dinsdag, 13 augustus 2013

Roll and Move (gooi en beweeg)

Iedereen speelt wel eens een spel, maar velen staan waarschijnlijk niet stil bij de verschillende spelmechanismen die je in een spel kan terug vinden. Ik vind dit heel boeiend en daarom wil ik jullie graag laten kennismaken met een aantal bekende en minder bekende spelmechanismen. We starten met een heel eenvoudig spelmechanisme: Roll and Move.

Roll and Move = je rolt een dobbelsteen en daarna verplaats je je speelstuk het aantal stappen zoals aangegeven op de dobbelsteen.

Veel race spellen gebruiken een Roll and Move mechanisme. In het wielerspel Demarrage! gooi je met dobbelstenen en nadien verplaats je je wielrenner het corresponderende aantal vakjes vooruit. Spellen met een Roll and Move mechanisme hebben vaak een grote geluksfactor omdat je afhankelijk bent van je dobbelsteenworp. Om deze reden zijn dit soort spellen vaak niet populair bij veelspelers.

Toch zijn er een aantal mogelijkheden om de geluksfactor bij Roll and Move spellen in te perken.

1 Je gooit met meerdere dobbelstenen om er dan één uit te kiezen.

2 Je kiest welke dobbelstenen je wil gebruiken en welke niet. Dit mechanisme wordt gebruikt in het race spel Formula D. Op elke dobbelsteen staan andere getallen. Voor elke dobbelsteenworp kies je eerst met welke dobbelsteen je wil gooien. Deze keuze is afhankelijk van de versnelling op je versnellingsbak. 

3 Je gebruikt dezelfde dobbelsteenogen, maar beide dobbelsteenworpen kunnen een ander resultaat opleveren. In het spel Backgammon is dit het geval. Je gooit bijvoorbeeld met twee dobbelstenen een 4 en een 2. Nu kan je kiezen om één steen 6 stappen te verplaatsen of om één steen 4 stappen en een andere steen 2 stappen te verplaatsen. De dobbelsteenogen blijven dezelfde, maar het resultaat (1x6 of 1x4 en 1x2) is verschillend.

Ik ben een liefhebber van spellen met een Roll and Move mechanisme zolang ik het gevoel heb dat het spel niet alleen uit geluk bestaat en zolang er andere spelmechanismen aanwezig zijn die het spel wel leuk maken. Ik sta open voor heel veel spellen, maar een spel als Ganzenbord zal ik nooit (meer) spelen. Ik heb ook mijn eergevoel. Tenzij mijn petekindje Silas het heel lief vraagt. Voor hem schuif ik mijn eergevoel met plezier opzij.

Monopoly is waarschijnlijk het bekendste spel dat gebruik maakt van het Roll and Move mechanisme. Andere bekende Roll and Move spellen zijn Levensweg, Cluedo en Trivial Pursuit.

De commentaren zijn gesloten.