vrijdag, 18 oktober 2013

Kaartspellen in het vizier

Er zijn zoveel goede kaartspellen op de spellenmarkt dat het heel moeilijk is om te kiezen. De volgende 5 kaartspellen staan momenteel heel hoog op mijn wishlist.

Gesjaakt: Er ligt een kaart open in het midden van de tafel. Je staat voor een hartverscheurende keuze. Ofwel neem je de kaart en scoor je minpunten ofwel neem je de kaart niet en leg je een chip naast de kaart. De waarde op de kaart bepaalt je aantal minpunten. Als je een ketting kan vormen (bijvoorbeeld: 12, 13, 14, 15 en 16), dan telt enkel de waarde van de laagste kaart van de rij (12 in dit voorbeeld) als minpunt. Wie het minste minpunten heeft, wint Gesjaakt.

For Sale: Er zijn twee ronden. In de eerste ronde bieden alle spelers elk om beurt op huizen (kaarten). Er liggen evenveel huizen op tafel als er spelers zijn. Elk huis kan een waarde hebben van 1 tot 30. Tijdens je beurt kan je je bod verhogen of passen. Als je past, neem je het huis met de laagste waarde uit het aanbod en betaal je de helft van je bod. De laatste speler die past betaalt zijn volledige bod. In de tweede ronde worden de geldkaarten omgedraaid. Er liggen evenveel geldkaarten als er spelers zijn. Elke geldkaart kan een waarde hebben van 0 tot 1000 dollar. Nu kunnen de spelers met hun huizen bieden op de geldkaarten. Elke beurt neemt elke speler een huis uit zijn hand en tegelijkertijd toont elke speler de waarde van zijn huis. De speler met het duurste huis mag de meest waardevolle geldkaart nemen, enz. Als alle geldkaarten onder de spelers zijn verdeeld is het spel afgelopen. De speler met het meeste geld wint.

Koryo: Elke beurt kiezen de spelers tezelfdertijd een familiekaart uit hun hand. Ze kunnen zoveel kaarten van dezelfde familie uitspelen als ze willen. Elke familie kan een waarde hebben van 1 tot 9. De waarde staat zowel voor het aantal kaarten van deze familie in het spel als voor het aantal overwinningspunten. Elke familie heeft een speciale eigenschap die de speler kan gebruiken als hij tijdens zijn beurt de meerderheid in die familie heeft.

Family Business: Elke speler heeft een bende van 9 gangsters. Door het uitspelen van kaarten moet je de bendeleden van de andere spelers proberen te vermoorden. Met de actiekaarten kan je bendeleden van andere spelers aanvallen, je eigen bendeleden verdedigen of aanvallen van andere spelers blokkeren.

Biblios: Elke speler neemt één voor één een kaart en kan dan kiezen uit één van de drie volgende acties. Ofwel houdt hij de kaart voor zichzelf ofwel schenkt hij de kaart aan zijn tegenstanders ofwel biedt hij de kaart aan voor een veiling. Elke actie moet één keer worden gekozen. Als alle spelers dit hebben gedaan, start er een veilingronde voor de kaarten op de veilingstapel. In deze fase mag je meer bieden dat je bezit, maar als je wordt betrapt verlies je een aantal van de gewilde kaarten.

Wie één van deze vijf kaartspellen tegen een aantrekkelijke prijs te koop aanbiedt, mag me dit altijd laten weten. Tips voor andere goede kaartspellen zijn ook welkom, evenals jullie mening over deze kaartspellen.

Commentaren

Misschien is guildhall wel iets voor jou. Setjes verzamelen om OV-punten mee te kopen, daar komt het in principe op neer. Toch is het verzamelen van die setjes niet zo simpel, elk te verzamelen karakter heeft immers een speciale eigenschap die sterker wordt naargelang je meer van deze karakters in je gilde hebt liggen. Maar daar kan een moordenaar dan weer een stokje voor steken...alle potjes die ik tot nu toe speelde waren spannend en leuk. (bij dominique van De Tafel Plakt kan je trouwens een prima spelbespreking vinden.)

Gepost door: Piet | vrijdag, 18 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Gesjaakt heb ik en is idd. een leuk kaartspelletje. Het wordt weer eens tijd dat die weer eens op tafel gaat komen. Wellicht is pompen of verzuipen ook nog een leuk kaartspelletje voor jou. Het is wel een ouder spelletje, maar erg leuk want iedereen krijgt elke nieuwe ronde de kaarten van de speler rechts. Het spel duurt zoveel rondes als spelers zijn. Dus iedereen heeft met elkaars kaarten gespeeld en dat maakt het wel vrij eerlijk.

Gepost door: WTULTC | vrijdag, 18 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.