zaterdag, 26 oktober 2013

De ideale lengte

Wat is de ideale speelduur van een spel? Dat is een moeilijke vraag. Het hangt vooral af van het spel zelf. Een slecht spel kan niet snel genoeg afgelopen zijn, een steengoed spel mag al wat langer duren.

Een goede filler mag voor mij niet langer duren dan 45 minuten. Anders is het geen filler meer. 20 à 30 minuten lijkt me ideaal. Als je daarna nog niet verzadigd bent (en dat ben ik meestal niet), kan je nog een filler spelen of meteen starten met de hoofdmaaltijd.  

Een spel met wat meer vlees, de hoofdmaaltijd op een spellenavond, mag gerust langer duren. 90 minuten is ideaal. Dan heb je tijd genoeg om je meesterlijke strategieën los te laten op het speelbord. 90 minuten is ook niet té lang waardoor het spel niet snel zal vervelen. Als het een héél leuk spel is, vind ik het niet erg dat de speelduur oploopt tot 120 minuten (of een ietsie pietsie langer). Twee uur is voor mij zo’n beetje het maximum. Ik hou niet van extreem lange spellen. 180, 240, 300 of 360 minuten hetzelfde spel spelen, vind ik net iets te lang. Zelfs voor een spellenfreak als ik.

Belangrijk om te onthouden: het is niet de lengte die telt, maar wat je ermee doet! Zo speel ik liever een topspel van 120 minuten dan een misbaksel van 30 minuten.

De commentaren zijn gesloten.