zaterdag, 10 augustus 2013

Spellenontwerpers Top 5

Een goed bord- of kaartspel ontwerpen en lanceren is moeilijker dan het lijkt. Ik kan het weten want ik ben er nog nooit in geslaagd om een eigen spel te bedenken en op de markt te brengen. Het spel Ditterio’s Race sloeg wel aan in mijn privékring, maar eigenlijk was het een herwerkte versie van het race spel Formel Fun. Goed gepikt dus. In die periode was ik nog te gierig om zelf spellen aan te kopen, dus maakte ik ze vakkundig na (met een aantal spelregelaanpassingen). Achteraf bekeken kwam dit duurder uit, vooral qua werkuren. Gelukkig heb ik me er wel mee geamuseerd.

Ondertussen heb ik een enorm respect voor spellenontwerpers gekregen en gun ik ze met plezier mijn spaarcentjes (of toch een klein deel ervan). Dit bericht is een ode aan de ontwerpers van spellen!

Een ontwerper van een groot kaliber is Friedemann Friese. Deze Duitse spellenontwerper met groene haardos gebruikt voor zijn bord- en kaartspellen vaak de beginletter F: Funkenschlag, Famiglia, Fiji, Finstere Flure, Fische Fluppen Frikadellen, Fiese Freunde Fette Feten, Fremde Federen,… Leuk idee! Als ik ooit een spel zou ontwerpen, noem ik het “De Dikke Diëtiste”. Een spel over een vrij zeldzaam fenomeen. Ik zie het al voor me liggen in de betere spellenwinkels: De Dikke Diëtiste van Dieter D’Haeseleer.

Maar nu terug naar onze vriend Friedemann Friese. Ondanks het schitterende spel Hoogspanning (Funkenschlag) zit Friese niet in mijn top 5 van favoriete spellenontwerpers. Welke leukerds zitten dan wel in mijn top 5?

5 Martin Wallace

Ik heb reeds twee spellen gespeeld van Wallace: Stoom en Tinners’ Trail. Van beide spellen was ik zwaar onder de indruk. Jammer genoeg komen deze spellen niet vaak meer op tafel, maar daar wil ik binnenkort graag verandering in brengen. Stoom is een treinspel. Veel zwaarder en leuker dan Ticket To Ride. Al hebben beide treinspellen (buiten het thema) weinig met elkaar gemeen. Tinners’ Trail is dan weer één van de beste spellen die ik ooit speelde. Het is me een groot raadsel waarom dit spel niet vaker wordt gespeeld. Tinners’ trail is één van de grootste onbekende parels uit mijn spellenkast! Wallace zorgt er voor dat Andreas Seyfarth (auteur van Puerto Rico, San Juan en Thurn und Taxis) uit deze top 5 wordt gehouden.

Mijn favoriet spel van Wallace: Tinners’ Trail

Spel van Wallace dat ik heel graag eens zou spelen: Brass (economisch spel)

4 Richard Borg

Memoir ’44 en Perudo zijn twee toppers van Richard Borg. Memoir ’44 is een oorlogsspel met lage instapdrempel en Perudo is een dobbelspel waarbij bluffen en gokken centraal staan. Tegen deze twee spellen zeg ik nooit “neen”.

Mijn favoriet spel van Borg: Memoir ‘44

Spel van Borg dat ik heel graag eens zou spelen: Wyatt Earp (kaartspel)

3 Antoine Bauza

Het eerste spel dat ik speelde van Antoine Bauza was 7 Wonders. Meteen een schot in de roos! Eén van de meest gespeelde kaartspellen uit mijn collectie. De uitbreidingen Leaders en Cities kan ik ook erg waarderen. Daarnaast hou ik ook van Hanabi en Ghost Stories. Hanabi is een coöperatief kaartspel waarbij je je kaarten achterstevoren moet vasthouden en aan de hand van tips van je medespelers blind de juiste kaart op het juiste moment moet spelen. Geniaal gevonden! Ghost Stories is een goed en mooi uitgevoerd coöperatief spel waarbij je de strijd moet aangaan tegen verschrikkelijk irritante kwel- en plaaggeesten. Dit spel speelt bovendien ook heel goed solo. Met Takenoko sloeg onzen Antoine mijns inziens de bal volledig mis, maar het is hem vergeven.

Mijn favoriet spel van Bauza: 7 Wonders

Spel van Bauza dat ik heel graag eens zou spelen: Ghost Stories White Moon (uitbreiding op Ghost Stories)

2 Reiner Knizia

Reiner Knizia is de spellenauteur waarvan ik al de meeste spellen heb gespeeld. Eufraat & Tigris is een abstract spel waar een thematisch sausje werd overgegoten. Zonder twijfel het beste spel van Knizia dat ik ooit speelde. Lees ook mijn recensie over dit spel op deze blog. Keltis is een typisch familiespel. Eenvoudige regels en vlot te spelen. Het is de bordspelversie van het kaartspel Lost Cities. Beide spellen zijn leuk, maar ik heb een voorkeur voor Keltis. De Veilingmeesters van Amsterdam is een leuk veilingspel, maar mijn veilingklok is stuk waardoor dit spel niet meer wordt gespeeld. Heel jammer! Als biedspel is Ra een topper. Ra is (naast zijn naam) ook qua thema te vergelijken met Amon-Ra. Amon-Ra is een leuk spel, maar het is al lang geleden dat ik dit spel heb gespeeld. Dat spel heb ik namelijk niet in mijn bezit. Knizia heeft ook heel wat kleine kaartspellen uitgebracht. Schotten Totten, Spy en Pinguïn Party zijn leuke kaartspellen in het lichtere segment. Dezelfde luchtigheid vinden we terug in het dobbelspel Regenwormen. Het abstracte spel Genius is het enige spel van Knizia waarvan ik niet echt wild word. Het Achtste Wereldwonder daarentegen is een goede subtopper met leuk meerderhedenelement.

Mijn favoriet spel van Knizia: Eufraat & Tigris

Spel van Knizia dat ik heel graag eens zou spelen: Taj Mahal (biedspel)

1 Wolfgang Kramer

Mijn favoriete spellenontwerper blijft Wolfgang Kramer. Ik hou van meerderhedenspellen. Met El Grande, Tikal en Maharadja levert hij 3 parels af in dit genre. El Grande is zonder twijfel het beste spel van de drie. De kaartspellen Take 5! En Take 10! zijn allebei leuk bedacht en spelen heel vlot. Ik hou van de koeienkoppen. Asara is een leuk worker placement spel met kaarten. Heel origineel en bovendien heel mooi vormgegeven. Hacienda is een tegellegspel dat ik enkel online speelde. Dit geeft altijd een ander gevoel waardoor ik nog niet echt een goed oordeel over Hacienda kan vormen. Voorlopig ben ik voorzichtig positief. Tenslotte speel ik graag De Vorsten van Florence. Dit is een heel leuk puzzelspel dat ik heel graag opnieuw zou willen spelen.

Mijn favoriet spel van Kramer: El Grande

Spel van Kramer dat ik heel graag eens zou spelen: Colosseum (biedspel)

De commentaren zijn gesloten.