dinsdag, 29 oktober 2013

Verslag spellenclub De Strateeg

 

Op 27 november 2013 konden er weer heel wat spellen gespeeld worden bij Spellenclub De Strateeg in Moortsele (Oosterzele).


spellen kiezen.jpg

 

 

Steeds meer spellenliefhebbers vinden de weg naar De Strateeg. Deze editie kwamen er ongeveer 30 bezoekers opdagen. Dit was een recordgetal voor de pas opgerichte spellenclub. Dit is volgens mij te danken aan vijf zaken.

 

Ten eerste is er het enthousiasme van het bestuur. De spellen worden duidelijk en met een glimlach uitgelegd aan elke tafel. Bovendien kan er op elk moment nog uitleg worden gevraagd aan één van de drie bestuursleden.

 

Ten tweede is er het ruime en gevarieerde spelaanbod. Elke maand wordt er een selectie gemaakt uit een heel ruim aanbod spellen. De geselecteerde spellen worden op voorhand bekend gemaakt zodat de deelnemers zich al kunnen verheugen op hun favoriete spellen. Van partyspellen (Dixit) tot familiespellen (Ticket To Ride). Van licht strategische spellen (7 Wonders) tot heel strategische spellen (Puerto Rico). Er is voor elk wat wils.

 

Ten derde is er de prima locatie. In regio Oosterzele en omstreken is De Strateeg de enige spellenclub. Er is voldoende parkeergelegenheid en in de zaal zelf is er voldoende plaats en lichtinval. Het is altijd gezellig bij De Strateeg.

 

Ten vierde is er de mond-aan-mond-reclame. De leden zijn tevreden en zij maken positieve reclame voor de spellenclub waardoor er steeds meer spellenliefhebbers de weg vinden naar De Strateeg.

 

Ten vijfde is het de ideale uitstap op een zondagnamiddag. Doorgaans zijn zondagen saaie dagen, maar de vierde zondag van de maand zal voortaan nooit meer saai zijn. Elke vierde zondag van de maand opent De Strateeg immers zijn deuren.  

 

 

30 deelnemers.jpg

 

 

Welke spellen werden er deze editie zoal gespeeld? Een kleine race door het spellenland van De Strateeg.

 

 

strateeg logo.jpg

 

 

De topper van deze editie was Room 25. Dit spel is nog niet heel lang uit, maar je kon het nu al spelen bij De Strateeg. In Room 25 ben je een gevangene en moet je proberen te ontsnappen uit een gevangenis. De gevangenis bestaat uit verschillende kamers. Sommige kamers zijn veilig. Andere kamers zijn heel gevaarlijk. Met je speelfiguur moet je verschillende kamers doorlopen, op zoek naar Room 25, want alleen via deze kamer kan je ontsnappen, samen met je medegevangenen.   

 

strateeg room 25.jpg

 

Room 25 kan je coöperatief spelen (allemaal samen tegen het spelsysteem), maar je kan ook een variant spelen waarbij één of meerdere spelers bewakers zijn. Zij moeten proberen te verhinderen dat de gevangenen kunnen ontsnappen. Zij zullen er niet voor terug deinzen om iemand in een dodelijke kamer te duwen.

 

strateeg room25 2.jpg

 

Room 25 is een heel leuk spel met verborgen rollen, onderhandelingen, een memory-element en vooral veel spanning, veel interactie en veel plezier!

 

strateeg room25.jpg

 

Het langste spel van deze editie was waarschijnlijk Age of Empires III.

 

 

 

 

 

 

 

aoe 1.jpg

 

 

 

Age of Empires III is een worker placement spel met vele mogelijke strategieën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aoe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het speelmateriaal ziet er schitterend uit! Ik heb het spel zelf nog niet kunnen spelen, maar ik kijk er enorm naar uit.

 

 

aoeiii.jpg

 

 

Dice Town is een leuk en eenvoudig dobbelspel. Iedereen gooit met zijn dobbelstenen en probeert met zijn dobbelstenen de best mogelijke pokercombinatie te maken. De speler met de beste pokerhand op zijn dobbelstenen scoort overwinningspunten (als er minstens één aas op zijn dobbelstenen staat). Daarnaast kan je goudstukken verdienen, een bank leegroven, stelen bij je tegenspelers en nog veel meer leuks.

 

 

dice town.jpg

 

 

Fantastica zag er fantastisch uit!

 

 

fantastica.jpg

 

 

Hanzesteden is een tactisch en strategisch spel.

 

 

hanzesteden.jpg

 

 

Er zijn veel mogelijkheden in Hanzesteden: bonusfiches wegkapen, bonusfiches strategisch plaatsen, een handelskantoor stichten om een stad te kunnen controleren en hiermee punten te scoren, anderen van een route wegdrijven, op het juiste moment goede verplaatsingen doen, een lange route van aaneengesloten steden opbouwen, ontwikkelingen doen op 5 verschillende manieren, handelaren en/of groothandelaren inzetten, jezelf expres ergens plaatsen en hopen dat iemand je zal wegdrijven om extra handelaren te kunnen krijgen, voor overwinningspunten gaan in Coelen,... De mogelijkheden in dit spel zijn eindeloos en toch blijft het geheel heel overzichtelijk. Daar hou ik van!

 

strateeg hanzesteden.jpg

 

 

K2 heeft niets te maken met K3. Het is een spel waarbij je een berg moet beklimmen. Hou je conditie, je zuurstof, de route, je tegenspelers en de weersomstandigheden goed in het oog. Dit kan allemaal invloed hebben op je klimprestaties.

 

 

k2.jpg

 

 

K2 is een heel leuk spel waarbij je echt het gevoel hebt dat je een berg aan het beklimmen bent.

 

 

strateeg k2.jpg

 

 

Mascarade is een simpel bluf- en memoryspelletje voor de hele familie.

 

 

mascarade.jpg

 

 

De regels zijn heel simpel, maar probeer maar eens te onthouden welk karakter jij bent! Lachsalvo’s gegarandeerd!

 

 

mascarade2.jpg

 

 

Pinguïn (Hey! That’s my fish!) is een leuke, abstracte filler. Zoveel mogelijk vissen voor de neus van je tegenspelers wegpikken!

 

 

pinguin.jpg

 

 

Kingsburg is een heel leuk familiespel met een heel origineel gebruik van de dobbelstenen.

 

 

strateeg kingsburg.jpg

 

 

Norenberc is een workerplacement spel waarbij de spelers koopmannen zijn die invloed willen krijgen op het stadsbestuur van Norenberc. Dit doen ze door handwerkers voor zich te winnen.

 

 

strateeg norenberc 3.jpg

 

 

Ik heb Norenberc nog niet gespeeld, maar ik ga nog dikwijls naar De Strateeg komen, dus krijg ik zeker eens de kans om dit spel te spelen.

 

 

strateeg norenberc2.jpg

 

 

Taj Mahal is een biedspel van de grote Reiner Knizia. Via kaarten setjes kleuren verzamelen en je kaarten op het juiste moment uitspelen en dan punten verdienen! Dat is Taj Mahal. Ik had er iets meer van verwacht, maar het is zeker geen slecht spel. ik zou zeggen: uitproberen bij De Strateeg!

 

 

strateeg taj mahal.jpg

 

 

De klassieker der klassiekers in spellenland is Ticket To Ride. Setjes kleuren verzamelen en treinen plaatsen op het bord om op die manier routes te vormen. Dit spel wordt door iedereen gesmaakt! Zowel kinderen, familiespelers als veelspelers kunnen plezier beleven aan dit spel.

 

 

ttr.jpg

 

Tot slot wil ik graag nog het bestuur van De Strateeg bedanken voor hun warm onthaal. Bedankt Pieter, Edith en Eline!

 

 

©foto's: Pieter Van Conckelberge

De commentaren zijn gesloten.