maandag, 08 juli 2013

Veranderingen in de GGC

De GGC is een grote gezelschapspellencompetitie onder vrienden. Seizoen 5 loopt stilaan op zijn einde. Er wordt nog gespeeld tot en met 31 augustus 2013. Momenteel is het heel spannend aan de top van het klassement. De huidige top 5 ziet er als volgt uit:

1 Wouter 16

1 Dieter 16

3 Karolien 9

3 Pieter 9

5 Katrien 4

5 Barbara 4

5 Noël 4

Ondanks de spanning in het klassement, kwam er toch wat kritiek op de puntentelling. Bij partyspellen wegen de punten heel zwaar door. Om een voorbeeld te geven: als je Puerto Rico speelt met 4 of 5 spelers, kan je maximum 3 punten verdienen en maximum 3 punten verliezen (afhankelijk van je ranking). Dit expertspel duurt ongeveer 90 minuten of langer. Als je daarentegen met 10 spelers Dixit Odyssey speelt, kan je maximum 6 punten verdienen en maximum 6 punten verliezen (ook afhankelijk van je ranking). Dit partyspel duurt zo’n 30 minuten. Expertspellen hebben een kleine geluksfactor, partyspellen hebben een grote geluksfactor. Partyspellen worden vaak gespeeld in grote groepen, terwijl expertspellen en familiespellen meestal met 2 tot 5 spelers worden gespeeld. Als je in het huidige systeem dus 2 keer een expertspel wint, kan je deze punten meteen verliezen als je veel pech hebt in een partyspel. Dat is niet altijd eerlijk.

Daarom werd er beslist dat partyspellen vanaf het volgende seizoen niet meer zullen meetellen voor de GGC.

De vraag is natuurlijk welke spellen vallen onder de noemer “partyspellen” en welke spellen niet? Hiervoor doe ik een beroep op de wereldberoemde website www.boardgamegeek.com. Elk spel dat daar aangeduid staat als partyspel, zal niet meer meetellen voor de GGC. Geen paniek, dit wil niet zeggen dat er ten huize D’Haeseleer geen partyspellen meer zullen worden gespeeld. Integendeel. Er zullen alleen geen punten meer kunnen worden gescoord in de GGC voor dit genre spellen.

Net als dit seizoen komen ook tweepersoonsspellen en coöperatieve spellen niet in aanmerking voor de GGC.

De volgende spellen uit mijn spellenkast (en spellenkasten van vrienden) worden gezien als partyspellen:

Bang!

Cash & Guns

Dixit

Dixit 2

Dixit 3

Dixit Odyssey

GiftTRAP

Idem Dito!

Jenga

Jungle Speed

Kakkerlakkensalade

Las Vegas

Perudo

Pictionary

PitchCar

PitchCar Uitbreidingen

Quizt’t

Saboteur

Saboteur 2

Say Anything

The Resistance

Time’s Up Gele Editie

Time’s Up Blauwe Editie

Top 40 Party Editie

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit Team Edition

Trivial Pursuit Wedden Dat Je Het Weet

Tumblin Dice Medium

Wat Schets Je Me Nou?!

Weerwolven Van Wakkerdam

Wie Wordt Multimiljonair?

Wijsneus

Zet In & Win

17:20 | Tags: ggc | Permalink | Commentaren (3) |  Print |  Facebook |

Commentaren

Goed idee om de partyspellen niet mee te laten tellen, op deze manier kon je wel héél snel stijgen of dalen in de GGC...

Is dat spel met die schijfjes (naam vergeten) geen partyspel?

Gepost door: Pieter VC | dinsdag, 23 juli 2013

Reageren op dit commentaar

Je bedoelt Crokinole :)

Crokinole telt wel nog mee voor de GGC omdat dit op BGG staat aangeduid als familiespel en niet als partyspel. Er zijn nog wel een aantal spellen waarbij je kan discussiëren of ze al dan niet onder de noemer "partyspel" vallen. Ik moet echter ergens een grens maken tussen partyspellen en niet-partyspellen en daarbij gebruik ik de leidraad van BGG.

Tweepersoonsspellen tellen sowieso niet mee. Voor Crokinole in 2 teams spelen we voortaan tot 500 punten in plaats van tot 100 punten. Dan duurt een spel veel langer, dan heb je automatisch minder speelbeurten, dan wordt de geluksfactor sterk gereduceerd en de punten wegen ook minder zwaar door aangezien je bij teamspelen max. +1 of -1 kan scoren.

Onlangs hebben we een hele avond Crokinole gespeeld en we hebben "maar" 2 spelletjes gespeeld. Eén keer verloren en één keer gewonnen, dus nuloperatie in het klassement :)

Gepost door: ditterio | dinsdag, 23 juli 2013

Reageren op dit commentaar

Goed idee ivm Crokinole! En inderdaad, BGG laten beslissen lijkt me niet meer dan logisch, dan is er geen discussie.

Gepost door: Pieter VC | dinsdag, 23 juli 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.