dinsdag, 13 augustus 2013

Co-operative Play (coöperatief)

Bij coöperatieve spellen spelen spelers niet tegen elkaar, maar werken ze samen om het spelsysteem te kunnen verslaan. Je wint samen of je verliest samen. Je zal goed moeten samenwerken met je medespelers om de overwinning te kunnen behalen.

Ghost Stories is een goed voorbeeld van een coöperatief spel. In Ghost Stories ga je samen met je medespelers de strijd aan tegen verschillende kwel- en plaaggeesten.

Een coöperatief spel kan op twee manieren starten.

1 In het begin van het spel loopt alles vrij rustig, maar naarmate het spel vordert wordt de toestand op het speelbord steeds erger. Deze situatie komt het vaakst voor bij coöperatieve spellen. In het begin van het spel Pandemie zijn er slechts een paar landen besmet met een virus. Naarmate het spel vordert komen er meer virusuitbraken en epidemieën in het spel waardoor het steeds moeilijker wordt om te winnen.

2 In het begin van het spel gaat het er meteen hard aan toe. Het speelbord is een slachtveld. De spelers moeten meteen aan de slag om alles weer op te bouwen en op die manier het spel te winnen.

Er bestaan verschillende soorten varianten op coöperatieve spellen.

1 De verrader! Iedereen werkt samen, maar er zitten één of meer verraders in het team. Terwijl het goede team hun uiterste best doet om het speelbord te verslaan, probeert de verrader hier een stokje voor te steken. De verrader wint als het speelbord wint. Als verrader is het belangrijk om niet meteen je identiteit vrij te geven. In Saboteur proberen de saboteurs de goede kabouters te saboteren door slechte tunnelkaarten neer te leggen en door het uitspelen van actiekaarten.

2 Partnerschap! Je speelt het spel samen met je partner(s) tegen een ander team. Bij coöperatieve spellen werken alle spelers samen om het spelsysteem te verslaan. Bij partnerschappen zijn sommige spelers je partners en andere spelers niet. Bij de partnerschappen kunnen we open rollen en verborgen rollen onderscheiden.

In The Resistance krijgt elke speler een verborgen rol. De leden van The Resistance werken samen. Zij spelen als een team tegen het team van spionnen. Het probleem is dat niemand weet wie de goeie en wie de slechte zijn!

In Brieven uit Whitchapel hebben de spelers open rollen. Eén speler speelt Jack The Ripper, de andere spelers zijn de detectives. In dit spel weet elke speler vooraf welke speler met Jack speelt en welke spelers de detectives zijn.

3 Coöpetition = coöperatief + competitie. Bij een coöpetition spel werk je samen met je medespelers om het speelbord te kunnen verslaan, maar ondertussen probeer je zelf het spel te winnen. De Renegade rol in Bang! is hiervan een goed voorbeeld. The Renegade helpt de anderen eerst mee om wat spelers te kunnen elimineren. Nadien slaat hij zelf genadeloos toe zodat hij als enige overlevende het spel wint.

Bijna alle coöperatieve spellen zijn ook geschikt om solo te spelen, ook al staat dit niet altijd op de doos vermeld. Als er geen solo-regels in de spelregels zijn ingesloten, kan je altijd met twee rollen spelen (afwisselend met de ene en de andere rol).

Het grote nadeel van coöperatieve spellen is het gevaar dat één speler alle andere spelers steeds zegt wat ze moeten doen in hun beurt. In coöperatieve spellen moet je goed samenwerken en mag je andere spelers tips geven, maar ik vind dat elke speler in zijn/haar beurt zelf moet kunnen beslissen welke actie hij/zij uitvoert. Toch heb ik zelf ook al gezondigd tegen deze regel, vooral als je speelt met mensen die het spel voor de eerste keer spelen. Mea culpa!

Ondanks dit gevaar ben ik een groot liefhebber van coöperatieve spellen. Mijn favorieten zijn Pandemie (waarschijnlijk het allerbekendste coöperatieve spel), Ghost Stories en De Legenden van Andor. Ik kan ook genieten van Flash Point: Fire Rescue, Castle Panic, Het Verboden Eiland, Hanabi en Escape: The Curse of the Temple.

Commentaren

Geef mij maar een spel waar iedereen voor zichzelf speelt... Niets zo leuk als bvb alle grondstoffen op te kopen in een spelletje Hoogspanning waardoor je je tegenspelers te grazen neemt. Als ik zo'n dingen doe in een coöperatief spel wordt me dat steeds kwalijk genomen... ;)

Gepost door: Pieter | woensdag, 14 augustus 2013

Reageren op dit commentaar

:) Als ik moet kiezen tussen coöperatieve en non-coöperatieve spellen, zou ik uiteindelijk ook voor de non-coöperatieve spellen kiezen. Maar een goede coöp zo af en toe is altijd leuk.

Gepost door: ditterio | woensdag, 14 augustus 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.