dinsdag, 22 oktober 2013

Welke spellen moet ik kopen?

Begin november 2013 ga ik mijn portefeuille weer eens opentrekken om een hele hoop spellen te kopen. De volgende spellen maken een goede kans om door mij gekocht te worden (als ik ze kan vinden en als ik een keuze hebt gemaakt uit deze reeks spellen). Welke spellen zou jij kopen? Ik geef een kort overzicht:

Appels en Peren: Dixit, maar dan met woorden. Een speler kiest een beschrijvingskaart, de andere spelers kiezen een ding dat er het beste bij past. Is dit spel het waard om vergeleken te worden met het fantastische partyspel Dixit?

Room 25: Coöperatief spel waarbij je moet ontsnappen uit een gevangenis. Er zit echter een verrader in het spel die dit zal proberen te verhinderen. Wordt dit het eerste memoryspel dat wel leuk is?

One Night Werewolf: Weerwolven van Wakkerdam met slechts 1 nachtfase en 1 dagfase, al speelbaar van 3 tot 7 spelers, slechts 10 minuten speeltijd en geen spelerseliminatie! Zal dit spel de klassieker Weerwolven van Wakkerdam doen vergeten?

Ultimate Werewolf: Inquisition: Weerwolven van Wakkerdam in een totaal ander spel gegoten. Vanaf drie spelers, geen spelerseliminatie, 45 minuten en veel deductie. Zal dit spel de klassieker Weerwolven van Wakkerdam doen vergeten?

The Downfall of Pompeii: Mannetjes op het speelbord plaatsen en dan vluchten voor de lava van de vulkaansuitbarsting. Je plaatst tegels met lava op het speelbord om je tegenspelers te verbranden. Dit spel wordt qua genre vergeleken met The Island. Geen slechte referentie, toch?

Pluckin’ Pairs: Met de 11 afbeeldingen die op tafel liggen verbindt elke speler steeds twee afbeeldingen met elkaar en vormt op die manier verschillende paren. Bijvoorbeeld: een vis en een tuinslang omdat ze allebei iets gemeen hebben met water.  Of een aspirine en een nagelknipper omdat je ze allebei in een apotheek kan kopen. Het maakt niet uit hoe je ze verbindt, als je er maar een uitleg kan aan geven. Dit zou het spel leuk maken. Uiteindelijk blijft er één afbeelding over. Nadien vergelijk je je paren met de paren van je tegenspelers. Als iedereen dezelfde twee afbeeldingen heeft verbonden, scoor je geen punten. Als niemand anders dezelfde twee afbeeldingen heeft verbonden, scoor je ook geen punten. Een beetje de puntentelling van Dixit zeg maar, maar speelt dit spel ook even leuk als Dixit?

Black Stories: Er is een moord gebeurd. Eén speler leest de feiten voor die zich hebben afgespeeld. De andere spelers proberen door het stellen van ja-nee-vragen de moord op te lossen. Is dit een spel of eerder een leuke bezigheid?

Mayday! Mayday!: De piloot is dood. De co-piloot moet het vliegtuig overnemen, maar de bemanning vertrouwt hem niet. Er zitten infiltranten in het spel en de bemanning moet uitzoeken wie de infiltranten zijn. Wordt dit de opvolger van The Resistance?

Concept: In dit spel moet je een woord raden door een associatie van iconen te maken. Om bijvoorbeeld “melk” te omschrijven kan je kubusjes plaatsen op de iconen voor voedsel/drank, vloeibaar en wit. Op die manier kan je duizenden combinaties maken voor verschillende woorden. Een vernieuwend concept?

Social Network: Een snel party- en actiespel dat moderne netwerken (zoals Facebook) simuleert. Vind ik leuk. Het thema boeit me, maar ik vraag me af of het spel me ook zal (blijven) boeien?

Mush! Mush! Snow Tails 2: Een racespel met sneeuwhonden. Snow Tails staat al heel lang op mijn wenslijst en deze opvolger zou nog beter zijn dan het origineel. Waarom zou ik dan nog twijfelen?

Gesjaakt: Er ligt een kaart open in het midden van de tafel. Je staat voor een hartverscheurende keuze. Ofwel neem je de kaart en scoor je minpunten ofwel neem je de kaart niet en leg je een chip naast de kaart. De waarde op de kaart bepaalt je aantal minpunten. Als je een ketting kan vormen (bijvoorbeeld: 12, 13, 14, 15 en 16), dan telt enkel de waarde van de laagste kaart van de rij (12 in dit voorbeeld) als minpunt. Wie het minste minpunten heeft, wint Gesjaakt. Het artwork van dit spel doet me denken aan Take 5, maar speelt Gesjaakt ook even goed als Take 5?

Biblios: Elke speler neemt één voor één een kaart en kan dan kiezen uit één van de drie volgende acties. Ofwel houdt hij de kaart voor zichzelf ofwel schenkt hij de kaart aan zijn tegenstanders ofwel biedt hij de kaart aan voor een veiling. Elke actie moet één keer worden gekozen. Als alle spelers dit hebben gedaan, start er een veilingronde voor de kaarten op de veilingstapel. In deze fase mag je meer bieden dat je bezit, maar als je wordt betrapt verlies je een aantal van de gewilde kaarten. Mijn vriendin Barbara is geen fan van biedspellen. Zal ik haar met dit spel kunnen overtuigen?

Glastonbury: Een spel met een memory-element waarbij je setjes van vier bij elkaar horende ingrediënten moet proberen te verzamelen. Een must have voor een liefhebber van familiespellen (zoals ik)?

Qwixx Deluxe: Qwixx met stiften en uitwisbare bordjes. Waarom brachten ze dit niet vroeger uit?

Incan Gold: Spel met een push-your-luck-element. Elke beurt kies je of de tempel verder wil onderzoeken of niet. Als je vertrekt, stel je je schatten veilig maar blijven er meer juwelen over voor de andere spelers. Als je wat langer blijft, bestaat de kans dat je veiligheid in gevaar komt. Waar kan ik dit spel vinden aan een normale prijs?

Coup: City State: Elke speler krijgt twee karakterkaarten die hij geheim houdt voor de andere spelers. Elk karakter beschikt over een bepaalde actie die je mag uitvoeren. Je mag echter bluffen en acties uitvoeren van karakters die je niet hebt. Maar pas op dat je niet wordt betrapt. Dit spel wordt vergeleken met Mascarade en Love Letter. Even snel, even leuk en even goedkoop?

Ave Caesar: Een eenvoudig race spel in een Romeins Colosseum. Waar kan ik de eerste editie van dit spel (Ravensburger) vinden?

For Sale: Er zijn twee ronden. In de eerste ronde bieden alle spelers elk om beurt op huizen (kaarten). Er liggen evenveel huizen op tafel als er spelers zijn. Elk huis kan een waarde hebben van 1 tot 30. Tijdens je beurt kan je je bod verhogen of passen. Als je past, neem je het huis met de laagste waarde uit het aanbod en betaal je de helft van je bod. De laatste speler die past betaalt zijn volledige bod. In de tweede ronde worden de geldkaarten omgedraaid. Er liggen evenveel geldkaarten als er spelers zijn. Elke geldkaart kan een waarde hebben van 0 tot 1000 dollar. Nu kunnen de spelers met hun huizen bieden op de geldkaarten. Elke beurt neemt elke speler een huis uit zijn hand en tegelijkertijd toont elke speler de waarde van zijn huis. De speler met het duurste huis mag de meest waardevolle geldkaart nemen, enz. Als alle geldkaarten onder de spelers zijn verdeeld is het spel afgelopen. De speler met het meeste geld wint. Dit spel is een groot succes in Amerika, maar waarom wordt dit spel bij ons niet uitgegeven? 999 Games? White Goblin Games? Asmodee?

Koryo: Elke beurt kiezen de spelers tezelfdertijd een familiekaart uit hun hand. Ze kunnen zoveel kaarten van dezelfde familie uitspelen als ze willen. Elke familie kan een waarde hebben van 1 tot 9. De waarde staat zowel voor het aantal kaarten van deze familie in het spel als voor het aantal overwinningspunten. Elke familie heeft een speciale eigenschap die de speler kan gebruiken als hij tijdens zijn beurt de meerderheid in die familie heeft. Is dit spel even goed als Dominique van De Tafel Plakt beweert?

River Dragons: In River Dragons moet je een rivier oversteken. Hiervoor heb je 6 plankjes van verschillende lengtes. Die plankjes moet je zo plaatsen dat je speelfiguur de overkant kan bereiken. De andere spelers zitten je echter in de weg. Simpel spelletje voor tussendoor, maar hoe zit het met de herspeelbaarheid van dit spel?

Top Race: Als liefhebber van racespellen hou ik deze ook in de gaten. In Top Race koop je een racewagen waarmee je vervolgens plankgas kan geven. Er zijn ook weddenschappen. De regels zouden eenvoudiger zijn dan Formula D. Wordt dit racespel een leuk alternatief voor Formula D?

Zooloretto: De gekende mechanismen van Coloretto in bordspelvorm gegoten, dat is Zooloretto. Is dit de betere versie van Coloretto of gewoon meer van hetzelfde?

Going, going, GONE: Tezelfdertijd vinden er vijf veilingen plaatst die slechts 10 seconden duren. Een heel snel en allesbehalve rustig spel dus. Het ziet er leuk uit, maar ik vraag me af of dit spel voor mij niet te chaotisch zal zijn?

Quoridor: Naar mijn bescheiden mening is dit het beste abstracte spel dat ik ooit speelde. Bovendien is het mijn meest gespeelde spel aller tijden, maar het staat nog steeds niet in mijn spellenkast. Hoog tijd om hier verandering in te brengen?

Luchador! Mexican Wrestling Dice: Dit spel doet me denken aan King of Tokyo. Dobbelstenen gooien en elkaar schade proberen te berokkenen. Ik ben vooral gefascineerd door het thema. Ik hoor echter ook negatieve reacties over dit spel. De geluksfactor in dit dobbelspel zou te groot zijn. Wat denken jullie?

Vegas Showdown: Dit spel bevat het biedsysteem uit Amon-Ra, maar dit spel zou veel vlotter en eenvoudiger spelen. De kwaliteit van het speelmateriaal zou echter een groot minpunt zijn. Zou ik dit door de vingers zien?

Royal Turf: Wedden op paarden en dan hopen dat jouw paarden als eerste de finish halen. Is dit het beste paardenracespel of moet ik toch voor Horse Fever gaan?

De Vergeten Stad: Dit spel is de opvolger van het Verboden Eiland. Dit spel zou echter anders spelen en zou nog beter zijn dan het Verboden Eiland. Ik vraag me echter af of dit spel een meerwaarde biedt in het coöperatief segment?

StreetSoccer: Voetballen vanuit je luie zetel. Het is nu mogelijk dankzij StreetSoccer. Net als bij een echte voetbalwedstrijd is het ook hier de bedoeling om meer doelpunten te maken dan je tegenstander. Dit doe je door slim positiespel en door op de juiste momenten aan te vallen zonder hierbij je verdediging te verwaarlozen. Een dobbelsteen bepaalt de acties. Hoe kan ik mijn vriendin overtuigen dat voetbal heel leuk is? 

Hattari: Eén slachtoffer, drie verdachten en een aantal getuigen. Wie heeft de misdaad gepleegd? Een deductiespel met blufelementen, speelbaar in slechts 15 minuten. Alweer een deductiespel in mijn lijst. Is dat niet teveel van het goede?

Lascaux / Boomerang: Tijdens het spel gaan de spelers op ontdekkingstocht door de grotten om verschillende grotschilderingen te verzamelen. Aan het begin van elke ronde leggen alle spelers een aantal kaarten in het midden van de tafel. Elke kaart toont naast de afbeelding van een prehistorisch dier twee kleuren. Iedere speler kiest in het geheim één kleur. Vervolgens leggen de spelers om beurten stenen in het midden van de tafel. Zodra iedereen heeft gepast, winnen een aantal spelers één of meer dierenkaarten. Aan het einde van het spel ontvangen de spelers punten voor dierensoorten waarvan ze de meerderheid hebben. Lascaux is een kort, makkelijk te leren blufspel voor de hele familie. De ideale filler?

Ben je benieuwd welke van deze spellen ik binnenkort zal aankopen? Blijf deze blog dan volgen, ik hou jullie op de hoogte.

Commentaren

Zie de reacties op bordspelmania. Echter ik zou eerst even goed naar je huidige collectie kijken en mij afvragen welke spellen nog echt iets nieuws toevoegen. Als ik naar mijn collectie kijk van 100 spellen heb ik een goede diversiteit aan coöp., korte kaartspelletjes, dobbelspellen familiespellen, workerplacements, tactische en strategische spellen en uit jou rijtje voegt voor mij alleen The Donwfall of Pompeii iets toe aan mijn collectie. Dit omdat het een vrij uniek speelsysteem is. Die heb ik inmiddels dus reeds besteld. Door kritischer naar je eigen collectie te kijken kan dat een hoop geld schelen. Daarnaast vind ik het aantal spellen dat ik nu heb ongeveer genoeg. Lang niet alle spellen komen op tafel. Gezien ik helaas te weinig spelvrienden heb die met name de langere strategische spellen willen spelen.

Gepost door: WTULTC | woensdag, 23 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Het is inderdaad de bedoeling dat ik nog flink ga knippen in deze lijst. You can't have it all :D

Gepost door: ditterio | donderdag, 24 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.