donderdag, 15 augustus 2013

Betting / Wagering (wedden)

Bij deze spellen moet je wedden door geld in te zetten tijdens het spel.

In het spel Poker zet je pokerfiches in als je denkt dat je de beste kaarthand hebt of als je anderen kan laten geloven dat je de beste kaarthand hebt. Als je wint, krijg je de ingezette pokerchips van alle spelers.

Mijn favoriet spel met een wed-spelmechanisme is Perudo. "Ik wed dat er niet voldoende dobbelstenen van een bepaalde waarde liggen." Ik kan ook genieten van Trivial Pursuit Wedden dat je ’t weet, Zet in & Win en Say Anything.

Commodity Speculation (letterlijk vertaald: speculeren over grondstoffen) is een onderdeel van Betting / Wagering. Bij Commodity Speculation wed je op grondstoffen waarvan je hoopt dat deze grondstoffen waardevoller zullen worden naargelang het spel vordert. Je investeert om nadien de vruchten te kunnen plukken. In veel van deze spellen verandert de waarde van de grondstoffen tijdens het spel en kan je grondstoffen kopen of verkopen om geld te slaan uit de investeringen.

In het spel Schrille Stille zet je pluspunten in op artiesten waarvan je hoopt dat ze later in het spel zullen stijgen in de hitparade. Als manager van deze artiesten pluk je dan de vruchten van deze investering.

Andere voorbeelden van Commodity Speculation zijn Finca, Santiago de Cuba en mijn favoriet Tinners’ Trail.

En nu we toch bezig zijn met onderverdelingen… Stock Holding (aandelen houden) is een onderdeel van Commodity Speculation. In plaats van een hele grondstof aan te kopen of te verkopen, kopen en verkopen (of behouden) spelers een aandeel in een bepaald land of bedrijf.

In Imperial 2030 ben je heerser over de wereld. Je koopt een aandeel van een bepaald land. Je zuigt dat land financieel leeg en nadien koop je een aandeel van een ander land.

Naast Imperial 2030 zijn ook Acquire en Union Pacific bekende voorbeelden. Imperial 2030 vond ik wat zwaar, de andere twee spellen heb ik nog niet gespeeld.

De commentaren zijn gesloten.