donderdag, 05 december 2013

Spellen spelen is topsport

Dit weekend is het spellenweekend. Als spellenatleet wil je natuurlijk fris voor de dag komen. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Als je een heel zwaar en lang spel wil spelen, moet je conditioneel topfit zijn. Omdat een voorbereiding zo belangrijk is, heb ik voor jou een 10-stappenplan uitgewerkt. Vooraleer je start met het spelen van een spel is het belangrijk om eerst deze stappen op te volgen:

 

Stap 1: rusten

 

Zorg ervoor dat je heel de week op tijd naar bed gaat. Rust is heel belangrijk. Stel je voor dat je midden in je spellenuitleg in slaap zou vallen? Om nog maar te zwijgen over je humeur bij een gebrek aan nachtrust. Als je slecht gehumeurd bent, zet je dit humeur over op de andere spelers. Bij de andere spelers zal dit irritatie opwekken waardoor zij heel het spel tegen jou zullen spelen. Met een grote nederlaag voor jou als gevolg. Zorg dus dat je goed uitgeslapen bent.

 

Stap 2: op de loopband

 

De fiches, pionnen en grondstoffen zullen steeds opnieuw moeten verplaatst worden op het speelbord. Na een paar uur begin je dit te voelen in je armen. Op voorhand een beetje loslopen op de loopband zodat je lichaam soepel aanvoelt is heel belangrijk. Vergeet ook de stretchoefeningen niet. Je wilt immers geen stijve spieren aan de speeltafel.

 

Stap 3: aangepaste voeding

 

Let op je voeding. Niet te vettig eten. Je wilt immers de dag van de waarheid niet met buikloop op toilet doorbrengen.

 

Stap 4: vermijd alcohol

 

In een dronken toestand wartaal produceren, je kaartspel UNO in de open haard gooien, het speelbord onderkotsen of de borsten van je medespelers bevoelen tijdens het spel is allemaal geen probleem. De kans bestaat echter dat je het spel verliest door een gebrek aan concentratie. Dat moeten we proberen te vermijden.

 

Stap 5: selectie van een spel

 

Een volgende belangrijke stap in de voorbereiding is het selecteren van een geschikt spel. Onderschat dit niet! Probeer het niveau van je medespelers in te schatten door hen een IQ-test te laten uitvoeren. Hoe dommer de speler, des te moeilijker het geselecteerde spel. Altijd lachen!

 

Stap 6: vooraf inkopen doen

 

Leg je speelvrienden in de watten. Tijdens het spel is het altijd leuk als er wat te drinken en te knabbelen valt. Koop je ingrediënten echter op voorhand! Niets is zo ambetant als tijdens een spel even naar de nachtwinkel te moeten lopen omdat je doorheen je voorraad drank zit. Chips, gezouten nootjes, zwam worstjes en ander vettig of plakkerig voedsel is uit den boze. Je wilt immers niet dat je medespelers met hun vettige pollen aan je spel zitten.

 

Stap 7: eerlijk spelen

 

Speel het spel eerlijk. Er vinden geen dopingcontroles plaats, maar als je eenmaal bent betrapt op spellenbedrog zal dit je heel je spellenleven blijven achtervolgen. Elke keer als je een spel wint, zullen de andere spelers denken dat je hebt bedrogen (ook al was dat voor één keer niet het geval). Ze zullen je altijd weer met een misprijzende blik aankijken. In onze spelersgroep gaan we zelfs nog een stapje verder. Wij publiceren in het magazine Spel in Zicht een foto van je hoofd met daaronder het opschrift: WANTED! HE’S A CHEATER!

 

Stap 8: stilte

 

Zorg dat je in stilte kan spelen. Geen blaffende honden, geen spelende kinderen, geen rinkelende telefoons, geen blazende haardrogers, geen zuigende stofzuigers, geen ronddraaiende vibrators en geen televisies of radio’s in de buurt. Deze afleidingen hebben niet alleen zware gevolgen voor je prestaties tijdens het spel, het zorgt er ook voor dat je kostbare speeltijd verliest met het verwijderen van deze storende objecten.

 

Stap 9: spelregels lezen

 

Als je een nieuw spel voor de eerste keer wil spelen, begin dan eerst met het lezen van de spelregels. Dit klinkt misschien logisch, maar je moet er aan denken. Maak ook een samenvatting van de spelregels. Deze samenvatting kan je gebruiken tijdens je speluitleg. Het komt niet alleen heel professioneel over, het helpt je ook om een aantal basisregels te kunnen memoriseren.

 

Stap 10: de speluitleg

 

Wees vriendelijk tijdens je speluitleg en zorg ervoor dat je regelmatig glimlacht. Dit brengt een positieve vibe over op de andere spelers en met een beetje geluk kan je met je glimlach het mooiste meisje aan tafel versieren. Laat je niet opjagen tijdens je speluitleg. Werk rustig van puntje 1 naar puntje 375. Als een speler iets vraagt over puntje 201 terwijl je nog maar bezig bent met de uitleg van puntje 75, vraag de speler dan vriendelijk om zijn mond te houden tijdens de speluitleg. Na je professionele speluitleg (eventueel aangevuld met kleurendia’s) gaat het spel van start.

 

En dan nu opperste concentratie. Lees het speelbord, bevoel de speelfiguren, laat je grijze hersenmassa werken, bedenk de ultieme strategie, probeer een aantal van je nieuwe tactiekjes uit en steek spelenderwijs een mes in iemands rug als het moet (maar denk aan je glimlach). Als je even de aandacht dreigt te verliezen (door een slechte voorbereiding), onderneem dan de volgende acties. Trek je ogen wagenwijd open, kap twee tassen koffie in je keelgat en sla een aantal keer met je vlakke hand op je kaak. Herhaal indien nodig. Zo. Je bent weer bij de les. Blijf gefocust en denk na. Denk echter niet te lang na of ze plakken het label “down time” op je voorhoofd. Makkelijk is het niet, maar ik heb ook nooit beweerd dat spellen spelen makkelijk is.

 

Even later.

 

Proficiat! Het spel is ten einde en je hebt een topprestatie afgeleverd. Nu mag je weer ontspannen, maar niet te lang. Volgend weekend is het immers opnieuw spellenweekend!

Commentaren

Goed geschreven! En laat natuurlijk het mooiste meisje winnen, succes verzekerd!

Gepost door: Fastguy | donderdag, 05 december 2013

Reageren op dit commentaar

Bedankt!

Gepost door: ditterio | donderdag, 12 december 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.