donderdag, 05 september 2013

Dit was augustus 2013

Een blog en een privéleven moeten altijd gescheiden blijven. Daarom zal u hier nooit lezen dat ik nu een groene onderbroek draag. Wat u hier wél kan lezen is een overzicht van alle spellen die ik in augustus 2013 speelde. En het zijn er alweer een hele hoop. Ik speelde in deze maand 76 spellen, waarvan 25 verschillende spellen.

Qwixx (23x)

Ik had nooit gedacht dat zo’n onnozel spelletje zo leuk kon zijn. Een paar blaadjes papier (ik zit al bijna door mijn voorraad heen), een balpen voor elke speler en 6 dobbelstenen. Meer heb je niet nodig voor een spelletje Qwixx. Dit dobbelspel heeft een groot potentieel om het meest gespeelde spel van het jaar te worden. Met 23 speelbeurten is Qwixx alvast het meest gespeelde spel van de maand augustus.

Punten van de vakjury: 8/10

Schotten Totten (9x)

Na Qwixx kwam het kaartspel Schotten Totten het vaakst op tafel. Verslavend leuk! Na één spel wil je altijd nog een keer.

Punten van de éénmansjury: 8/10

Memoir ‘44 (5x)

Het beste tweepersoonsspel ooit én het leukste spel dat binnen één uur kan gespeeld worden. De kans is heel groot dat ik ooit een tweede exemplaar van Memoir ‘44 en de Overlord uitbreiding koop. Dan kan ik ook anderen (maximum 8 spelers) laten meegenieten van dit fantastische oorlogsspel. Hoe meer ik dit spel speel, des te beter het wordt. Dit is de absolute nummer 1 van Barbara.

Punten van de tweekoppige jury (Barbara en Dieter): 10/10

Las Vegas (4x)

Mijn vermoeden van vorige maand is bevestigd. Het kleine fijne dobbelspel Las Vegas kwam ook deze maand terug op tafel en met groot succes! Nu hebben we ook de variant ontdekt. Met deze variant wordt het spel nog leuker. In de variant gooit elke speler met een extra aantal witte dobbelstenen. Deze witte dobbelstenen moet je ook op de casino’s leggen. Met de witte dobbelstenen scoor je echter zelf geen punten, maar je kan er je tegenspelers wel fameus mee ambeteren. Een aanrader!

Punten van de voorspellende jury: 7/10

Eufraat & Tigris (4x)

Het allerbeste spel van Reiner Knizia. Punt.

Punten van één lid van de fanclub van Reiner: 9/10

Mr. Jack (3x)

Dit spel is vooral als Mr. Jack heel moeilijk te winnen. Deze maand verloor Mr. Jack drie keer op evenveel speelbeurten. Ik blijf echter proberen, want het is een leuk spel.

Punten van de volhoudende jury: 8/10

Puerto Rico Het Kaartspel (3x)

Puerto Rico Het Kaartspel (aka San Juan) is minder uitgebreid (en daardoor makkelijker) dan zijn grote broer Puerto Rico. Toch is het kaartspel ook heel leuk. Als je houdt van Puerto Rico, moet je San Juan zeker ook eens uitproberen.

Punten van de jury: 8/10

De Koningsburcht (2x)

Eén van de favoriete worker placement spellen van Barbara. Ik blijf dit ook een heel goed spel vinden. Dit is (onterecht) een zwaar onderschat spel in de spellenwereld.

Punten van de eveneens zwaar onderschatte jury: 8/10

Galaxy Trucker (2x)

De grappigste spelregels ooit, het grootste leedvermaak tijdens een spel ooit en het meest doldwaze spel ooit! Dit spel is zo “over the top” dat het leuk wordt. You love it or you hate it! Toch zal zelfs de allergrootste zuurpruim zijn lach niet kunnen onderdrukken als hij dit spel voor de eerste keer speelt.

Punten van de doldwaze jury: 7/10

Jambo (2x)

Mensen die economie hebben gestudeerd, zijn heel intellectueel. Ik kan het weten, want ik heb het zelf gestudeerd. De intellectueel Rüdiger Dorn is leraar economie en auteur van het kaartspel Jambo. In dit spel maakt hij gebruik van het basisprincipe van de economie: zo veel mogelijk bereiken met zo weinig mogelijk middelen. Of anders gezegd: veel bereiken door weinig te doen. Dit principe (dat ik vaak hanteer) wordt ook in Jambo gebruikt. Het enige wat je moet doen in Jambo is goederen goedkoop inkopen om ze later met vette winst door te verkopen. Tussendoor kan je elkaar nog wat pesten met verschillende soorten kaarten (personenkaarten, dierenkaarten of voorwerpkaarten). Jambo is een leuk kaartspel én zeker niet alleen voor intellectuelen (al zijn een paar grijze hersencellen zeker niet overbodig als je dit spel wil winnen).  

Punten van de intellectuele jury: 8/10

Love Letter (2x)

Voor de minder intellectuelen onder ons is er Love Letter! Hoe eenvoudig kan een spel zijn: slechts 16 kaarten, slechts 1 minuut speluitleg en een speelduur van ongeveer 5 minuten. Kinderlijk eenvoudig, maar toch leuk om af en toe eens te spelen! Dit spel kan je echt overal spelen: tijdens een wandeling met je hond, in een wachtrij aan de kassa van de Colruyt, in je strandstoel aan zee of tijdens de pauze in de bioscoop.

Punten van de toch niet zo intellectuele jury: 6/10

Quoridor (2x)

Na een aantal overwinningen tegen zwakke, matige en goede spelers is het me na 78 speelbeurten eindelijk gelukt om het online spel Quoridor te winnen tegen een EXPERTspeler op Boardgame Arena. Glunder glunder.

Punten van een fiere jury: 9/10

Het Dorp (2x)

Ik heb dit spel altijd wat onderschat. Onterecht! Het Dorp is een topspel! Makkelijke spelregels, maar een heleboel interessante keuzes! Zo heb ik ze graag! Het Dorp blijft bovendien spannend tot aan de puntentelling op het einde van het spel.

De jury heeft het deze keer wel bij het rechte eind: 8/10

Zet In & Win (2x)

Een klein beetje kennis en veel gokken, dat is Zet in & Win. Dit spel werd ondertussen ook al meer dan 10 keer gespeeld, dit spel kan dus niet slecht zijn.

Punten van de jury: 7/10

A La Carte (1x)

Mooi speelmateriaal. Grappig spelletje. Weinig diepgang, toch leuk.

Punten van de jury: 7/10

Finca (1x)

Al 10 keer werd dit spel gespeeld en dat terwijl ik dit spel niet eens in mijn bezit heb. Ik speel Finca met veel plezier online.

Punten van de jury: 7/10

Hawaii (1x)

Dit spel speelde ik online. Er zijn niet veel spellen die ik tegen mijn zin speel, maar dit spel is er toch één van.

Punten van de jury: 4/10

Jamaïca (1x)

Eenvoudige spelregels? Check! Speelplezier? Check! Spelersinteractie? Check! Mooi artwork? Check! Aangename speelduur? Check! Een leuk spel? Dubbelcheck!

Punten van de jury: 7/10

De Legenden Van Andor (1x)

Dit is het mooiste coöperatieve spel dat ik ooit speelde. Of dit spel ook het beste coöperatieve spel aller tijden is, zullen de volgende speelbeurten moeten uitwijzen. Na de eerste speelbeurt ben ik alleszins al heel enthousiast. Lees ook mijn recensie over dit spel op deze blog.

Punten van de jury: 9/10

Brieven Uit Whitechapel (1x)

Verkoop je oude, versleten Cluedo doos op een rommelmarkt en koop dan het spiksplinternieuwe spel Brieven uit Whitechapel. Je zal er geen spijt van krijgen. Zeg dat Ditterio het u gezegd heeft.

Punten van de jury: 8/10

Manillen (1x)

Van alle traditionele kaartspellen (wiezen, kingen, presidenten, wippen, patience, …) speel ik Manillen het vaakst. Het is bijna een traditie geworden om bij elk bezoek aan mijn ouders een spelletje Manillen te spelen tegen mijn vader. Meestal krijg ik zwaar op mijn doos en dat was ook deze keer niet anders.

Punten van de jury: 7/10

Saboteur (1x)

De spelersinteractie, de verdachtmakingen en het gemanipuleer, de aangename speelduur, de eenvoudige spelregels, de snelle spelregeluitleg, de mogelijkheid om dit spel met een grote groep te spelen, de mooie kaarten, de sfeer tijdens dit spel, de snelle opzettijd, de spanning en het geniale spelconcept. Dat is waarom ik Saboteur (zelfs na 29 spelletjes) nog steeds graag speel.

Punten van de jury: 7/10

Say Anything (1x)

Wat zou je doen op de maan? Wie is de knapste acteur aller tijden? Wat zou je doen als je voor één dag iemand van het andere geslacht was? Een greep uit de vragen die we voorgeschoteld kregen. De antwoorden waren verrassend. Hoe leuker de deelnemers, des te leuker dit spel. Ik heb ervan genoten. Dank u wel Iris, Barbara en Filip.

Punten van de jury: 7/10

Schrille Stille (1x)

Leuk en luchtig spel waarbij je de manager bent van verschillende muzikale artiesten. Je moet ervoor zorgen dat jouw artiesten stijgen in de hitparade. Andere spelers kunnen jouw artiesten echter maken of kraken. In dit spel moet je de humor zien in het feit dat je zwaar gepakt kan worden door je tegenspelers.

Punten van de jury: 7/10

Trivial Pursuit: Wedden dat je ’t weet (1x)

Leuke variant op het klassieke Trivial Pursuit. Het gokelement zorgt er voor dat het spel langer boeiend blijft.

Punten van de jury: 7/10

 

Ik wil mijn trouwe lezers graag bedanken voor hun bezoek aan mijn website. In de maand augustus werd er opnieuw een record verbroken. Maar liefst 469 unieke bezoekers bezochten deze maand mijn spellenblog. Dat zijn er 5 meer dan vorige maand. Bedankt!

 

01:48 | Tags: 2013 | Permalink | Commentaren (2) |  Print |  Facebook |

Commentaren

Alweer een mooie bijdrage al denk ik dat je een kleine vergissing gemaakt hebt bij Brieven uit Whitechapel. Ik zie wel vergelijkingen met Scotland Yard maar niet eentje met cluedo. (buiten dat het ook om moorden gaat)

Gepost door: Piet aka Tjompe | vrijdag, 06 september 2013

Reageren op dit commentaar

Bedankt voor je reactie!

Het zijn allebei deductiespellen en blufspellen.

"Deduction games are those that require players to form conclusions based on available premises." (bron: BGG)

Bij beide spellen start je met geen info, maar naarmate het spel vordert, krijg je meer info. In Cluedo staar je eerst naar een leeg speelbord en nadien kan je te weten komen wie de dader is en wat het moordwapen en de plaats van de moord is. Bij Brieven uit Whitechapel start je zonder sporen en nadien kan je door het ontdekken van meerdere sporen de schuilplaats van Jack proberen te vinden.

"Bluffing games encourage players to use deception to achieve their aims. All Bluffing games have an element of hidden information in them." (Bron: BGG)

Verborgen info bij Cluedo: de dader, het wapen en de plaats.
Verborgen info bij Brieven uit Whitechapel: de schuilplaats van Jack.

Het zijn natuurlijk twee verschillende spellen, maar ik heb bij beide spellen het gevoel dat ik een moord probeer op te lossen, maar dit is een stuk beter uitgevoerd bij Brieven uit Whitechapel.

Gepost door: ditterio | vrijdag, 06 september 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.