donderdag, 15 augustus 2013

Worker placement (werkers plaatsen)

Bij Worker Placement spellen stuur je werkers (pionnen) op pad om allerlei dingen voor jou te doen. Elk om beurt plaatst iedere speler een werker op het speelbord. Als een plek is ingenomen door een speler, kan niemand anders deze plaats nog bezetten (er zijn echter uitzonderingen op deze regel). Als alle werkers op het speelbord zijn geplaatst, worden alle acties op het speelbord uitgevoerd.

Agricola is een bekend voorbeeld van een worker placement spel. Je plaatst bijvoorbeeld een werker op het actieveld voor riet. Je buurman gaat voor de schapen. Als de werkers van alle spelers zijn geplaatst, neem je je werker terug en voer je de bijhorende actie uit. Jij neemt het riet. Je buurman neemt de schapen. Gelieve deze laatste zin niet uit zijn context te rukken.

Het leuke aspect aan worker placement spellen is dat je steeds voor interessante keuzes staat. Waar ga ik mijn werkers plaatsen? In welke volgorde ga ik mijn werkers plaatsen? Waar zouden de andere spelers hun werkers willen plaatsen?

Worker Placement is een enorm populair spelmechanisme. Misschien wel het meest populaire spelmechanisme op dit moment. Mijn favoriet worker placement spel is Stenen Tijdperk. Ik speel ook graag Agricola, Caylus, Fresco, Carson City, Het Dorp, Lancaster en Lords of Waterdeep. Cuba, Le Havre en De Kathedraal konden me minder bekoren.

De commentaren zijn gesloten.