vrijdag, 19 juli 2013

Partyspel Top 5

Even de perfecte setting voor een partyspel creëren. Bestel mooi weer bij de weerman. 25 graden moet volstaan, het moet immers aangenaam warm blijven. Nodig daarna een hele hoop enthousiaste mensen uit. Mannen of vrouwen, het maakt niet uit, als ze er maar zin in hebben. Zorg voor een leuke omgeving. Zet je tuintafel en tuinstoelen buiten. Eventueel een extra grote stoel voor de buurvrouw met haar dik gat. Kieper wat fijn zand in je tuin en plaats een klein zwembad. Laat in het zwembad wat badeendjes drijven om duidelijk te maken dat het zwembad dient om naar te kijken en niet om in te zwemmen. Indien het budget het toelaat, plaats je een aantal palmbomen. Iedereen waant zich nu in Waikiki Beach. Om de zwoele sfeer nog zwoeler te maken kies je voor leuke, ritmische muziek op de achtergrond. Als je dit bericht leest in de zomer van 2013 zijn Vandaag van Bakermat en Wake me up van Avicci twee aanraders. Geef de mensen iets te drinken. Een watertje voor Bob en Bobette en een longdrink cocktail voor al de rest. Als de sfeer goed zit, haal dan een partyspel boven!

Met trots stel ik jullie mijn vijf favoriete partyspellen voor.

5 Dixit Odyssey

Dixit Odyssey is het leukste spel van de Dixit familie. In tegenstelling tot de andere Dixit spellen krijg je hier een aantal leuke racekonijntjes in verschillende kleuren. Het roze konijn wordt gereserveerd voor onze goede vriend Josip. Alle andere spelers kiezen een konijn in een andere kleur.

Iedere speler krijgt 6 verschillende kaarten. Op deze kaarten staan prachtige, maar bizarre tekeningen. De verteller kiest een kaart en omschrijft deze kaart in één woord of in één zin(sdeel). Bijvoorbeeld: “De lijfgeur van Micha Marah” of “Zie ik daar UNO, het beste spel van deze planeet?” of “Ik heb in mijn broek gekakt”. Alles kan en alles mag!

Nu zoekt elke speler in zijn eigen set kaarten de kaart die het best past bij deze omschrijving. Deze kaart wordt aan de verteller gegeven. De verteller schudt alle verkregen kaarten, samen met de kaart van de verteller, goed door elkaar en plaatst de kaarten open op tafel.

Elke speler kiest nu in het geheim de kaart waarvan hij denkt dat het de kaart van de verteller is. Hoe beter je de (zieke) geest van de verteller kent, hoe groter de kans om zijn kaart eruit te kunnen halen.

Als iedereen de kaart van de verteller heeft gekozen of niemand heeft de kaart van de verteller gekozen, scoort de verteller nul punten. In het andere geval scoort de verteller altijd punten.

De overige spelers scoren dan weer punten als zij de kaart van de verteller hebben gekozen en/of als hun gespeelde kaart door één of meerdere andere spelers werd gekozen.

Hoe meer punten je scoort, hoe sneller je konijn over het bord zal racen en hoe groter de kans op een mooie overwinning!

Hoe creatiever de spelers des te leuker dit spel! Het artwork op de kaarten is heel mooi! Bijna even mooi als mijn vriendin!

4 Bang!

Voor de bespreking van het spel Bang! wijs ik je graag door naar mijn blogbericht met de heel toepasselijke titel: Bang!

Je kan zowel naar beneden scrollen als de zoekwoordenbalk gebruiken.

3 PitchCar + uitbreidingen

In PitchCar race je met een schijfje over een racebaan. Om ter eerst (zoals wel vaker het geval is in een race spel) de finishlijn halen! Het schijfje schiet je vooruit met je duim en je wijsvinger. Ook wel fingerflicking genoemd.

De racebaan in elkaar puzzelen is al een spel op zich. Hoe meer uitbreidingen je bezit des te mooiere en langere banen je kan samenstellen. Naast de standaard racebaan kan je werken met lange rechte stukken (om volle gas over dit lang stuk te kunnen scheuren), bochten met een wegversmalling (om het spel wat moeilijker te maken en wegopstoppingen te bekomen), een kruispunt (waarbij voorrang van rechts niet geldt), een tunnel (om onder de brug door te vlammen), een brug of jump (om via de jump door de lucht te vliegen en hopelijk goed neer te komen) en een stuntrace (om in de hoogte te racen).

Op de stuntrace na bezit ik al deze uitbreidingen. Deze uitbreidingen zorgen ervoor dat je nog meer variatie krijgt voor het construeren van je racebaan.

Als alle spelers aan elkaar gewaagd zijn en het een nek-aan-nek race wordt tot de laatste centimeters, dan is het puur genieten! Jammer genoeg komt het ook vaak voor dat het verschil in afstand tussen de verschillende spelers erg groot wordt waardoor het spel wat interactie mist. Om deze reden is dit partyspel niet mijn absolute nummer 1.

2 Perudo

In Perudo is het bluffen en lachen geblazen. Elke speler krijgt een beker en 5 dobbelstenen. Je schudt de dobbelstenen en je plaatst je beker over je dobbelstenen. Stiekem kijk je naar je dobbelstenen zonder dat de andere spelers je dobbelstenen kunnen zien. Dan gok je hoeveel dobbelstenen van een bepaalde waarde er minimum op tafel zullen liggen (van alle spelers samen). Bijvoorbeeld: ik denk dat er 7 keer het getal 4 op tafel zal liggen. Een volgende speler kan dan dit bod verhogen (bijvoorbeeld 8 keer het getal 2), overgaan naar azen of DUDO roepen (als je denkt dat er geen 7 keer een 4 op tafel zal liggen).

De speler die ongelijk heeft, verliest een dobbelsteen. Wie zijn laatste dobbelsteen verliest, ligt uit het spel. De rest speelt verder, tot er één speler overblijft met minstens één dobbelsteen. Deze speler wint Perudo.

Als je Perudo speelt moet je wat geluk hebben. Het is immers een dobbelspel. Je kan goede ogen gooien, bijvoorbeeld 5 keer hetzelfde getal, maar je kan ook minder goede ogen gooien. Bovendien weet je nooit welke ogen je tegenstanders hebben gegooid.

Toch moet je ook goed kunnen bluffen. Ik zeg bijvoorbeeld 6 vieren. De volgende speler denkt dat ik veel vieren heb en verhoogt het bod naar 7 vieren, maar verliest daarna grandioos omdat ik geen enkele vier had.

Er zit ook een klein beetje tactiek in het spel. Als je aan de beurt bent, kan je best een bod uitbrengen waardoor de volgende spelers in de problemen komen. Bijvoorbeeld nooit starten met 2 vieren of 1 zes, want dan maak je het de volgende spelers wel heel makkelijk. Iedereen kan daar makkelijk over, zeker in het begin van het spel. Je mag ook niet te snel DUDO roepen, want elke keer als je DUDO roept heb je 1 kans op 2 om een dobbelsteen te verliezen (ofwel verlies je zelf een dobbelsteen ofwel verliest de speler net voor jou een dobbelsteen). Daarnaast kan het ook interessant zijn om regelmatig om te switchen van cijfers naar azen of van azen terug naar cijfers.

Probeer ook te onthouden hoeveel dobbelstenen er nog in het spel zitten en pas wat kansberekening toe. Hoe groot is de kans dat er 7 vijven werden gegooid als er nog 12 dobbelstenen in het spel zitten? Rekening houdend dat een aas als joker voor elk getal mag worden gebruikt.

Allemaal goed en wel, maar wat Perudo zo leuk maakt, is het plezier en de spanning die je voelt tijdens het spelen.

Wat moet een dobbelspel nog meer hebben?

1 The Resistance

Mijn favoriet partyspel is The Resistance. In The Resistance krijgt elke speller een rol toebedeeld. Ofwel ben je een lid van The Resistance (een goeie) ofwel ben je een spion (een slechte). Als je een spion bent, kan je een missie doen falen. Als lid van The Resistance doe je de missie steeds slagen. De leden van The Resistance moeten door eliminatie, onderhandelingen en discussie proberen te achterhalen wie de spionnen zijn. Op die manier kunnen ze voorkomen dat de missie wordt gesaboteerd. De leden van The Resistance winnen als er drie geslaagde missies zijn. De spionnen winnen als er drie gesaboteerde missies hebben plaatsgevonden.

The Resistance is eigenlijk Weerwolven van Wakkerdam voor gevorderden. Je probeert veel informatie te winnen door het stemgedrag van de andere spelers te analyseren. Je kan andere spelers ook uit hun kot lokken door hen als spion te beschuldigen. Meestal zullen spionnen zich wat op de achtergrond proberen te houden. Hoe vaker je dit spel speelt met dezelfde spelersgroep, des te leuker aangezien je dan perfect weet hoe bepaalde personen zich zullen gedragen als spion of als lid van The Resistance.

Het grote voordeel aan The Resistance is (in tegenstelling tot Weerwolven van Wakkerdam) dat je niet uit het spel geëlimineerd kan worden. Bovendien kan dit spel al vanaf 5 spelers gespeeld worden.

The Resistance is pure fun, maar je moet het meer dan één kans willen geven. Dit spel heeft veel meer diepgang dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

The Resistance is een topper in dit genre!

De commentaren zijn gesloten.