donderdag, 01 augustus 2013

Dit was juli 2013

In juli 2013 speelde ik 45 spellen en 6 uitbreidingen. Er kwamen 25 verschillende speltitels op tafel.

Wijsneus (7x)

Het trivia-spel Wijsneus was deze maand het meest gespeelde spel. In Wijsneus krijg je tips en aan de hand van deze tips moet je zo snel mogelijk een voorwerp, een persoon of een plaats raden. Daarnaast zijn er ook breinbreker vragen: In welke strijd stierf Napoleon? In zijn laatste strijd. In Wijsneus kan zelfs de grootste ezel winnen! Vandaar dat ik ook een aantal keer won.

Punten van de jury: 6/10

Perudo (5x)

Kan er iemand aan mijn vader uitleggen dat je de dobbelstenen tijdens je beurt niet opnieuw mag gooien? Kan er iemand aan mijn vader uitleggen dat je de dobbelstenen niet stiekem op een andere zijde mag rollen? Kan er iemand aan mijn vader uitleggen dat je niet naar de dobbelstenen van je tegenspelers mag kijken?

Punten van de jury: 9/10

Timeline (5x)

Mijn nieuwste spel is Timeline. Voor een uitgebreid verslag, zie mijn bericht op deze blog met als titel Timeline. Barbara won 4 keer, ik won slechts 1 keer.

Punten van de jury: 6/10

Top 40 Party Editie (4x)

Als je niets kent van geschiedenis, aardrijkskunde, mythologie, film, kunst, literatuur, sport of natuurkunde, dan speel je toch gewoon de Top 40 Party Editie. In dit spel krijg je enkel en alleen muziekvragen. Laat dat nu net mijn favoriete onderwerp zijn. We speelden Wijsneus een aantal keer met de vragen uit het spel Top 40 Party Editie. Ik kreeg de muziekvragen uit dit spel. Barbara kreeg de gewone vragen uit het Wijsneus spel. Een leuke combinatie.

Punten van de jury: 7/10

Crokinole (2x)

Barbecue en Crokinole is de meest ideale combinatie op een mooie zomerdag! Nadat we anderhalf uur achter een verloren schijfje hadden gezocht (het schijfje lag uiteindelijk in de bench van de hond), konden we het spellenfestijn verderzetten!

Punten van de jury: 9/10

GiftTRAP (2x)

Er werd ook weer heel wat afgelachen in het partyspel GiftTRAP. Deze keer werden er o.a. een naaimachine, lange zwarte lederen laarzen, een luxe-cruise en nog veel meer andere leuke en minder leuke cadeaus uitgedeeld. Opmerkelijk: ik was de enige speler die als geschenk een maandverblijf in een afslankcentrum kreeg. Wat lief!

Punten van de jury: 7/10

Revolver (2x)

Revolver blijft mijn favoriet kaartspel. In het eerste spel had ik als Jack Colty alles onder controle. Bijna alles. Ik werd wat overmoedig waarna Anke (als Ned McReady) al mijn bandieten in fritten vaneen schoot. Het volgende spelletje nam ik revanche. Als Ned McReady gaf ik haar een koekje van eigen deeg.

Punten van de jury: 9/10

7 Wonders + uitbreiding Leaders + uitbreiding Cities (1x)

In juli was het ook smullen van 7 Wonders. We speelden het basisspel met de Leaders uitbreiding en voor de allereerste keer met de Cities uitbreiding. Beide uitbreidingen zorgen ervoor dat het spel nog leuker wordt. Nog meer kaarten, nog meer symbolen, nog meer geld en nog meer plezier! Wat wenst een 7 Wonders-liefhebber nog meer?

Punten van de jury: 9/10

Wiezen (1x)

Van alle traditionele kaartspellen (met gewone speelkaarten) is Wiezen mijn favoriet. In dit kaartspel maakt de deler de troef bekend (de onderste kaart). De overige spelers kunnen dan “passen” of “vragen”. De vragers spelen samen en ook de passers spelen samen. De bedoeling is om samen met je partner zoveel mogelijk slagen binnen te halen. Hierbij moet je kleur bekennen, als je niet (meer) kan volgen, dan mag je de slag kopen met een troefkaart. Dit is mijn favoriet traditioneel kaartspel!

Punten van de jury: 7/10

Brieven uit Whitechapel (1x)

Vorige maand was het deductiespel Brieven uit Whitechapel een aangename verrassing. Toen speelde ik het spel met Jack The Ripper en dat vond ik super. Deze maand speelde ik het spel nogmaals, ditmaal als de detective. Als detective vond ik het spel veel moeilijker. De eerste twee ronden speelde ik niet goed waardoor ik geen enkel spoor van Jack kon vinden. Gelukkig begon ik vanaf ronde 3 beter te spelen (dankzij een aantal tips van mijn tegenspeler Pieter die dit spel al vaker had gespeeld). Vanaf dat moment begon ik het spel ook leuker te vinden. Er kwamen meer sporen op het speelbord tevoorschijn en het werd nog een leuke zoektocht naar Jack The Ripper. Jack won wel vrij makkelijk. Toch moet het mogelijk zijn om te winnen als detective, maar dan moet je wel goed opletten want het spel is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Als Jack overheerst de spanning om niet gepakt te worden, als detective is er minder spanning, maar moet je meer nadenken over je zetten. De ontlading is als detective wel heel groot als je veel vingerafdrukken van Jack kan vinden. Ik heb een voorkeur voor Jack The Ripper. Als detective is dit spel goed, maar als Jack vind ik het spel fantastisch! Pieter won Brieven uit Whitechapel!

Punten van de jury: 8/10

PitchCar (1x)

De zon scheen fel, de drank stond koud en de sfeer zat goed, dus was het tijd voor PitchCar. We legden de racebaan buiten op onze tuintafel. De uitbreidingen met de lange rechte stukken, de brug en de tunnel, het kruispunt en de bochten met smalle doorgang werden natuurlijk ook gebruikt voor extra speelplezier! Ik won PitchCar!

Punten van de jury: 9/10

Say Anything (1x)

In het humoristische spel Say Anything kwamen we aan de hand van vragen veel meer te weten over onze vrienden! Of we deze extra kennis over onze vrienden allemaal wel wilden weten, is een andere vraag…

Punten van de jury: 6/10

De Betoverde Doolhof (1x)

Eén van de leukste kinderspellen is De Betoverde Doolhof. In De Betoverde Doolhof moet je schatten zoeken in een doolhof. Dit spel heb ik als kind vaak met veel plezier gespeeld. Mijn petekindje is er nu ook wild van, dus kwam het deze maand nog eens op tafel. Silas won met een beetje hulp van zijn papa Filip.

Punten van de jury: 7/10

Escape: The Curse of the Temple (1x)

In Escape: The Curse of the Temple moesten we proberen te ontsnappen uit ondergrondse kamers vooraleer de poorten onherroepelijk hun deuren sloten. De soundtrack met griezelige stem maakt van dit spel een ware thriller. Silas en Zita zaten met de daver op hun lijf. Dit is geen spel voor hartpatiënten. We verloren met z’n allen.

Punten van de jury: 7/10

Hanabi (1x)

In het coöperatieve kaartspel Hanabi evenaarden we onze topscore niet. Deze keer haalden we slechts 19 punten. Volgende keer beter!

Punten van de jury: 7/10

Zooloretto: Het Dobbelspel (1x)

Online speelde ik Zooloretto: Het Dobbelspel. Dit is een leuke filler van Michael Schacht (die je misschien kent van Coloretto?). Als ik dit spel ooit zie liggen aan een goedkope prijs, is de kans groot dat dit luchtig dobbelspelletje in mijn collectie terechtkomt. 

Punten van de jury: 7/10

Ra (1x)

Het biedspel Ra is een typische Knizia. Een eenvoudig spelsysteem met een mooi bedachte puntentelling. Ik won Ra met grote voorsprong.

Punten van de jury: 8/10

Het Achtste Wereldwonder (1x)

Naast Ra kwam er op diezelfde mooie zomerdag nog een spel van Reiner Knizia op tafel: Het Achtste Wereldwonder. In dit spel bouwt iedereen mee aan de wereldwonderen. Hoe beter je bouwt, des te meer punten je verdient. Barbara won dit spel.

Punten van de jury: 8/10

K2 (1x)

In het spel K2 beklim je een berg. Je moet niet alleen proberen zo hoog mogelijk te klimmen en de top van de berg proberen te bereiken, maar je moet er ook voor zorgen dat je conditie op peil blijft zodat je niet van de berg dondert en sterft. Ik had dit spel voorheen al één keer solo gespeeld. Nu kwam dit spel voor de allereerste keer op tafel met twee personen. Met twee personen speelt dit spel veel leuker dan solo. In K2 zit er weinig spelersinteractie (niet zo erg als in Agricola), maar toch soort dit niet. Het gebrek aan spelersinteractie wordt ruimschoots gecompenseerd door de spanning en strategie in het spel. Ik zou dit spel heel graag eens met 3 of meer spelers spelen. Ik won K2.

Punten van de jury: 8/10

Trivial Pursuit Wedden dat je het weet (1x)

Eén van mijn nieuwe aankopen is Trivial Pursuit Wedden dat je het weet. Trivial Pursuit is leuk, Trivial Pursuit Team Edition is leuker, maar Trivial Pursuit Wedden dat je het weet is de leukste versie van Trivial Pursuit. In dit spel kan je zelfs winnen als je nog dommer bent dan het paard van Christus (en dat was een ezel). Je kan winnen door te wedden of de andere spelers het juiste antwoord al dan niet zullen weten. Tip: aangezien de vragen heel moeilijk zijn (ofwel zijn wij heel dom), kan je beter veel fiches inzetten op een fout antwoord. Tenzij een zekere Filip I uit Destelbergen meespeelt natuurlijk. Barbara won Trivial Pursuit Wedden dat je het weet.

Punten van de jury: 7/10

Lancaster (1x)

Mijn allereerste bezoek aan spellenclub De Strateeg was een succes! Ik speelde er het worker placement spel Lancaster. Eén van mijn favoriete spellen. Ridders plaatsen in Engeland en elkaar wegdrijven (heel leuk!), stemmen op wetten (heel leuk!), je kasteel opwaarderen (heel leuk!) en samen met je medespelers vechten in Frankrijk (heel leuk!). Conclusie: dit spel is heel leuk! Ik won voor de allereerste keer het spel Lancaster!

Punten van de jury: 10/10

Dominion (1x)

Op de spellenclub speelde ik ook het combokaartspel Dominion. Heerlijk om mooie combinaties te maken met je kaarten en daarna je kaartendeck op te bouwen. Erwin ontpopte zich als “The Master of Dominion”!

Punten van de jury: 8/10

Coloretto (1x)

Online speelde ik nog een spelletje Coloretto. Mijn strategie (beter wat teveel kaarten nemen in plaats van te weinig kaarten) blijft werken. Ik won Coloretto.

Punten van de jury: 8/10

Hoogspanning + uitbreiding promokaarten BGG (1x)

Na een afwezigheid van meer dan een jaar kwam de topper Hoogspanning nog eens op tafel. Als je houdt van bieden, rekenen en spelersinteractie, dan is Hoogspanning iets voor jou! Nooit eerder speelde Hoogspanning zo vlot! Pieter won.

Punten van de jury: 8/10

Las Vegas (1x)

Las Vegas is een heel snel en eenvoudig meerderhedenspel met dobbelstenen. Een filler waarvan ik vermoed dat het nog vaak op tafel zal verschijnen.

Punten van de jury: 7/10

Eén maand vóór het einde van seizoen 5 blijft het heel spannend in de Grote Gezelschapspelen Cup. Voorlopig ziet de top 3 er als volgt uit: 1 Dieter 2 Wouter 3 Pieter

Vooraf had ik het nooit durven dromen, maar mijn blog trekt meer bezoekers dan verwacht. In juli 2013 bezochten maar liefst 464 unieke bezoekers mijn spellenblog, waarvoor mijn oprechte dank!

13:29 | Tags: 2013 | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.