maandag, 02 december 2013

Dit was november 2013

November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen. En dat hebben we deze maand gemerkt. Regen, regen en nog eens regen. Er zijn slechts twee voordelen aan dit rotweer.

1 Mijn auto is eindelijk nog eens gewassen.

2 Het merendeel van mijn spellen kan ik binnenshuis spelen.

Laten we het voor de verandering eens hebben over mijn gespeelde spellen van deze maand.

Quoridor (9x)

Ik ben geen grote fan van abstracte spellen, maar Quoridor is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. De wegen van je tegenspeler(s) zo slim mogelijk proberen te barricaderen door hekken te plaatsen en dan “in your face” roepen en zelf een achterpoortje naar de overwinning nemen. Er verschijnt alweer een heel brede glimlach op mijn gezicht. Geniaal.

Black Stories (8x)

Een mens hangt zich op aan een touw en onder zijn voeten ligt een plas water. Hoe komt dit? Sommige spelers krijgen bij het horen van dit raadsel spontaan een migraineaanval. Andere spelers veranderen in inspecteur Witse en stellen gerichte vragen om de oplossing te vinden. De vraagsteller mag echter alleen de vragen beantwoorden met ja of nee, dus eenvoudig is het zeker niet. Zoek het vooral heel ver, want geen enkel raadsel in dit spel ligt voor de hand. Als jij benieuwd bent naar het antwoord op dit raadsel (en de 49 andere lugubere raadsels), loop dan als de bliksem naar je spellenboer en koop Black Stories. Als het je geen sikkepit kan schelen hoe die plas water daar is terecht gekomen, laat Black Stories dan links liggen. Ik ben heel nieuwsgierig van aard en kan een spelletje Black Stories wel appreciëren.  

Gelieve me geen mails te sturen om het antwoord op dit raadsel uit mijn neus te peuteren. Wees niet gierig en koop het spel zelf, het kost immers maar 8 euro. Ofwel wacht je tot ik alle raadsels heb gespeeld en dan verkoop ik het je wel voor een prijsje. Wat dacht je van 7,50 euro en een glas water?

Sla Je Slag(room) (4x)

“Hééééé, jij neemt het grootste stuk van de taart.”

“Als jij in mijn plaats zou zijn, welk stuk zou jij dan nemen?”

“Het kleinste stuk natuurlijk!”

“Awel, dat stuk heb je toch?”

Vroeger hebben mijn broer en ik dikwijls voor zo’n dilemma’s gestaan. Wij losten dit als volgt op: de ene persoon sneed de stukken taart en de andere persoon mocht als eerste een stuk taart kiezen. De keuze was niet makkelijk: het ene stuk was ietsje groter, maar op het andere stuk lag dan weer een lekkere aardbei,… We hadden meteen een patent moeten nemen op ons “ik snijd, jij kiest”-principe, want nu is het te laat. Jeffry D. Allers, de auteur van sla je slag(room), is met ons idee gaan lopen en strijkt nu al het geld op in onze plaats met een vergelijkbaar spelsysteem. Om mezelf te troosten speel ik met veel plezier zijn spel.

Tokaido (4x)

Tokaido is een eenvoudig Japans spel waarbij je met je meeples racet over een baan in Japan. De speler die het laatst in de race staat beweegt steeds als eerste en stopt bij een vakje waar geen andere meeple staat. Op dat vakje voert hij een actie uit. Daarna is het weer de beurt aan de speler die op dat moment op de laatste plaats in de race staat. Zo gaat het spel verder. Tijdens de route kom je verschillende vakjes met kleurtjes tegen. Elke kleur staat voor een andere opdracht. De opdrachten bestaan vooral uit het verzamelen van verschillende soorten setjes die punten opleveren. Leuk spel als je na een zware werkdag wat stoom wil afblazen. Luchtig vertier.

Wat Schets Je Me Nou!? (4x)

De titel doet me denken aan een dronken Hollander die een spelletje Pictionary speelt. Vraag me niet waarom. Gelukkig zeggen titels niet alles. Wat schets je me nou!? is een leuk partyspel waarbij de slechtste tekeningen de meeste pret opleveren. Gooi je versleten Pictionary doos maar op de brandstapel en schaf je dit hilarisch tekenspel aan.

Can’t Stop (3x)

Nog eens gooien… nog eens gooien… hmmm… nog eens gooien… twijfel twijfel… nog eens gooien … ik riskeer het me nog één keer… nog eens gooien … SHIT! Eén keer teveel gegooid. Grappig en eenvoudig dobbelspel voor mensen die houden van een beetje leedvermaak.

For Sale (3x)

In For Sale bieden de spelers eerst op allerlei huizen. De huizen hebben een waarde van 1 tot en met 30. Het hoogste bod, krijgt het huis met de hoogste waarde. Het op één na hoogste bod krijgt het huis met de op één na hoogste waarde, enz. Belangrijk: de speler die het hoogste bod heeft gedaan, moet zijn volledig bod betalen. De spelers die vroeger in het spel al hebben gepast, betalen slechts de helft van hun bod. Als alle huizen zijn verkocht, dan bieden de spelers met de waarde van hun huizen op geldkaarten. Er worden geldkaarten omgedraaid en elke speler kiest nu één van zijn gebouwen om in te zetten. De speler die het gebouw heeft gespeeld met de hoogste waarde, krijgt de hoogte geldkaart, enz. De speler die op het einde van het spel het meeste geld heeft, is de winnaar van For Sale. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het spel zelf is heel eenvoudig. U kan het spel uitleggen in exact één minuut. En dit mag u letterlijk nemen, want wij hebben de speluitleg gisteren gechronometreerd. Het resultaat: exact één minuut speluitleg. Ik weet het nu al, For Sale zal nog vaak gespeeld worden ten huize D’Haeseleer. Dit spel behoort tot de absolute top op gebied van fillers. Het is één van de beste biedspellen die ik ooit speelde. Eenvoudig, maar tactisch. Jammer genoeg is dit spel heel moeilijk verkrijgbaar in België of Nederland. Mijn exemplaar komt uit Duitsland. Als je dit spel toch nog ergens op de kop kan tikken, zou ik niet twijfelen. Kopen en genieten is de boodschap!

Zet In & Win (3x)

Zet in & win is de leuke versie van Trivial Pursuit. Ik herhaal: Zet in & win is de leuke versie van Trivial Pursuit. Geen saaie maar originele vragen, een leuk stemsysteem en als je het antwoord niet weet, kan je nog gokken ook. Zelfs een bloemkool kan dit spel winnen. Ik win dit spel dan ook vaak.

Qwixx Deluxe (3x)

Eindelijk is Qwixx terug, maar nu met uitwisbare bordjes en stiften. Dankzij Qwixx Deluxe kan je eindeloos blijven spelen, in tegenstelling tot Qwixx waarbij je vroeg of laat door je voorraad papiertjes zal zitten. Daarom deze gouden raad: koop je niet Qwixx, maar wel Qwixx Deluxe!

Identik (3x)

Dit spel is de betere versie van Pictionary. In Pictionary tekent er één persoon en zitten alle andere spelers te raden. Tot vervelens toe. In Identik is het net omgekeerd. Eén persoon omschrijft een tekening (zonder de tekst onder de tekening te lezen, dit wordt afgedekt) en alle andere spelers mogen tekenen. Joepie! Om het spel niet te lang te trekken heb je slechts 90 seconden tijd om te tekenen. Dat is heel snel. Zeker als je weet dat elke tekening veel details bevat. Als de tijd voorbij is, worden alle tekeningen van de tekenaars gecontroleerd. De tekening moet voldoen aan verschillende criteria. Bijvoorbeeld: de hond op de tekening staat rechts van de kat, de tong van de hond is zichtbaar, enz. Hoe meer criteria voldaan zijn, des te meer punten voor de tekenaars én de persoon die de tekening heeft omschreven. Als je houdt van tekenspellen is dit spel een aanrader. Als je slechts één tekenspel in je collectie wil, ga dan niet voor Identik of Pictionary, maar voor Wat schets je me nou!? Zie een paar alinea’s hierboven.   

Guildhall (3x)

Als je houdt van snelle kaartspellen à la 7 Wonders, dan moet je niet twijfelen. Guildhall is bovendien makkelijker uit te leggen dan 7 Wonders. De symbolen spreken voor zich. Je moet al een bloemkool zijn om dit spel niet te begrijpen. Elke beurt doe je 2 acties (keuze uit 3 acties). Deze acties gaan heel snel waardoor er weinig downtime is. Heel leuk met 2 spelers. Een must buy!  

Incan Gold (3x)

Dit spel hebben we de eerste keer volledig fout gespeeld. Na elke ronde moet je de kaarten opruimen en terug starten met nieuwe kaarten. Daar ging het mis bij ons. Wij lieten de kaarten steeds liggen waardoor er bijna voortdurend een tweede rood gevaar tevoorschijn kwam. Daardoor viel het spel bij de eerste speelbeurt wat tegen. Toen we deze fout inzagen en het spel nog eens speelden, waren we helemaal verkocht. Incan Gold speelt heel leuk! Altijd spannend: terugtrekken of toch nog even in de tempel blijven? De artefacten voegen ook een leuk extraatje toe! Een aanrader!

Perudo (2x)

Als je te gierig bent om dit spel te kopen, geef ik je het volgend advies. Gebruik dobbelstenen uit andere spellen, neem een aantal koffietassen uit de keukenkast en download de spelregels op internet. Voila, nu kan je Perudo spelen. Geloof me, na een aantal spelletjes zal je dit dobbelspel zo leuk vinden dat je je koffietassen meer zal gebruiken om Perudo te spelen dan om koffie uit te drinken.

Say Anything (2x)

Als je een worstelaar was, wat zou dan jouw ultieme move zijn? Als je zou meespelen in een pornofilm, welke artiestennaam zou je dan uitkiezen? Op welk lichaamsdeel zou je mijn naam laten tatoeëren? Kies je vragen uit de standaard set met vragen of vind je vragen zelf uit, het maakt allemaal niet uit. Als je zin voor humor hebt en dit spel speelt met gelijkgezinden, dan zal je veel plezier beleven aan dit grappige partyspel.

Top Race (2x)

Racespellen… niet iedereen is er wild van, maar ik blijf het leuk vinden. Top Race is een eenvoudig racespel. Eerst koop je één of meerdere racewagens (door te bieden op de wagens) en dan race je met die wagens. Het leuke aan het spel is dat je door het uitspelen van je kaarten niet alleen je eigen racewagens, maar ook de racewagens van de andere spelers kan besturen. Leuke vondst! Top Race is heel lichte kost waardoor je dit spel ook perfect met kinderen kan spelen. Als ik een vergelijking moet maken met andere racespellen vind ik Top Race leuker dan Powerboats en Rallyman, maar minder leuk dan Formula D en Jamaïca. Top race geeft me een klein beetje het Formel Fun gevoel. Formel Fun is in mijn speelkringen beter bekend als Ditterio’s race. Ik denk dat ik voorlopig maar eens ga stoppen met racespellen kopen, want er staan er nu wel genoeg in mijn spellenkast.    

Tumblin’ Dice Medium (2x)

Leuk finger flickin’ spel, maar ik geef de voorkeur aan Crokinole en PitchCar. Als je ooit moet kiezen uit deze spellen zou ik nooit voor Tumblin’ Dice Medium gaan. Tenzij je te weinig geld hebt (Crokinole is heel duur) of je tafel te klein is (PitchCar heeft plaats nodig).

7 Wonders (2x)

Ik won 7 Wonders in een 5-spelersspel met maar liefst 10 uitgespeelde groene kaarten, waarvan 3 setjes verschillende symbolen. Een persoonlijk record. Het was een verademing om eens met spelers te spelen die niet steeds massaal voor groen gaan. In mijn tweede speelbeurt werd ik weer met beide voetjes op de grond gezet. Een beschamende voorlaatste plaats (eveneens in een vijfspelerspel). Deze keer ging ik voor blauw en rood, maar ik kreeg slagen van mijn linker- en rechterbuur op militair gebied. 7 Wonders blijft een topper. Voordelen van 7 Wonders: eenvoudig uit te leggen, op 30 minuten te spelen, geen downtime, diepgang en speelbaar tot 7 spelers! Ik ken niet veel spellen die deze CV kunnen voorleggen.

StreetSoccer (2x)

Jammer dat mijn vriendin niet houdt van dit spel, want als het van mij afhing had ik dit spel deze maand minstens tien keer gespeeld. Eenvoudig, abstract en leuk. Het beste voetbalsimulatiespel in mijn spellenkast (wat niet echt moeilijk is aangezien het ook mijn enige voetbalsimulatiespel is, maar toch).

City Of Horror (1x)

Je staat in een kamer, samen met een aantal van je “vrienden” (medespelers). Er dringen zombies de kamer binnen. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel vecht iemand (of meerdere personen) tegen de zombies zodat ze in de minderheid zijn ofwel laat je de zombies aanvallen. In het laatste geval zal er een karakter van één van de spelers sterven. Wie? Dat is een goede vraag. Laten we erom stemmen. De meerderheid beslist. Je kan een speler omkopen met spuiten of actiekaarten om hem aan jouw kant te krijgen en samen met hem de andere speler (slachtoffer) uit te schakelen. Nadien hoef je zelfs je belofte niet na te komen. Je laat hem gewoon ook in de steek. De volgende keer zal hij natuurlijk wraak willen nemen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Dan pers je een andere speler af en probeer je op die manier die speler te elimineren. Om het nog wat oneerlijker te maken zijn er karakters die soms niet mogen stemmen en andere karakters hebben dan weer twee stemmen. Wat een smerig spel… en toch is het heel leuk! Geen medelijden, maar elkaar gewoon keihard afmaken! Enkel tijdens het spel natuurlijk, daarna mag je weer vriendjes worden.

Gouden tip: speel dit spel nooit (en ik herhaal: nooit!) met mensen die niet tegen hun verlies kunnen en speel dit spel ook nooit met mensen die te vriendelijk zijn.

Zilveren tip: als je vriendengroep te groot is en je wil een aantal vrienden kwijtspelen, leg dit spel dan eens op tafel en laat je volledig gaan.

Alarm! (1x)

Kort kaartspel waarbij je elke speler aan tafel (inclusief jezelf) een kaart geeft en de spelers op die manier probeert uit te schakelen. Leuk om eens gespeeld te hebben, maar ik werd er niet echt wild van.

The Downfall Of Pompeii (1x)

Eerst je mannetjes (blokjes) op het speelbord plaatsen (met behulp van kaarten) en dan met diezelfde mannetjes vluchten voor de hete lava die heel het speelbord overspoelt en je mannetjes probeert te doden. Dat klinkt heel origineel en het is ook heel origineel, maar met twee spelers viel het toch wat tegen. Benieuwd of dit spel met meer spelers beter tot zijn recht komt. Indien niet, gooi ik het spel in een vulkaan.

Quantum (1x)

Het meest originele dobbelspel ooit! Je dobbelstenen zijn gevechtsschepen waarmee je je tegenstanders (eveneens dobbelstenen) kan aanvallen. Het aantal ogen op de dobbelsteen bepaalt de verplaatsing, maar ook de sterkte van je schip. Daarnaast heeft elk schip (elke dobbelsteen) nog speciale eigenschappen. Je moet het spelen om het te kunnen geloven.

Wizard (1x)

In het kaartspel Wizard voorspel je hoeveel slagen je in een ronde zal halen. Is je voorspelling juist, scoor je pluspunten. Is je voorspelling niet juist, scoor je minpunten. Je moet steeds kleur bekennen. Als je de kleur echter niet kan volgen, mag je de slag kopen met een troefkaart. Sommigen zullen dit spel misschien kennen als Chinees poepen? Nog steeds één van de beste slagenspellen die ik ooit speelde. Ideaal met 3 of 4 spelers. Met meer spelers neemt het geluk de bovenhand.

King Of Tokyo (1x)

Lang geleden dat ik dit spel speelde, maar deze maand was het nog eens zover. Het werd een blij weerzien. King of Tokyo heerst nog steeds! Voor de overwinningspunten gaan is soms de beste strategie, maar het is zo veel leuker om de monsters schade toe te brengen. Attack!

Mayday! Mayday! (1x)

Van alle spellen die ik deze maand speelde, heb ik aan dit spel het meeste plezier beleefd. Wat heb ik het me al beklaagd dat ik dit spel niet heb gekocht op het Spellenspektakel. Als je een fan bent van spellen als The Resistance, dan moet je dit spel zeker eens uitproberen.

Dungeon Fighter (1x)

Tja, wat moet ik hierop zeggen? Dit spel is zo over the top dat het grappig wordt. Het doel van het spel is eigenlijk heel simpel. Monsters verslaan. Om deze monsters te kunnen verslaan moet je dobbelstenen werpen naar een schietroos midden op tafel. Je moet de dobbelsteen minstens één keer op tafel laten botsen en de dobbelsteen moet dan op de roos blijven liggen. Het principe lijkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Grappig is het wel. Nog grappiger wordt het als je de dobbelsteen moet gooien terwijl je onder de tafel zit of de dobbelsteen van je hand moet blazen of moet zingen terwijl je dobbelt of de dobbelsteen van je neus moet laten rollen of andere ludieke dobbelwerptechnieken (je kan het zo gek niet bedenken of het staat op de kaarten).

One Night Werewolf (1x)

Slechts één nachtfase en één dagfase, maar evenveel plezier als in een gewoon Weerwolven-spel. Enige nadeel of voordeel (afhankelijk hoe je het bekijkt) is dat het spel heel snel afgelopen is. Niets belet je natuurlijk om meteen nog een spelletje te spelen.

River Dragons (1x)

Dit spel is waarschijnlijk voor velen, maar niet voor iedereen. Vijf acties programmeren en dan de gekozen acties in de vooraf bepaalde volgorde uitvoeren. Doel van het spel is om van de ene kant van het speelbord over een rivier naar de andere kant van het speelbord te geraken. Hiervoor moet je stenen plaatsen, bruggen plaatsen, met je poppetje over de bruggen lopen of over andere poppetjes springen. Uiteraard zijn er ook pestkaarten waarmee je stenen en bruggen kan verwijderen of tegenspelers kan beletten om acties uit te voeren. Wie in het water valt, moet herbeginnen. River Dragons is een spel waarbij een goede planning en een beetje behendigheid van belang zijn. Ik kan een spelletje River Dragons wel smaken. Hoe meer spelers des te meer plezier.

Shadow Hunters (1x)

Shadow Hunters is de veel betere versie van Bang! Het artwork is mooier, de symboliek op de kaarten is duidelijker en het speelt veel vlotter en leuker. Sinds de komst van Shadow Hunters denk ik dat Bang! niet snel meer op tafel zal verschijnen. In Shadow Hunters heeft elke speler een verborgen rol. Je bent een Shadow, een Hunter of een neutrale persoon. De Shadows moeten de Hunters uitmoorden en vice versa. De neutrale karakters hebben elk een eigen winconditie. Bijvoorbeeld in leven blijven tot aan het einde van het spel. Het doel van het spel is om te achterhalen wie je vijanden en wie je vrienden zijn zodat je de juiste personen kan aanvallen. Het spelsysteem met de kaarten is geniaal. Er zijn kaarten waarmee je kan aanvallen, kaarten waarmee je levens kan genezen, kaarten met wapens om nog harder toe te slaan en kaarten waarmee je meer informatie over de andere spelers kan krijgen. Vooral deze laatste soort kaarten zijn de leukste. Als je een liefhebber bent van spellen met verborgen rollen, dan kan ik je dit spel ten zeerste aanraden. In zijn genre (deductiespellen) behoort dit spel tot de absolute top. Ben je een liefhebber van The Resistance, Bang!, Mayday! Mayday! of Weerwolven van Wakkerdam? Twijfel dan niet en schaf je Shadow Hunters meteen aan. Je zal niet ontgoocheld zijn. Enig nadeel, al hoeft dit geen nadeel te zijn: een klein beetje kennis van de Engelse taal is aangeraden.

Amerigo (1x)

Amerigo is een expertspel met heel veel mogelijkheden. Qua regels is het niet zo moeilijk, maar de mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je dit spel niet met elke gelegenheidsspeler zal kunnen spelen. Qua complexiteit kan je dit spel vergelijken met Terra Mystica. In Amerigo draait het allemaal om punten. Met alles wat je doet in dit spel, kan je punten verdienen. En je raadt het al: wie de meeste punten heeft verzamelt, wint. Het spel is een tikkeltje te lang, vooral als je dit speelt met mensen die graag lang nadenken over hun zetten. Als dit spel daarentegen vlot kan gespeeld worden, is het een leuk spel. Het zit heel sterk in elkaar. De dobbeltoren (die bepaalt welke acties je elke beurt mag uitvoeren) is een leuke vondst. Dit mechanisme zou ik graag in meer spellen terug zien komen. Voor mij is Amerigo geen topper, maar wel een heel goed spel.

Lancaster (1x)

Wat was het lang geleden dat ik dit spel nog eens speelde. Toen een vriend me voorstelde om Lancaster te spelen, twijfelde ik dan ook geen seconde. Opnieuw was het een leuke beleving. Ik heb enorm genoten van deze worker placement. Alleen mijn strategie zat volledig verkeerd. Ik ging te veel voor de mannetjes (met lelijke hoofden) en verwaarloosde hierdoor de andere acties. Gevolg: te weinig ridders en te weinig upgrades. Dan loop je natuurlijk heel het spel achter de feiten aan. Daar komt nog bij dat ik in de stemfase bij één wet domweg een wet afkeurde (met 8 stemmen extra!!) in plaats van goed te keuren. Een pijnlijke vergissing. Het was mijn spelletje niet en ik eindigde dan ook op de laatste plaats. Toch vond ik het leuk. Af en toe eens zwaar afgaan moet ook kunnen (maar niet te veel).  

Zooloretto (1x)

Eindelijk heb ik deze klassieker eens kunnen spelen en dit viel heel goed mee. Ik ben een groot fan van Coloretto en grote broer Zooloretto viel ook in de smaak. Moeilijk te zeggen welke van de twee ik het leukste vind. Coloretto is sneller, in Zooloretto heb je wat meer mogelijkheden en meer thema. Het basisprincipe in beide spellen is echter hetzelfde. Aangezien mijn vriendin Zooloretto leuker vind dan Coloretto, denk ik dat we vanaf nu Zooloretto vaker zullen spelen. Ik kijk al uit naar de volgende speelbeurt.

Deze maand bezochten 1138 unieke bezoekers mijn website! Opnieuw een record! Bedankt!

De commentaren zijn gesloten.