donderdag, 31 oktober 2013

Tips voor Dominion

1 Koop eerst veel geld tot je een actiekaart ziet die je kaartendeck kan verbeteren.

2 Koop alleen interessante actiekaarten. Als je geen goede reden hebt om een actiekaart te kopen, koop dan liever geld.

3 Je hoeft niet elke actiekaart te kopen. Probeer eerder actiekaarten te kopen die samenwerken met andere actiekaarten.

4 Het is niet omdat je een kaart KAN kopen, dat je die kaart MOET kopen.

5 Ga in het begin van het spel niet meteen voor overwinningspunten.

6 Doe niet al je koperkaarten weg voor je ander waardevoller geld hebt.

7 Gebruik voor je eerste spel de “eerste spel” kaarten. Ze leren je het principe van Dominion kennen. Daarna kan je andere combinaties proberen.

woensdag, 30 oktober 2013

Tips voor Het Dorp

1 Wees niet bang om je mensen snel te laten sterven in het spel. Je scoort er punten mee en het spel is sneller afgelopen waardoor je de planning van andere spelers (die op lange termijn denken) in de war kan brengen.

2 Je hoeft niet alles te doen. Specialiseer je in een aantal gebieden en negeer de andere dingen.

3 Vergeet niet dat je iemand vanop je boerderij op het speelbord kan brengen. Je hoeft hiervoor niet altijd een nieuw familielid te gebruiken.

4 Speel het spel meer dan één keer. Na één spel zie je nog niet alle mogelijkheden.

5 Negeer de markt niet!

6 Kijk altijd eerst naar de vrije plaatsen in de kronieken vooraleer je een mens laat sterven.

7 Geef prioriteit aan belangrijke acties en niet aan de kleur van de kubussen.

8 Neem een kleur weg als je ziet dat een andere speler net die kleur nodig heeft.

dinsdag, 29 oktober 2013

Verslag spellenclub De Strateeg

 

Op 27 november 2013 konden er weer heel wat spellen gespeeld worden bij Spellenclub De Strateeg in Moortsele (Oosterzele).


spellen kiezen.jpg

 

 

Steeds meer spellenliefhebbers vinden de weg naar De Strateeg. Deze editie kwamen er ongeveer 30 bezoekers opdagen. Dit was een recordgetal voor de pas opgerichte spellenclub. Dit is volgens mij te danken aan vijf zaken.

 

Ten eerste is er het enthousiasme van het bestuur. De spellen worden duidelijk en met een glimlach uitgelegd aan elke tafel. Bovendien kan er op elk moment nog uitleg worden gevraagd aan één van de drie bestuursleden.

 

Ten tweede is er het ruime en gevarieerde spelaanbod. Elke maand wordt er een selectie gemaakt uit een heel ruim aanbod spellen. De geselecteerde spellen worden op voorhand bekend gemaakt zodat de deelnemers zich al kunnen verheugen op hun favoriete spellen. Van partyspellen (Dixit) tot familiespellen (Ticket To Ride). Van licht strategische spellen (7 Wonders) tot heel strategische spellen (Puerto Rico). Er is voor elk wat wils.

 

Ten derde is er de prima locatie. In regio Oosterzele en omstreken is De Strateeg de enige spellenclub. Er is voldoende parkeergelegenheid en in de zaal zelf is er voldoende plaats en lichtinval. Het is altijd gezellig bij De Strateeg.

 

Ten vierde is er de mond-aan-mond-reclame. De leden zijn tevreden en zij maken positieve reclame voor de spellenclub waardoor er steeds meer spellenliefhebbers de weg vinden naar De Strateeg.

 

Ten vijfde is het de ideale uitstap op een zondagnamiddag. Doorgaans zijn zondagen saaie dagen, maar de vierde zondag van de maand zal voortaan nooit meer saai zijn. Elke vierde zondag van de maand opent De Strateeg immers zijn deuren.  

 

 

30 deelnemers.jpg

 

 

Welke spellen werden er deze editie zoal gespeeld? Een kleine race door het spellenland van De Strateeg.

 

 

strateeg logo.jpg

 

 

De topper van deze editie was Room 25. Dit spel is nog niet heel lang uit, maar je kon het nu al spelen bij De Strateeg. In Room 25 ben je een gevangene en moet je proberen te ontsnappen uit een gevangenis. De gevangenis bestaat uit verschillende kamers. Sommige kamers zijn veilig. Andere kamers zijn heel gevaarlijk. Met je speelfiguur moet je verschillende kamers doorlopen, op zoek naar Room 25, want alleen via deze kamer kan je ontsnappen, samen met je medegevangenen.   

 

strateeg room 25.jpg

 

Room 25 kan je coöperatief spelen (allemaal samen tegen het spelsysteem), maar je kan ook een variant spelen waarbij één of meerdere spelers bewakers zijn. Zij moeten proberen te verhinderen dat de gevangenen kunnen ontsnappen. Zij zullen er niet voor terug deinzen om iemand in een dodelijke kamer te duwen.

 

strateeg room25 2.jpg

 

Room 25 is een heel leuk spel met verborgen rollen, onderhandelingen, een memory-element en vooral veel spanning, veel interactie en veel plezier!

 

strateeg room25.jpg

 

Het langste spel van deze editie was waarschijnlijk Age of Empires III.

 

 

 

 

 

 

 

aoe 1.jpg

 

 

 

Age of Empires III is een worker placement spel met vele mogelijke strategieën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aoe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het speelmateriaal ziet er schitterend uit! Ik heb het spel zelf nog niet kunnen spelen, maar ik kijk er enorm naar uit.

 

 

aoeiii.jpg

 

 

Dice Town is een leuk en eenvoudig dobbelspel. Iedereen gooit met zijn dobbelstenen en probeert met zijn dobbelstenen de best mogelijke pokercombinatie te maken. De speler met de beste pokerhand op zijn dobbelstenen scoort overwinningspunten (als er minstens één aas op zijn dobbelstenen staat). Daarnaast kan je goudstukken verdienen, een bank leegroven, stelen bij je tegenspelers en nog veel meer leuks.

 

 

dice town.jpg

 

 

Fantastica zag er fantastisch uit!

 

 

fantastica.jpg

 

 

Hanzesteden is een tactisch en strategisch spel.

 

 

hanzesteden.jpg

 

 

Er zijn veel mogelijkheden in Hanzesteden: bonusfiches wegkapen, bonusfiches strategisch plaatsen, een handelskantoor stichten om een stad te kunnen controleren en hiermee punten te scoren, anderen van een route wegdrijven, op het juiste moment goede verplaatsingen doen, een lange route van aaneengesloten steden opbouwen, ontwikkelingen doen op 5 verschillende manieren, handelaren en/of groothandelaren inzetten, jezelf expres ergens plaatsen en hopen dat iemand je zal wegdrijven om extra handelaren te kunnen krijgen, voor overwinningspunten gaan in Coelen,... De mogelijkheden in dit spel zijn eindeloos en toch blijft het geheel heel overzichtelijk. Daar hou ik van!

 

strateeg hanzesteden.jpg

 

 

K2 heeft niets te maken met K3. Het is een spel waarbij je een berg moet beklimmen. Hou je conditie, je zuurstof, de route, je tegenspelers en de weersomstandigheden goed in het oog. Dit kan allemaal invloed hebben op je klimprestaties.

 

 

k2.jpg

 

 

K2 is een heel leuk spel waarbij je echt het gevoel hebt dat je een berg aan het beklimmen bent.

 

 

strateeg k2.jpg

 

 

Mascarade is een simpel bluf- en memoryspelletje voor de hele familie.

 

 

mascarade.jpg

 

 

De regels zijn heel simpel, maar probeer maar eens te onthouden welk karakter jij bent! Lachsalvo’s gegarandeerd!

 

 

mascarade2.jpg

 

 

Pinguïn (Hey! That’s my fish!) is een leuke, abstracte filler. Zoveel mogelijk vissen voor de neus van je tegenspelers wegpikken!

 

 

pinguin.jpg

 

 

Kingsburg is een heel leuk familiespel met een heel origineel gebruik van de dobbelstenen.

 

 

strateeg kingsburg.jpg

 

 

Norenberc is een workerplacement spel waarbij de spelers koopmannen zijn die invloed willen krijgen op het stadsbestuur van Norenberc. Dit doen ze door handwerkers voor zich te winnen.

 

 

strateeg norenberc 3.jpg

 

 

Ik heb Norenberc nog niet gespeeld, maar ik ga nog dikwijls naar De Strateeg komen, dus krijg ik zeker eens de kans om dit spel te spelen.

 

 

strateeg norenberc2.jpg

 

 

Taj Mahal is een biedspel van de grote Reiner Knizia. Via kaarten setjes kleuren verzamelen en je kaarten op het juiste moment uitspelen en dan punten verdienen! Dat is Taj Mahal. Ik had er iets meer van verwacht, maar het is zeker geen slecht spel. ik zou zeggen: uitproberen bij De Strateeg!

 

 

strateeg taj mahal.jpg

 

 

De klassieker der klassiekers in spellenland is Ticket To Ride. Setjes kleuren verzamelen en treinen plaatsen op het bord om op die manier routes te vormen. Dit spel wordt door iedereen gesmaakt! Zowel kinderen, familiespelers als veelspelers kunnen plezier beleven aan dit spel.

 

 

ttr.jpg

 

Tot slot wil ik graag nog het bestuur van De Strateeg bedanken voor hun warm onthaal. Bedankt Pieter, Edith en Eline!

 

 

©foto's: Pieter Van Conckelberge

maandag, 28 oktober 2013

De IKEA-zak

De blauwe IKEA-zak is een schitterende uitvinding. Ik gebruik de IKEA-zak altijd om mijn spellen mee te vervoeren. Vooraleer ik naar mijn bezoek vertrek, sta ik voor mijn spellenkast en selecteer ik de meest geschikte spellen. Hierbij hou ik rekening met het aantal en het type mensen waarmee ik spellen zal spelen. Deze spellen worden mooi gestapeld in mijn IKEA-zak. Ik neem altijd veel te veel spellen mee, dan kan er ter plaatste nog worden gekozen. De IKEA-zak is naast de IKEA-kast (waarin al mijn spellen staan) de beste uitvinding van IKEA. Ik wil IKEA dan ook graag bedanken voor hun stevige IKEA-zak.

ikea.jpg

Aan de directie van IKEA: Gelieve contact met mij op te nemen om een vergoeding af te spreken voor deze reclame. Zonder dank!

zondag, 27 oktober 2013

De zin en onzin van uitbreidingen

Sommige uitbreidingen voegen wel wat toe aan een spel en zijn zeer zeker de moeite. Er zijn echter ook veel uitbreidingen die, althans voor mij, de aanschaf niet waard zijn. Er bestaan zoveel goede spellen in spellenland dat ik liever een nieuw spel aankoop dan een uitbreiding voor een bestaand spel.

Uitbreidingen kunnen wel interessant zijn als je een spel heel veel speelt en graag wat variatie wil. 7 Wonders is een topper, maar ik was het wat beu gespeeld. De uitbreidingen Leaders en Cities voegen wat extra toe waardoor het weer leuk is om 7 Wonders op tafel te leggen.

Er zijn ook uitbreidingen die een spel echt veel beter maken. De Steden en Ridders uitbreiding van de Kolonisten van Catan maken van het familiespel een strategisch spel voor veelspelers. Toch is het ook alweer een tijd geleden dat de Kolonistentegels mijn tafelkleed raakten.

De Indiaan uitbreiding van Carson City is leuk en we voegen deze extra actie steeds toe, maar het is geen uitbreiding die ik zou missen als ik ze niet had gehad.

Er zijn heel wat leuke uitbreidingen van Dominion. Ik heb er al 6 gespeeld en ze voegen allemaal iets anders toe. Toch zit er in het basisspel al zoveel variatie dat die uitbreidingen eigenlijk niet noodzakelijk zijn. Tenzij dit de enige deckbuilder in je spellenkast is en je Dominion meer dan 30 keer per jaar speelt. Anders zou ik het houden bij de basisversie.

De uitbreiding van Pandemie staat in mijn spellenkast stof te vergaren. Pandemie is een goed spel, maar de uitbreiding heb ik slechts één keer gespeeld. Het zijn weer extra regels en vele gelegenheidsspelers zijn allergisch voor de woorden “extra regels”.

Voor Dixit Odyssey heb ik de uitbreidingen Dixit 2 en Dixit 3. Voorlopig dus meer dan genoeg variatie waardoor ik Dixit 4 niet hoef aan te schaffen.

Het Dorp is een heel goed spel. Met de nieuwe uitbreiding kan je nu ook Het Dorp met vijf spelers spelen. Deze uitbreiding ga ik me echter niet aanschaffen. Ik speel het Dorp wel met twee, drie of vier spelers. Als we dan eens een keertje met 5 zijn, zijn er genoeg andere spellen.

De uitbreidingen van PitchCar vind ik wel de moeite. Vooral de wegversmallingen, de brug en de tunnel maken het spel leuker. De kruispunten zorgen er dan weer voor dat je veel banen op een kleinere tafel kan leggen.

De uitbreiding van Boonanza en de uitbreidingen van Carcassonne worden zelden of nooit gespeeld.

De allerleukste uitbreiding in mijn spellenkast is Saboteur 2. Saboteur is ideaal als je het spel speelt met mensen die het spel voor de eerste keer spelen. Als iedereen Saboteur kent, is Saboteur 2 een veel beter alternatief. Meer tunnelkaarten, meer kabouterkaarten en meer actiekaarten, dus meer variatie en meer fun!

Weet je trouwens hoe men de kinderen noemt van een veelspeler? Uitbreidingen!

zaterdag, 26 oktober 2013

De ideale lengte

Wat is de ideale speelduur van een spel? Dat is een moeilijke vraag. Het hangt vooral af van het spel zelf. Een slecht spel kan niet snel genoeg afgelopen zijn, een steengoed spel mag al wat langer duren.

Een goede filler mag voor mij niet langer duren dan 45 minuten. Anders is het geen filler meer. 20 à 30 minuten lijkt me ideaal. Als je daarna nog niet verzadigd bent (en dat ben ik meestal niet), kan je nog een filler spelen of meteen starten met de hoofdmaaltijd.  

Een spel met wat meer vlees, de hoofdmaaltijd op een spellenavond, mag gerust langer duren. 90 minuten is ideaal. Dan heb je tijd genoeg om je meesterlijke strategieën los te laten op het speelbord. 90 minuten is ook niet té lang waardoor het spel niet snel zal vervelen. Als het een héél leuk spel is, vind ik het niet erg dat de speelduur oploopt tot 120 minuten (of een ietsie pietsie langer). Twee uur is voor mij zo’n beetje het maximum. Ik hou niet van extreem lange spellen. 180, 240, 300 of 360 minuten hetzelfde spel spelen, vind ik net iets te lang. Zelfs voor een spellenfreak als ik.

Belangrijk om te onthouden: het is niet de lengte die telt, maar wat je ermee doet! Zo speel ik liever een topspel van 120 minuten dan een misbaksel van 30 minuten.

vrijdag, 25 oktober 2013

Vrijdag

Jij bent Vrijdag en je moet je vriend Robinson helpen om te overleven tijdens het spel en op het einde hem ook nog eens bijstaan om twee gevechten tegen de piraten te winnen.

Vrijdag is een deck building kaartspel voor één speler. Je moet proberen om goede kaarten aan je kaartendeck toe te voegen en slechte kaarten uit je kaartendeck te verwijderen. Met je kaartendeck moet je vechten tegen verschillende gevaren. Als je een gevaar verslaat, mag je deze gevarenkaart aan je kaartendeck toevoegen. Als je verliest van een gevaar, verlies je één of meerdere levens. Als je geen levens meer hebt, ben je zo dood als een pier en is het game over. Je wint het spel als je de beide piraten verslaat. vrijdag.jpg

De spelregels zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. Vrijdag is een heel eenvoudig spel om te spelen, maar een moeilijk spel om te winnen. Ik heb het spel twee keer gespeeld en twee keer ging ik kansloos onderuit. De eerste keer verloor ik al in de groene fase (= de makkelijkste fase) en de tweede keer verloor ik in de gele fase (= de op één na makkelijkste fase). De rode fase en de piratenfase heb ik nooit gehaald.

De kaarten van het spel zijn mooi, duidelijk en kwalitatief helemaal in orde. Het kaartspel is snel opgezet en de speelduur is heel aangenaam. Op de doos staat 45 minuten. Bij mij heeft dit spel echter nog nooit zo lang geduurd, maar dat heeft eerder te maken met mijn beginnersstatus.

Als je regelmatig een solospel speelt, dan is Vrijdag een absolute aanrader! Vrijdag is het beste solospel dat ik ooit speelde. Ik zou het elke solospeler ten zeerste willen aanraden. Toch twijfel ik nog om dit spel aan te schaffen. Om de eenvoudige reden dat ik niet vaak alleen spellen speel waardoor dit spel waarschijnlijk niet vaak genoeg op tafel zou komen. Langs de andere kant kan dit spel er misschien op z’n ééntje voor zorgen dat ik binnenkort wel vaker een solospel zal spelen? Ik ben er nog niet uit, maar ik hou jullie zeker op de hoogte. 

donderdag, 24 oktober 2013

Een bordspel spelen in 4 stappen

Een bordspel spelen in 4 stappen.png

© Mary Varn


Dit is de reden waarom ik spelregels altijd een dag op voorhand probeer te lezen. Rustig en ontspannen de spelregels lezen, eventueel een samenvatting maken van het spel (of er één pikken van Boardgamegeek), een videofilm bekijken van het spel, reviews lezen over het spel en de spelregels eerst eens luidop uitleggen aan mezelf. Een beetje overdreven, maar hierdoor kom ik bovenstaand scenario zelden of nooit tegen. 

 

woensdag, 23 oktober 2013

Kinderen Niet Toegelaten !

7 wonders doos.jpg

Aan de mensen in de boot: Wat je ook doet, kijk niet omhoog!

 

 

 

 

 

 

Bron: Boardgamegeek

dinsdag, 22 oktober 2013

Welke spellen moet ik kopen?

Begin november 2013 ga ik mijn portefeuille weer eens opentrekken om een hele hoop spellen te kopen. De volgende spellen maken een goede kans om door mij gekocht te worden (als ik ze kan vinden en als ik een keuze hebt gemaakt uit deze reeks spellen). Welke spellen zou jij kopen? Ik geef een kort overzicht:

Appels en Peren: Dixit, maar dan met woorden. Een speler kiest een beschrijvingskaart, de andere spelers kiezen een ding dat er het beste bij past. Is dit spel het waard om vergeleken te worden met het fantastische partyspel Dixit?

Room 25: Coöperatief spel waarbij je moet ontsnappen uit een gevangenis. Er zit echter een verrader in het spel die dit zal proberen te verhinderen. Wordt dit het eerste memoryspel dat wel leuk is?

One Night Werewolf: Weerwolven van Wakkerdam met slechts 1 nachtfase en 1 dagfase, al speelbaar van 3 tot 7 spelers, slechts 10 minuten speeltijd en geen spelerseliminatie! Zal dit spel de klassieker Weerwolven van Wakkerdam doen vergeten?

Ultimate Werewolf: Inquisition: Weerwolven van Wakkerdam in een totaal ander spel gegoten. Vanaf drie spelers, geen spelerseliminatie, 45 minuten en veel deductie. Zal dit spel de klassieker Weerwolven van Wakkerdam doen vergeten?

The Downfall of Pompeii: Mannetjes op het speelbord plaatsen en dan vluchten voor de lava van de vulkaansuitbarsting. Je plaatst tegels met lava op het speelbord om je tegenspelers te verbranden. Dit spel wordt qua genre vergeleken met The Island. Geen slechte referentie, toch?

Pluckin’ Pairs: Met de 11 afbeeldingen die op tafel liggen verbindt elke speler steeds twee afbeeldingen met elkaar en vormt op die manier verschillende paren. Bijvoorbeeld: een vis en een tuinslang omdat ze allebei iets gemeen hebben met water.  Of een aspirine en een nagelknipper omdat je ze allebei in een apotheek kan kopen. Het maakt niet uit hoe je ze verbindt, als je er maar een uitleg kan aan geven. Dit zou het spel leuk maken. Uiteindelijk blijft er één afbeelding over. Nadien vergelijk je je paren met de paren van je tegenspelers. Als iedereen dezelfde twee afbeeldingen heeft verbonden, scoor je geen punten. Als niemand anders dezelfde twee afbeeldingen heeft verbonden, scoor je ook geen punten. Een beetje de puntentelling van Dixit zeg maar, maar speelt dit spel ook even leuk als Dixit?

Black Stories: Er is een moord gebeurd. Eén speler leest de feiten voor die zich hebben afgespeeld. De andere spelers proberen door het stellen van ja-nee-vragen de moord op te lossen. Is dit een spel of eerder een leuke bezigheid?

Mayday! Mayday!: De piloot is dood. De co-piloot moet het vliegtuig overnemen, maar de bemanning vertrouwt hem niet. Er zitten infiltranten in het spel en de bemanning moet uitzoeken wie de infiltranten zijn. Wordt dit de opvolger van The Resistance?

Concept: In dit spel moet je een woord raden door een associatie van iconen te maken. Om bijvoorbeeld “melk” te omschrijven kan je kubusjes plaatsen op de iconen voor voedsel/drank, vloeibaar en wit. Op die manier kan je duizenden combinaties maken voor verschillende woorden. Een vernieuwend concept?

Social Network: Een snel party- en actiespel dat moderne netwerken (zoals Facebook) simuleert. Vind ik leuk. Het thema boeit me, maar ik vraag me af of het spel me ook zal (blijven) boeien?

Mush! Mush! Snow Tails 2: Een racespel met sneeuwhonden. Snow Tails staat al heel lang op mijn wenslijst en deze opvolger zou nog beter zijn dan het origineel. Waarom zou ik dan nog twijfelen?

Gesjaakt: Er ligt een kaart open in het midden van de tafel. Je staat voor een hartverscheurende keuze. Ofwel neem je de kaart en scoor je minpunten ofwel neem je de kaart niet en leg je een chip naast de kaart. De waarde op de kaart bepaalt je aantal minpunten. Als je een ketting kan vormen (bijvoorbeeld: 12, 13, 14, 15 en 16), dan telt enkel de waarde van de laagste kaart van de rij (12 in dit voorbeeld) als minpunt. Wie het minste minpunten heeft, wint Gesjaakt. Het artwork van dit spel doet me denken aan Take 5, maar speelt Gesjaakt ook even goed als Take 5?

Biblios: Elke speler neemt één voor één een kaart en kan dan kiezen uit één van de drie volgende acties. Ofwel houdt hij de kaart voor zichzelf ofwel schenkt hij de kaart aan zijn tegenstanders ofwel biedt hij de kaart aan voor een veiling. Elke actie moet één keer worden gekozen. Als alle spelers dit hebben gedaan, start er een veilingronde voor de kaarten op de veilingstapel. In deze fase mag je meer bieden dat je bezit, maar als je wordt betrapt verlies je een aantal van de gewilde kaarten. Mijn vriendin Barbara is geen fan van biedspellen. Zal ik haar met dit spel kunnen overtuigen?

Glastonbury: Een spel met een memory-element waarbij je setjes van vier bij elkaar horende ingrediënten moet proberen te verzamelen. Een must have voor een liefhebber van familiespellen (zoals ik)?

Qwixx Deluxe: Qwixx met stiften en uitwisbare bordjes. Waarom brachten ze dit niet vroeger uit?

Incan Gold: Spel met een push-your-luck-element. Elke beurt kies je of de tempel verder wil onderzoeken of niet. Als je vertrekt, stel je je schatten veilig maar blijven er meer juwelen over voor de andere spelers. Als je wat langer blijft, bestaat de kans dat je veiligheid in gevaar komt. Waar kan ik dit spel vinden aan een normale prijs?

Coup: City State: Elke speler krijgt twee karakterkaarten die hij geheim houdt voor de andere spelers. Elk karakter beschikt over een bepaalde actie die je mag uitvoeren. Je mag echter bluffen en acties uitvoeren van karakters die je niet hebt. Maar pas op dat je niet wordt betrapt. Dit spel wordt vergeleken met Mascarade en Love Letter. Even snel, even leuk en even goedkoop?

Ave Caesar: Een eenvoudig race spel in een Romeins Colosseum. Waar kan ik de eerste editie van dit spel (Ravensburger) vinden?

For Sale: Er zijn twee ronden. In de eerste ronde bieden alle spelers elk om beurt op huizen (kaarten). Er liggen evenveel huizen op tafel als er spelers zijn. Elk huis kan een waarde hebben van 1 tot 30. Tijdens je beurt kan je je bod verhogen of passen. Als je past, neem je het huis met de laagste waarde uit het aanbod en betaal je de helft van je bod. De laatste speler die past betaalt zijn volledige bod. In de tweede ronde worden de geldkaarten omgedraaid. Er liggen evenveel geldkaarten als er spelers zijn. Elke geldkaart kan een waarde hebben van 0 tot 1000 dollar. Nu kunnen de spelers met hun huizen bieden op de geldkaarten. Elke beurt neemt elke speler een huis uit zijn hand en tegelijkertijd toont elke speler de waarde van zijn huis. De speler met het duurste huis mag de meest waardevolle geldkaart nemen, enz. Als alle geldkaarten onder de spelers zijn verdeeld is het spel afgelopen. De speler met het meeste geld wint. Dit spel is een groot succes in Amerika, maar waarom wordt dit spel bij ons niet uitgegeven? 999 Games? White Goblin Games? Asmodee?

Koryo: Elke beurt kiezen de spelers tezelfdertijd een familiekaart uit hun hand. Ze kunnen zoveel kaarten van dezelfde familie uitspelen als ze willen. Elke familie kan een waarde hebben van 1 tot 9. De waarde staat zowel voor het aantal kaarten van deze familie in het spel als voor het aantal overwinningspunten. Elke familie heeft een speciale eigenschap die de speler kan gebruiken als hij tijdens zijn beurt de meerderheid in die familie heeft. Is dit spel even goed als Dominique van De Tafel Plakt beweert?

River Dragons: In River Dragons moet je een rivier oversteken. Hiervoor heb je 6 plankjes van verschillende lengtes. Die plankjes moet je zo plaatsen dat je speelfiguur de overkant kan bereiken. De andere spelers zitten je echter in de weg. Simpel spelletje voor tussendoor, maar hoe zit het met de herspeelbaarheid van dit spel?

Top Race: Als liefhebber van racespellen hou ik deze ook in de gaten. In Top Race koop je een racewagen waarmee je vervolgens plankgas kan geven. Er zijn ook weddenschappen. De regels zouden eenvoudiger zijn dan Formula D. Wordt dit racespel een leuk alternatief voor Formula D?

Zooloretto: De gekende mechanismen van Coloretto in bordspelvorm gegoten, dat is Zooloretto. Is dit de betere versie van Coloretto of gewoon meer van hetzelfde?

Going, going, GONE: Tezelfdertijd vinden er vijf veilingen plaatst die slechts 10 seconden duren. Een heel snel en allesbehalve rustig spel dus. Het ziet er leuk uit, maar ik vraag me af of dit spel voor mij niet te chaotisch zal zijn?

Quoridor: Naar mijn bescheiden mening is dit het beste abstracte spel dat ik ooit speelde. Bovendien is het mijn meest gespeelde spel aller tijden, maar het staat nog steeds niet in mijn spellenkast. Hoog tijd om hier verandering in te brengen?

Luchador! Mexican Wrestling Dice: Dit spel doet me denken aan King of Tokyo. Dobbelstenen gooien en elkaar schade proberen te berokkenen. Ik ben vooral gefascineerd door het thema. Ik hoor echter ook negatieve reacties over dit spel. De geluksfactor in dit dobbelspel zou te groot zijn. Wat denken jullie?

Vegas Showdown: Dit spel bevat het biedsysteem uit Amon-Ra, maar dit spel zou veel vlotter en eenvoudiger spelen. De kwaliteit van het speelmateriaal zou echter een groot minpunt zijn. Zou ik dit door de vingers zien?

Royal Turf: Wedden op paarden en dan hopen dat jouw paarden als eerste de finish halen. Is dit het beste paardenracespel of moet ik toch voor Horse Fever gaan?

De Vergeten Stad: Dit spel is de opvolger van het Verboden Eiland. Dit spel zou echter anders spelen en zou nog beter zijn dan het Verboden Eiland. Ik vraag me echter af of dit spel een meerwaarde biedt in het coöperatief segment?

StreetSoccer: Voetballen vanuit je luie zetel. Het is nu mogelijk dankzij StreetSoccer. Net als bij een echte voetbalwedstrijd is het ook hier de bedoeling om meer doelpunten te maken dan je tegenstander. Dit doe je door slim positiespel en door op de juiste momenten aan te vallen zonder hierbij je verdediging te verwaarlozen. Een dobbelsteen bepaalt de acties. Hoe kan ik mijn vriendin overtuigen dat voetbal heel leuk is? 

Hattari: Eén slachtoffer, drie verdachten en een aantal getuigen. Wie heeft de misdaad gepleegd? Een deductiespel met blufelementen, speelbaar in slechts 15 minuten. Alweer een deductiespel in mijn lijst. Is dat niet teveel van het goede?

Lascaux / Boomerang: Tijdens het spel gaan de spelers op ontdekkingstocht door de grotten om verschillende grotschilderingen te verzamelen. Aan het begin van elke ronde leggen alle spelers een aantal kaarten in het midden van de tafel. Elke kaart toont naast de afbeelding van een prehistorisch dier twee kleuren. Iedere speler kiest in het geheim één kleur. Vervolgens leggen de spelers om beurten stenen in het midden van de tafel. Zodra iedereen heeft gepast, winnen een aantal spelers één of meer dierenkaarten. Aan het einde van het spel ontvangen de spelers punten voor dierensoorten waarvan ze de meerderheid hebben. Lascaux is een kort, makkelijk te leren blufspel voor de hele familie. De ideale filler?

Ben je benieuwd welke van deze spellen ik binnenkort zal aankopen? Blijf deze blog dan volgen, ik hou jullie op de hoogte.