woensdag, 14 augustus 2013

Auction / Bidding (bieden)

Spellen met een biedsysteem. Je plaatst een bod om je positie in het spel te verbeteren. Er bestaan verschillende soorten biedsystemen.

1 Open biedingen: een speler noemt een getal, de volgende speler heeft de keuze om dit bod te verhogen of te passen. Het is een open bieding aangezien de volgende speler weet welk bod de vorige speler heeft gedaan. In het spel Ra zijn er open biedingen. Je ziet de zonnen (getallen) van elke speler liggen. Daarna doet elke speler een open bod. De speler met het hoogste bod wint.

2 Blind bieden: je bod is verborgen voor de andere spelers. Dit is het tegenovergestelde van open biedingen. In het spel Lancaster neemt iedereen zijn stem (goedkeuring of afkeuring van de wet) en eventuele stemblokjes in de hand. Op hetzelfde moment laat elke speler zijn/haar bod zien. Alle stemmen worden geteld en de wet wordt al dan niet uitgevoerd.

3 Dubbele biedingen: er wordt tezelfdertijd geboden op meer dan één ding. In het spel Het Koopmanshuis kan je tijdens één beurt een bod doet op 1 of meerdere kaarten.

4 Vaste prijs biedingen: je kan een goed kopen voor een vaste prijs. Indien niemand het goed koopt, moet jij het goed nemen. In het spel Hoogspanning doe je een bod op een elektriciteitscentrale. Indien alle andere spelers passen, moet jij de elektriciteitscentrale kopen aan de door jou genoemde vaste prijs.

5 Eén keer rond de tafel biedingen: elke speler kan tijdens zijn beurt slechts één keer een bod doen. In het spel El Grande speel je tijdens je beurt 1 kaart. Indien de volgende speler een kaart met een hogere waarde speelt, moet je dit aanvaarden en kan je geen andere kaart meer kiezen. De speler wiens kaart de hoogste waarde heeft, mag als eerste een keuze maken uit de verschillende actiekaarten.

In vele spellen zitten er goede biedsystemen, maar van de “zuivere” biedspellen is Ra mijn favoriet! Daarnaast vind ik ook Morgenland en Het Koopmanshuis goede biedspellen.

De commentaren zijn gesloten.