woensdag, 11 december 2013

Ditterio's spellen top 50 - editie 2013 (40 - 36)

40 Quoridor

Quoridor is mijn meest gespeelde spel aller tijden. Dit zijn enkel online speelbeurten aangezien het spel jammer genoeg (nog) niet in mijn collectie zit. In Quoridor moet je proberen om met je pion als eerste de overkant van het speelbord te bereiken. Dit doe je door je barricades slim te plaatsen en je pion slim te verplaatsen. Quoridor is het hoogst genoteerde abstracte spel in deze lijst. Het is dan ook mijn favoriet in het abstracte spellengenre. Als je houdt van abstracte spellen, moet je dit spel zeker eens een kans geven. Hou het echter niet bij één speelbeurt, want je moet dit spel een aantal keer spelen om echt goed te kunnen worden in dit spel. De eenvoudige regels en snelle speeltijd kunnen alvast geen excuus zijn om dit spel geen kans te geven.

39 Keltis

Daar is Reiner Knizia. Knizia is één van mijn favoriete spellenauteurs. Met Keltis levert hij een heel leuk familiespel af. Dit spel is heel eenvoudig en daardoor met heel de familie te spelen. Ik hou vooral van het verzamelen van de setjes in de verschillende kleuren en de race over de verschillende steensporen.

38 Coloretto

Coloretto is een heel eenvoudig kaartspel. Als je aan de beurt bent, heb je twee keuzes: ofwel een kaart van de trekstapel nemen en deze kaart in één van de kolommen leggen ofwel een volledige kolom kaarten nemen. Er zijn altijd evenveel kolommen als het aantal spelers. Elke kaart heeft een kleur. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kaarten in dezelfde kleuren te verzamelen. Hoe meer kaarten je bezit in een bepaalde kleur, des te hoger je puntenscore. Opgelet: enkel de 3 kleuren waarvan je het meeste kaarten hebt, tellen mee. Voor de overige kleuren krijg je minpunten. Dit maakt het spel tactischer. Coloretto is mijn meest gespeelde kaartspel in 2013. Dat wil toch iets zeggen. Het is altijd in spanning afwachten welke kleuren zullen worden getrokken. Je staat steeds voor een interessante keuze: nog een kaartje nemen of het zekere voor het onzekere nemen en toch maar vlug een kolom kaarten nemen vooraleer iemand anders je te snel af is. Leuk! Tip: het kan geen kwaad om af en toe eens wat minpunten te nemen, als je er maar voor zorgt dat je hierdoor ook veel pluspunten scoort.

37 For Sale

Een filler om U tegen te zeggen. For Sale is een bied spel dat bestaat uit twee verschillende biedronden. Dit kaartspel is heel eenvoudig en op 1 minuut zijn de spelregels uitgelegd. Toch zit er ook wat tactiek in dit spel waardoor ik dit spel steeds met veel plezier speel. Een leuk tussendoortje!

36 Zooloretto

Dit is de bordspelversie van het kaartspel Coloretto. Iets uitgebreider qua mogelijkheden (zonder echt moeilijk te worden) en daardoor iets leuker dan Coloretto. Het thema zal ook gezinnen met kinderen aanspreken. Een spel waar zowel kinderen als volwassenen veel plezier aan kunnen beleven.

Commentaren

Toch een beetje verrassend dat Zooloretto hoger staat dan Colorette. Bij mij zou dat zeker andersom zijn (ik post wel mijn top 20 lijstje hier als de laatste 5 bekend zijn gemaakt). Keltis vind ik ook goed. For Sale ben ik wel benieuwd naar, maar dat is al een ouder spel en dus lastig aan te komen.

Gepost door: WTULTC | woensdag, 11 december 2013

Reageren op dit commentaar

Zooloretto heeft wat meer mogelijkheden dan Coloretto, vandaar een lichte voorkeur voor Zooloretto, maar beide spellen zijn voor mij erg aan elkaar gewaagd. Coloretto ken ik wel al langer. Zooloretto heb ik nog niet zo lang in mijn bezit. Afwachten of Zooloretto ook volgend jaar nog boven Coloretto zal staan...

Ben ook wel benieuwd naar jouw top 20 ;-)

Gepost door: ditterio | donderdag, 12 december 2013

Reageren op dit commentaar

Ik kocht For Sale in Adriaensen op een spellenbeurs, dus het is zeker nog te verkrijgen!

Gepost door: Pieter | maandag, 16 december 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.