dinsdag, 12 november 2013

Verslag Spellenspektakel

Zondag trok ik, met drie vrienden, naar het verre Eindhoven voor mijn tweede editie van het Spellenspektakel. Door het verschrikkelijke regenweer en de lange zoektocht naar een geschikte parkeerplaats kwamen we iets later dan voorzien aan in Eindhoven.

Het eerste spel dat we speelden was Mayday! Mayday! van de auteur Corné Van Moorsel. Het was een eer om dit spel samen met de auteur te mogen spelen. Corné kent u misschien van de spellen Powerboats (racespel met speedboten) of Streetsoccer (voetbalspel met voetballers)?

Ik was vooraf heel benieuwd naar dit spel. Het deed me denken aan The Resistance en (bijna) iedereen weet dat The Resistance één van mijn favoriete spellen is. Ik vroeg me dan ook meteen af of dit spel even goed of misschien zelfs beter kon zijn dan The Resistance? Ik kan al meteen zeggen dat we tijdens Mayday! Mayday! het meeste plezier hebben beleefd. De beschuldigingen vlogen heen en weer en er hing een leuke sfeer rond onze tafel.

In Mayday! Mayday! ben je lid van een vliegtuigcrew. De piloot is plotseling gestorven. Er doen geruchten de ronde dat er verraders onder het personeel zitten. Aan de eerlijke spelers om uit te zoeken wie de verraders zijn. Aan de oneerlijke spelers om ervoor te zorgen dat ze niet worden beschuldigd.  

Automatisch wordt de vergelijking met The Resistance gemaakt. Er zijn namelijk veel gelijkenissen. Verborgen rollen, de goeie tegen de slechte, het deductie-mechanisme en het stemmen. Veel gelijkenissen, maar ook een aantal verschillen. Mayday! Mayday! is overzichtelijker. Er liggen drie kaarten voor elke speler en door één van deze kaarten te bekijken, kom je steeds meer te weten over de betrouwbaarheid van de andere spelers. Je kan aanduiden of een bepaalde persoon al dan niet te vertrouwen is. Doordat deze aanduidingen gedurende heel het spel blijven liggen, hoef je minder te onthouden en wordt het deductie-element makkelijker.

Ik heb enorm genoten van dit spel. Mayday! Mayday! werd aangekocht door spellenclub De Strateeg waardoor ik het spel zelf niet heb aangekocht voor mijn persoonlijke collectie. Ik zal immers nog vaak genoeg de kans krijgen om dit spel te spelen op de spellenclub. Toch heb ik al een klein beetje spijt van deze beslissing. En wel om twee redenen. Ten eerste is er de spotprijs van 12 euro en een sjik. Ten tweede is het spel een goede afwisseling voor The Resistance.

En dan nu het antwoord op de vraag waarop u zit te wachten: is het spel beter of slechter dan The Resistance? Ik denk dat The Resistance mijn favoriet blijft in dit genre spellen, maar Mayday! Mayday! komt toch aardig in de buurt. Een gouden raad: als je een liefhebber bent van spellen als The Resistance MOET je dit spel gewoon eens spelen!  

Het tweede spel dat we speelden was Alarm! Ook met een uitroepteken! Uitroeptekens plaatsen achter de naam van een spel wordt stilaan een trend in bordspellenland! Na Bang! en Mayday! Mayday! wordt er ook achter Alarm een uitroepteken geplaatst! In Alarm! trek je kaarten van de trekstapel en geef je elke speler aan de tafel (inclusief jezelf) één kaart. Door het slim uitdelen van kaarten aan spelers moet je proberen om je tegenspelers te elimineren uit het spel. Twee kaarten met een politiesymbool of drie kaarten met een symbool van een hond brengen je al in de problemen. Alarm! is ontworpen door een Belg en dat alleen is al leuk! Maar was het spel ook leuk? Het spel was leuk maar jammer genoeg zonder uitroepteken. Het was niet slecht, maar ik werd er niet warm of koud van. Ik ben natuurlijk erg verwend op spellengebied en dan zet je niet meer zo snel een uitroepteken achter elk doorsnee spel.

Het derde en laatste spel dat we speelden was Quantum. Quantum is het meest originele spel met dobbelstenen dat ik ooit speelde. Je moet het spelen om het te geloven! Ik vond het een heel leuk spel en de kans is bestaande dat dit spel ooit in mijn collectie terechtkomt. Maar dan liever de Nederlandstalige versie en aan een iets lagere prijs dan 40 euro.

Naast het spelen van spellen heb ik natuurlijk ook wat koopjes gedaan. Streetsoccer voor 10 euro, Identik voor 15 euro, Kaiser voor 5 euro, The Downfall of Pompeii voor 30 euro, Black Stories voor 8 euro, Guild Hall voor 19,90 euro, Qwixx Deluxe voor 12,80 euro, Room 25 voor 18,90 euro en River Dragons voor 24,20 euro.

Tot slot nog één vraag aan de organisatie: kunnen er volgend jaar alstublieft iets grotere pakken friet worden voorzien? De portie frieten die ik kreeg was voor mij net voldoende als aperitiefhapje maar zeker niet als hoofdmaaltijd. Gelukkig kon ik mijn honger stillen met de vele mooie spellen! Bedankt en waarschijnlijk tot volgend jaar! Uitroepteken!

Commentaren

Leuk verslag! Ook ik vond het potje Mayday! Mayday! het hoogtepunt van de dag. Wat een lol hebben we gehad met jullie. Mooi ook dat we uiteindelijk ook nog eens wonnen, want ja ik zag er zo betrouwbaar uit (niet dus.. haha). Ook ik heb er een beetje spijt van dat ik het niet heb gekocht, al weet bijna zeker dat ik moeite krijg om minimaal 5 spelers aan tafel te krijgen die dit zouden willen spelen. Grote groepen spelers komen bij mij namelijk weinig voor. Ook ik heb The Downfall of Pompeii aangeschaft al is het maar omdat we in Pompeii geweest zijn. Al is het natuurlijk wel gaaf om tegenstanders in de vulkaan te gooien. Het is wel een echt familiespel met een vleugje tactiek. River Dragons is dat ook zo denk ik.

Over de friet kan ik als Nederlandse frietexpert (zie frietopia.nl ... Ik sta daar 5e bij de statistieken) kort zijn. Deze is over het algemeen in Nederland minder en niet zo lekker als in België (in België mag nml nog in Ossevet (dierlijk vet) gebakken worden en dat is in NL verboden, tevens bakken de meeste friettenten hier fabrieksfriet ipv van verse friet). Echter er is een adres in Eindhoven (beste friettent bij Frietopia) waar dat gelukkig anders is en daar ben ik dus regelmatig te vinden. Toch als ik in België kom dan geniet ik telkens weer van de vele friettenten langs de weg en de heerlijke friet die ze daar bij zo ongeveer elke friettent/kot hebben. Was dat maar hier zo in Nederland.

Gepost door: WTULTC | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Voor mij net hetzelfde. We hebben de meeste pret beleefd bij Mayday! Mayday! Hoe meer achterdocht en beschuldigingen, des te leuker het spel :-) Het was trouwens leuk om je eens te ontmoeten.

The Downfall of Pompeii heb ik ondertussen al eens gespeeld met twee spelers en het viel wat tegen. Hopelijk wordt het leuker met 3 of 4 spelers? Binnenkort verschijnt er hierover trouwens een spelbespreking op mijn blog.

Over de frieten geef ik je 100% gelijk, al vond ik de smaak van de frieten nog meevallen. Het was vooral de kleine portie die op mijn maag lag. Of moet ik zeggen: "niet op mijn maag lag" ;-) 's Avonds de schade ingehaald en een echt Belgisch pak friet gaan eten. Mmmmmm.

Gepost door: ditterio | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Het was zeker leuk om je eens te ontmoeten. Ik twijfel zelfs of ik de rit naar Spel ga maken. Het is een klein uurtje rijden vanaf Eindhoven.

The Downfall of Pompeii heb ik ook alleen nog maar 2 gespeeld. Een jaar geleden heb ik het met 4 gespeeld en dan is het wel leuker. Zeker met de poppetjes zetten en de tegels trekken (want er kan immers 3 keer achter elkaar voordat jij weer aan de beurt komt door de lava heel wat veranderd zijn). Zeker als je voorstaat zullen de tegenstanders eerder jou poppetjes kiezen om in de vulkaan te gooien. Het blijft wel een familiespel, maar deze gaat bij ons zeker meer op tafel komen dan Tobago bijv. dat er net zoals Pompeii ook mooi uit ziet. Ook Ticket to Ride: Nederland heb ik daarom gekocht, omdat deze nog makkelijker is dan Europa. Die 3 spellen gebruik dan voornamelijk bij mensen die niet zo vaak een bordspelletje doen en vervolgens stap ik over naar 7 Wonders of Stenen Tijdperk en mochten ze dat aan kunnen bijv. naar een Puerto Rico of Agricola. Een paar gatewayspellen die ik zelf ook leuk vind zijn nooit weg.

De porties zijn niet overal klein. Dat verschilt erg per friettent, maar over het algemeen is wel hoe meer je richting het zuiden van het land komt des te groter zijn de porties. Echter op georganiseerde zaken en midden in de stad meestal niet. Vandaar dat je hier bij de meeste friettenten kunt kiezen tussen klein, middel of groot. Al ben ik al regelmatig tegengekomen dat bij de ene friettent een normale friet een grote friet geweest zou zijn bij een andere friettent. Overigens was het frietmuseum in Brugge erg bijzonder voor mij als frietliefhebber. Wat dat betreft hebben ze in België een betere frietcultuur. Al kennen ze daar volgens mij geen friet speciaal, friet oorlog, een supertje en een kapsalon (dat is geen kaper, maar een calorieënbom in de vorm van een flinke bak sla en friet met döner kebab en kaas).

Gepost door: WTULTC | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat ik ook ga passen voor Spel in Broechem. Overdrijven is nooit goed, straks denken de mensen dat ik een spellenfreak ben :)

Ticket To Ride, 7 Wonders, Stenen Tijdperk, Puerto Rico, Agricola, ... het zijn allemaal leuke spellen. Enkel Tobago vond ik maar niets.

Friet speciaal ken ik wel. Friet met mayonaisse, ketchup en ajuin. Die andere ken ik niet. Wil ik ze wel kennen, want jullie maken soms wel hele rare combinaties? :p Ik heb het ooit keer aangedurfd om pindasaus te eten bij mijn frieten en het heeft toen niet veel gescheeld of ik liet mijn maag leegpompen :p

Gepost door: ditterio | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Haha, er zijn inderdaad rare combinaties. Zo is een friet oorlog ook niet overal het zelfde. Normaal is dat mayo, pindasaus en uitjes. Echter als ik het hier in de regio bestel krijg ik steeds vaker mayo, curry, pindasaus en uitjes. Heerlijke combinatie.
Al is de combinatie mayo en pindasaus het beste. Het frisse van de mayo combineert goed met de vettige en pittige pindasaus (al verschilt de pittigheid van de pindasaus bij diverse zaken).

Friet stoofvlees komt hier ook veel voor. In Limburg noemen ze het zuurvlees. Wellicht ook zo in België?

Nog enkele volgens mij aparte sausen of combinatie:
- friet diesel (diesel is een aparte vrij vettige saus.. niet mijn ding en wordt lang niet overal verkocht)
- friet joppiesaus (een saus die steeds populairder wordt. Het is een beetje een zoute/zure saus waar al uitjes doorheen zitten.. Geel van kleur, maar anders dan piccalilly)
- supertje (dit wordt met name in Noord-Brabant verkocht en is een friet speciaal met onder de friet een frikandel (vaak een frikandel speciaal).
- catamaran (dan ligt onder de friet een frikandel en een kroket)
- friet samarai (is met name te krijgen bij friettenten waar een chinees achter staat en dat is volgens mij friet met chilisaus.. Niet mijn ding)

Meestal bestel ik een friet speciaal en een smulrol. Het water loopt mij door al deze frietpraat inmiddels wel in mijn mond.. haha.

Nu maar weer overstappen naar de spellen voordat je blog een frietblog gaat worden.. haha.. The Downfall of Pompeii behoudt wel zijn waarde. Ze maken nu immers niet voor niets een 2e druk, omdat de 1e druk uit 2004 moeilijk aan te komen was 2e hands en dat wisten de verkopers die het spel van de hand deden. De prijzen waren daardoor hoog voor een 2e hands spel. Je moet er alleen niet zoveel tactische beslissingen bij verwachten als je eerder genoemde spellen. Wij moeten steeds lachen als we elkaar in de vulkaan gooien.

Gepost door: WTULTC | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Ik krijg zin in een "patatje oorlog" die ik bestelde bij de Indiër in Utrecht, toen ik daar nog werkte door het lezen van deze comments ;)

Leuk jou inderdaad eens te ontmoeten WTULTC. Proficiat met de overwinning. Ik was de Pieter die naast de ontwerper zat trouwens, waarvan ik ZEKER wist dat hij een terrorist was! Niet dus.

De koopjes die ik deed (€ 12,50 voor Macao lijkt me het mooiste koopje) moeten nog worden getest, ik ben benieuwd!

Gepost door: Pieter | dinsdag, 12 november 2013

Reageren op dit commentaar

Leuk die frieten discussie.

Maar eh WTULC.......Stoofvlees is NIET hetzelfde als Zuurvlees!!!!!!
Bedenkt dat goed voordat je dat in Limburg verkondigt.

Jammer dat Cafetaria "de Hulst" uit Geldrop nog niet op Frietopia staat.
Daar maken ze friet van eigen verbouwde aardappels.
Mijn favoriet is Joppie.

Gepost door: Robèr | vrijdag, 15 november 2013

Reageren op dit commentaar

@ Robèr: Gezien ik vaak in Eindhoven te vinden ben zal ik zeker een keertje naar Geldrop gaan (wellicht ook voor een spelletje?) en dan die friettent eens gaan bezoeken, want je maakt mij wel erg nieuwsgierig.

Gepost door: WTULTC | vrijdag, 15 november 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.