dinsdag, 09 juli 2013

Bordspel Top 5

Er zijn veel spellen die ik steeds met veel plezier speel, maar van al deze spellen speel ik de volgende 5 spellen het liefst. Mijn ultieme bordspellen top 5 aller tijden:

5 Memoir ‘44

Memoir ’44 is het beste 2-persoonsspel dat ik ooit speelde!

In dit oorlogsspel speelt één speler met het leger van de geallieerden en een andere speler speelt met het leger van de Duitsers.

Ik heb oorlogsspellen altijd gemeden omdat het thema, de zwaarte van dit genre spellen en de speelduur me afschrikten. Tot ik het oorlogsspel Memoir ’44 een kans gaf. Dit spel speelt heel vlot, heeft een aangename speelduur en de regels zijn heel eenvoudig.

Je hebt bovendien veel variatie door de vele scenario’s. Elk scenario is waarheidsgetrouw opgebouwd, je speelt de veldslagen uit WO II na. Een heel leerrijke ervaring.

De miniaturen in dit spel zijn heel mooi en nodigen echt uit om te spelen. Ik geniet alleszins van elke speelbeurt!

4 Lancaster

Lancaster is een fantastisch spel!

Dit bordspel is een mooie mix van verschillende goede mechanismen uit andere spellen. Bieden, worker placement en meerderheden.

Het stemmen op de wetten is heel origineel gevonden. Het doet denken aan Cuba, maar dan veel beter.

Het worker placement element hebben we al heel vaak gezien bij andere spellen, maar hier geeft dit toch weer een totaal anders spel. Je kan namelijk steeds weggejaagd worden van een bepaalde plaats door andere spelers. Dit mechanisme is vergelijkbaar met de Kolonisten van Catan-uitbreiding: Steden en Ridders.

Daarnaast is er nog een leuk meerderhedenelement. Dit kennen we uit spellen als El Grande en Maharadja. Ook hier is het bij Lancaster net iets anders. Je kan punten scoren bij een meerderheid, maar je kan ook met lege handen achter blijven. Heel origineel gevonden!

Lancaster kent ook veel spelersinteractie, vooral bij het stemmen van de wetten en bij het wegdrijven van andere spelers. Bovendien heeft elke speler naast het grote speelbord een eigen bordje waarop je stemblokjes, ridders, ... kan plaatsen (zie oa. Hanzesteden en Terra Mystica).

Je zal misschien denken: een beetje teveel van het goede, maar niets is minder waar. Alle mechanismen passen perfect in elkaar en maken van dit spel een heuse topper!

Andere positieve punten zijn het mooie spelmateriaal en de heel aangename speelduur. Zelfs met 5 spelers duurt dit spel niet te lang. Er zijn weinig andere spellen die met 5 spelers zo vlot spelen.

De regels zijn makkelijk te begrijpen en na 1 speelronde heeft iedereen al door wat de bedoeling van het spel is. Ook het ridderthema zit heel mooi verwerkt in dit spel.

Ik ben echt enthousiast over dit spel en Lancaster verdient dit! Dit spel staat na één speelbeurt al meteen in mijn top 4 aller tijden. Lancaster is een must have voor elke spellenliefhebber en een terechte winnaar van de Nederlandse spellenprijs 2012!

3 El Grande

El Grande is het beste meerderhedenspel dat ik ooit speelde.

In dit spel heerst er voortdurend een aangename spanning: bij het uitkiezen van de kaarten (wanneer zal ik aan de beurt komen?), bij het uitkiezen van de acties (wie zal welke actie kiezen en wat zal hij/zij met deze actie doen?), bij het plaatsen van de caballero’s in de regio’s (in welke regio’s wordt er een nieuwe meerderheid gevormd?), bij het plaatsen van de caballero’s in El Castillo (welke speler heeft de meerderheid in El Castillo?), bij het uitkiezen van de regio voor de caballero’s uit El Castillo (welke regio zullen mijn tegenspelers kiezen?) en bij de puntentelling (wie staat er aan de leiding?).

El Grande is een fantastisch bordspel met veel tactische mogelijkheden, met veel afwisseling in de actiekaarten en met veel spelersinteractie. El Grande won in 1996 de prestigieuze Duitse spellenprijs Spiel des Jahres. Een topper van formaat!

2 Puerto Rico

Puerto Rico is een spel dat me steeds weer wegblaast door zijn geniaal spelconcept.

Als je het spel voor de eerste keer speelt, zie je even het bos (of zijn het de gebouwen) door de bomen niet meer. Na een paar spelletjes begint het spel echter te lopen als een trein en dan zie je dat alles perfect in elkaar past.

De kracht van Puerto Rico is dat je bijna geen down time hebt doordat je ook in de beurt van je tegenspeler(s) een actie mag uitvoeren. Dit is één van de grootste voordelen aan dit spel.

Daarnaast kan je door het kiezen van de juiste rollen in de juiste volgorde een goede strategie uitzetten. Toch moet je deze strategie regelmatig bijsturen omdat je ook afhankelijk bent van de keuzes van andere spelers. Elke rol die je kiest heeft weer betrekking op een andere rol: plantages aanleggen => kolonisten laten werken op je plantages => goederen produceren => deze goederen verkopen aan het handelshuis => met dit verdiende geld gebouwen kopen => deze gebouwen activeren door er kolonisten aan het werk te zetten => opnieuw goederen produceren => goederen verschepen en overwinningspunten verdienen. Deze spelmechanismen zitten heel goed in elkaar.

Zelfs na meer dan 10 speelbeurten, heeft Puerto Rico voor mij nog niets van zijn glans verloren. Deze Nederlandse Spellenprijswinnaar van 2003 is één van de beste strategische spellen aller tijden!

1 Terra Mystica

Wauw! Mijn absolute nummer 1 is Terra Mystica. Een topper van formaat!

In het sprookjesland van Terra Mystica dwalen 14 verschillende rassen rond. Elke speler speelt met één van deze rassen. Elk ras probeert een naburig stuk grond om te toveren in een landschap waar hij/zij zich goed voelt. Op dit thuislandschap kan dit ras dan nederzettingen, handelshuizen, steden, burchten, tempels en heiligdommen bouwen.

Waarom is Terra Mystica zo goed?

Terra Mystica kent enorm veel meer variatie. Er zijn maar liefst 14 rassen om uit te kiezen waardoor elk spel steeds anders speelt. Elk ras heeft een andere eigenschap en hieraan probeer je je speelwijze aan te passen. Ik kan me niet voorstellen dat Terra Mystica ooit zal vervelen door deze enorme variatie.

Ik heb al veel spellen gespeeld, maar ik heb nog nooit zoveel onderdelen gezien bij een spel. De eerste keer dat je al deze speelstukken op tafel ziet liggen, zal je even slikken. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want ondanks de vele mogelijkheden is Terra Mystica zeker geen moeilijk spel. Alles staat via symbolen heel duidelijk aangeduid op je overzichtskaart, op je eigen bord of op het groot speelbord. Na één speelronde weet je meteen wat de bedoeling is. Het is natuurlijk geen familiespel zoals Ticket To Ride, Carcassonne of Kolonisten Van Catan. Voor een expertspel zijn de regels echter helemaal niet moeilijk te begrijpen, al moet je wel voortdurend alert blijven, want er zijn veel keuzes in dit spel en een foute keuze is snel gebeurd.

Terra Mystica heeft een overvloed aan tactische mogelijkheden en is daarom een waar genot voor elke liefhebber van het betere spel. Elke beurt heb je keuze uit vele acties. Je kan je land transformeren, nederzettingen bouwen, vooruitgaan op het scheepsspoor, vooruitgaan op de wisselkoers voor spades, gebouwen opwaarderen, bidden, speciale acties uitvoeren, krachten omzetten, gunstfiches bekomen, een stad bouwen, voor bonustegels gaan,… Kortom: heel veel keuzes!

Ondanks de vele keuzes is er toch weinig down time in dit spel. De spelers doen beurtelings hun actie tot iedereen heeft gepast. Dit verloopt allemaal heel vlot. In de beurt van de andere speler kan je je eigen strategie uitdokteren.

Sommige spelers geven als kritiek op Terra Mystica dat er weinig spelersinteractie in dit spel zit omdat je elkaar niet kan aanvallen. Ik vind dat er wel degelijk spelersinteractie in dit spel zit. Je kan elkaar dwarsbomen op het speelbord door je nederzettingen zo te bouwen dat een andere speler beperkt wordt in zijn ruimte. Positief is ook dat je een gebouw nooit meer kan kwijtraken als je het hebt gebouwd. Het is geen landje-pik-spel (zoals Small World), wel een mooi opbouwspel.

Terra Mystica is niet alleen kwantiteit en kwaliteit, maar ook schoonheid! Het artwork is prachtig! Mooie, felle kleuren en stevig speelmateriaal. Het  thema zit mooi verweven in dit spel. In de spelregels staat een heel mooi verhaal dat perfect past bij het spel. Terra Mystica is net een sprookje.

Zijn er ook nadelen aan dit spel? Jazeker, je kan het niet met iedereen spelen, want de vele keuzemogelijkheden kunnen mensen afschrikken. Met 4 of meer spelers kan de speelduur ook uitlopen tot 2 uur of langer. Het is echt een avondvullend spel, dus niet ideaal als je een snel spelletje wil spelen. Voor de rest niets dan lof over dit prachtig bordspel dat dit jaar de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen in de wacht sleepte.

 

Als bordspellenliefhebber moet je deze spellen zeker eens een kans geven!

De commentaren zijn gesloten.