maandag, 14 oktober 2013

Spellen zijn niet altijd leuk

Inderdaad, u leest het goed.

Sommige spellen zijn niet leuk. Famiglia bijvoorbeeld. De grootste miskleun van onze groenharige freak Friedemann Friese. Of Bingo. Het spel bij uitstek in elk bejaardentehuis. Of Frank’s Ark. Simplistisch kaartspel dat helemaal doodslaat door de vele regeltjes en uitzonderingen. Of Zeeslag. Nummertjes gokken. Of Monopoly. Gebouwen kopen, vaststellen dat je gebouwen zwakker zijn dan je tegenstanders en dan het spel nog een paar uur uitzitten. Of Pictionary. Betalen voor een potlood en wat papier? Of Patience. Bezigheidstherapie eerste klas. Of Amazone. Eén keer en nooit meer.

U zit waarschijnlijk te wachten tot ik ook UNO aan dit lijstje zal toevoegen, maar dat doe ik niet. Zo voorspelbaar ben ik niet.

Naast spellen die niet leuk zijn, zijn er ook spellen die wel leuk zijn, maar volledig stuk worden gemaakt door één element in het spel. In deze categorie nomineer ik De Weerwolven van Wakkerdam. Het discussiespel voor grote groepen.

De rol van het onschuldige meisje zou men moeten verbannen. Het onschuldige meisje of het piepende meisje of het spiekende meisje helpt heel het spel om zeep. Meisjes, ze maken het spel kapot meneer, zou Raymond Van Het Groenewoud zeggen. onschuldigmeisje_klein.jpg

Het onschuldige meisje mag tussen haar vingers door kijken als de weerwolven iemand vermoorden. Dit moet ze proberen zo voorzichtig mogelijk te doen, want als de weerwolven het merken, kunnen ze het onschuldige meisje vermoorden, zodat zij niemand meer verdacht kan maken. U denkt waarschijnlijk: wat is er verkeerd met die rol? Wel, ik zal het u meteen zeggen.

Als het piepende meisje niet betrapt wordt, kan ze de volgende ronde gewoon alle weerwolven verdacht maken. Op dat moment is het spel gespeeld. Geen fun meer, geen spanning meer, geen geheimen meer, niets, nada, rien de knots. Het piepende meisje zal na haar beschuldigingen wel vermoord worden door de weerwolven, maar ondertussen weten alle andere burgers wie de weerwolven zijn en kunnen ze de weerwolven één voor één afmaken.

Daarom deze tip: gebruik de rol van het piepende meisje niet als je Weerwolven van Wakkerdam speelt!

Commentaren

Hmmmmmmmmmmmm, niet akkoord Dieter!

Er is een verschil met tussen je vingers gluren en gewoon mee doen alsof je zelf weerwolf bent, met je ogen open. ;)

Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je je rol verraad. Je kan wel zeggen: ik denk dat het die of die persoon is, maar zeggen: ik weet het zeker WANT ik ben het piepende meisje... is eigenlijk niet de bedoeling.

Gepost door: Pieter | maandag, 14 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Die keer dat wij het speelden werd de rol van het piepende meisje inderdaad verkeerd gebruikt door mij. Maar... zelfs als je die rol gebruikt volgens de regels, is het nog geen goede rol.

Stel dat ik het piepend meisje ben. Ik gluur door mijn vingers en ik zie dat Katrien, jij en Barbara weerwolven zijn. Jullie betrappen me niet. De volgende morgen zeg ik (zonder mijn identiteit bekend te maken aan de anderen) : ik denk dat Barbara, Pieter en Katrien weerwolven zijn. Vermoedens mag je altijd uitspreken. Als de andere spelers dan slim zijn, weten ze meteen dat ik het piepende meisje ben en dan is het spel al gespeeld na twee minuten.

Of zie ik iets over het hoofd? ;)

Gepost door: ditterio | maandag, 14 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.