leuk bedacht. Bij veel worker placement spellen heb ik het gevoel dat ik het allemaal al eens eerder heb gezien. The Manhattan Project is een heel goed spel en zeker een top 10 plaats waardig!

 

6 The Resistance

 

Als je deze top 50 wat hebt gevolgd, dan heb je al kunnen ontdekken dat ik een liefhebber ben van spellen met verborgen rollen en een deductie spelmechanisme. Mijn favoriet spel in deze categorie is The Resistance. Iedereen heeft een verborgen rol. Je bent ofwel een spion ofwel een lid van The Resistance. Elke ronde trekken een aantal personen op missie. De leden van The Resistance (de goeie) willen natuurlijk zoveel mogelijk missies laten slagen terwijl de spionnen (de slechte) de boel willen saboteren. De leden van The Resistance moeten door middel van deductie zien te weten komen wie de spionnen zijn. De spionnen proberen te voorkomen dat ze ontdekt worden. Met de juiste spelersgroep is dit een waar genot! Het is echter niet altijd makkelijk om de juiste spelers voor dit spel te vinden. Je moet begrijpen hoe het spel gespeeld moet worden. Het is belangrijk om tijdens het spel voldoende informatie te vergaren over de andere spelers en hierover te discussiëren zodat de spionnen door de mand vallen. Spelers die niet houden van discussies kunnen beter niet deelnemen aan dit spel. Aan alle anderen: dit is het beste partyspel aller tijden!  

Commentaren

Mayday! Mayday! op 10! Was het potje met mij en mijn vriendin op SpSp je zo goed bevallen dat dit spel meteen zo hoog staat? Het was ook een zeer leuk potje vond ik. Zeker omdat ze niet door hadden dat ik een infiltrant was en zo maar kapitein werd... haha..

Ghost Stories op 8, dus niet de Legends of Andor in je top 50. Terwijl ik daar volgens mij van jou een behoorlijk enthousiast stukje over heb gelezen hier op je blog.

The Resistance moet maar eens in het Nederlands worden uitgegeven (Nederlandse spellenuitgever). Al is het wel taalonafhankelijk. Dit is volgens mij best een populair spel.

Gepost door: WTULTC | dinsdag, 17 december 2013

Reageren op dit commentaar

Mayday! op 10...?! Hmm... :)
Legenden van Andor kunnen nog in de Top-5 toch?

De Top-5 die ik voorspel:
El Grande
Tigris & Eufraat
Le Havre
Caylus
Galaxy Trucker (of Legenden van Andor)

'k Ben benieuwd of ik in de buurt kom?!

Gepost door: Pieter | dinsdag, 17 december 2013

Reageren op dit commentaar

Natuurlijk moet Puerto Rico daar nog ergens tussen... hmm, 'k heb er al 7 voor in een top-5 :)

Gepost door: Pieter | dinsdag, 17 december 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.