dinsdag, 02 juli 2013

Dit was juni 2013

Momenteel maken we een schaapscheerderskoude mee, dat is een koude periode in juni. Gelukkig kon ik mij deze maand verwarmen aan verschillende leuke spellen.

In juni 2013 speelde ik in totaal 38 verschillende speltitels.

Deze maand was de maand van Crokinole. Niet minder dan 13 keer werd dit spel deze maand gespeeld. Ik vermoed dat dit fingerflick spel nog heel vaak op tafel zal komen. Crokinole wordt dan ook uitgeroepen als topper van de maand juni! Pas wel op voor je vingers!

Het op één na vaakst gespeelde spel was Atlantis met 8 speelbeurten (online). Altantis is een luchtig racespelletje met een snel speelverloop. Zeker geen topper, maar ook niet slecht. Atlantis is een aanrader voor de liefhebbers van Cartagena.

Ghost Stories is een fantastisch coöperatief spel. Je vecht samen met je vrienden (of solo) tegen verschillende kwel- en plaaggeesten die het speelbord teisteren. Over Ghost Stories ben ik heel positief: mooi vormgegeven, duidelijke spelregels, vlot te spelen, aantrekkelijk spelthema, spannend en aangename speelduur. Er is echter één klein minpuntje: Ghost Stories is heel moeilijk om te winnen. Na 7 spellen ben ik daar nog steeds niet in geslaagd. Slechts één keer kwam ik in een solo-spel heel dicht in de buurt, de andere 6 keren werd er roemloos verloren, en dan nog in de beginnersvariant. Tips voor winst in Ghost Stories zijn bij deze altijd welkom!

Het dobbelspel Perudo is een topper! Kort en boeiend! Een plezier om te spelen. Misschien wel het beste dobbelspel dat ik ooit speelde.

Oorlogsspellen hebben me altijd wat afgeschrikt door de lange speelduur. Vier uur met plastic legertjes schuiven leek me niets. Toen ontdekte ik Memoir ’44, een geschenk uit de hemel. Memoir ’44 is een leuk en eenvoudig oorlogsspel met een heel aangename speelduur. Zelfs na 20 speelbeurten heeft dit spel nog niets van zijn glans verloren!

In GiftTRAP scoor je punten als je goed kan inschatten welke geschenken je zelf het liefst zou willen krijgen EN welke geschenken de andere spelers het liefst zouden willen ontvangen. Dit spel is heel grappig, vooral als je iemand een borstvergroting, een adellijke titel of een roze horloge kan cadeau doen. Verder is er weinig diepgang in dit spel, maar dit hoeft ook niet bij een partyspel. Hoe beter je je medespelers kent, des te leuker om te spelen.

Drie daagjes vakantie en het kaartspel Schotten Totten werd DE topper van onze vakantie! Bij Schotten Totten moet je pokercombinaties maken met je kaarten, je scoort een punt als jouw kaartencombinatie hoger is dan die van je tegenspeler. Verslavend leuk!

Take 10! is een eenvoudig kaartspelletje van dezelfde familie als Take 5! Je moet een kaart leggen op één van de stapels met kaarten, hierbij mag de waarde van jouw kaart maximum 10 waarden hoger zijn dan de openliggende kaart. Klinkt eenvoudig en dat is het ook, maar wel heel leuk. Dit spel speelde ik online.

Take 5! speel ik nog net iets liever dan Take 10! In Take 5! moet je steeds op je hoede zijn, anders krijg je een hele hoop koeienkoppen opgezadeld. Dit spel speelde ik ook online.

Ik heb ook genoten van het kinderspel De Betoverde Doolhof tegen mijn petekindje Silas. Ik beken, zelfs voor volwassenen is De Betoverde Doolhof een leuk spel. Vooral de uitspraak van Silas maakte dit spel onvergetelijk:

Ik: Silas, hoe oud ben jij? Je moet minstens 8 jaar oud zijn om dit spel te kunnen spelen.

Antwoord van Silas: Ik ben nog maar 6 jaar, maar ik ben wel heel slim!

Hilarisch!

Bijna even hilarisch waren onze potjes Jungle Speed! Het was al meer dan twee jaar geleden dat Jungle Speed nog eens op tafel was gekomen, maar deze maand werd het nog eens uit de kast gevist. Nu gaan we geen twee jaar meer wachten, want dit reactiespel is altijd fun!

Het kaartspel Manillen is een klassieker dat in mijn (schoon)familie vaak wordt gespeeld. Ik vind de geluksfactor iets te hoog en ik vind het ook niet leuk dat je verplicht bent om een slag te kopen. Om die redenen speel ik liever Wiezen, al vind ik Manillen ook een heel leuk kaartspel. Met 4 spelers is dit slagenspel al leuk, maar met 2 spelers wordt het nog beter omdat je dan meer controle hebt over je acties.

Sla Je Slag(room) is, samen met Las Vegas, het eenvoudigste meerderhedenspelletje dat ik ooit speelde. Leuk!

Zet in & Win is een leuk vraag- en antwoordspelletje waarbij je flink moet gokken naar het juiste antwoord.

Vooraf verwachtte ik niet veel van het dobbelspelletje Yahtzee. Die vrees was gegrond. Yahtzee stelde (online) inderdaad maar weinig voor.

In het begin van de maand speelde ik nog het kaartspel Al Caboon. Op het einde van de maand heb ik dit spel verkocht. Ik hou het wel bij de gewone Boonanza. Al Caboon biedt voor mij geen meerwaarde, integendeel…

Finca is een spel waarbij je je ofwel verplaatst op een rad en zo fruit/groenten verzamelt ofwel een tegel kiest die je betaalt met je verzamelde fruit/groenten. Leuk familiespel met eenvoudige regels.

Dankzij Mr. Jack kan Cluedo voorgoed op pensioen. Mr.Jack is één van de twee beste deductiespellen die ik ooit speelde. Het bordspel Mr.Jack speel je ofwel als detective ofwel als Mr.Jack. Als Mr.Jack kruip je in de huid van een karakter en moet je proberen te ontsnappen. Als detective moet je proberen te achterhalen welk karakter Mr.Jack is om hem daarna op heterdaad te kunnen betrappen.

Het andere fantastische deductiespel is Brieven uit Whitechapel. Dit spel heeft me overdonderd omdat het zo goed in elkaar zit. De spelregels zijn eenvoudig. Eén speler is Mr. Jack en moet in 4 nachten een aantal hoertjes vermoorden. De andere spelers zijn detectives en moeten Mr. Jack op heterdaad trachten te betrappen. Als detective is het heel moeilijk om dit spel te winnen omdat je alle mogelijke zetten van Mr. Jack zo goed mogelijk moet proberen te onthouden. Niet evident. Als Mr. Jack lijkt het een stuk makkelijker, maar daarom niet minder spannend. Ik heb dit spel alleen nog maar als Mr. Jack gespeeld en dat was een super-ervaring. Je staat vlak naast een detective, maar zij zien jou niet. Je probeert te vluchten en de opluchting is enorm als je heelhuids in je schuilplaats geraakt. Dit spel heeft er voor gezorgd dat ik het “gelijkaardige” spel Kraak Van De Eeuw ga verkopen. Brieven Uit Whitechapel is gewoon veel beter. De kans dat ik Brieven Uit Whitechapel ooit aankoop is dan ook vrij groot. Door het spelen van dit spel is ook mijn interesse in Nuns On The Run weer aangewakkerd. Dit is een deductiespel over nonnen en staat al een tijdje op mijn wenslijst.

7 Wonders blijft één van de betere kaartspellen voor 7 of minder spelers. Een kaart uitspelen en dan de niet gespeelde kaarten doorgeven aan de speler naast jou. Eenvoudig maar geniaal spelconcept! Deze keer speelde ik het spel voor de eerste keer online.

Ballonrace (online) kan mij niet boeien. Mijn excuses.

Terug van weggeweest: het kaartspel Machiavelli. Het werd een fijn weerzien met dit kaartspel vol verborgen rollen. Door de geheime rollen kan je lekker bluffen en is het altijd in spanning afwachten wie er in een bepaalde ronde zal worden vermoord, bestolen, enz.

Elfenland (online) is weliswaar een betere versie dan Amazone, maar toch geen hoogvlieger.

Vluchten voor een monster, dat is Fearsome Floors. Het spel kwam online echter niet goed tot zijn recht. Ik betwijfel ten zeerste of dit spel me aan een speeltafel wel zou aantrekken.

Haciënda (online) is een leuk en eenvoudig tegellegspel, maar niet leuk genoeg om het aan te schaffen.

Er werd een record verbroken in Hanabi. Voor de allereerste keer in mijn geschiedenis als spellenspeler slaagden we er in om 25 punten te scoren in Hanabi. Dit is het maximum van de punten! Hoera!

Online is het spel Pinguïn veel minder leuk dan in ’t echt.

Kingsburg is een heel leuk familiespel met relatief eenvoudige regels doch voldoende uitdaging. Je werpt dobbelstenen en vervolgens plaats je deze dobbelstenen elk om beurt op een ingenieuze manier op het speelbord. Heel goed bedacht spelsysteem en een absolute aanrader voor de liefhebbers van het betere familiespel!

In Pandemie (online) gingen we alweer ten onder aan de vele virusuitbraken. Leuk spel, maar niet eenvoudig om te winnen.

Quoridor (online) is het beste abstracte spel ooit. Zelfs na meer dan 70 speelbeurten geniet ik nog steeds. Dit spel is veel tactischer en strategischer dan je op het eerste zicht zou denken. Als de spelers aan elkaar gewaagd zijn, is het altijd spannend. Ik heb dit spel nog niet gespeeld met vier spelers, maar met twee spelers is het fantastisch!

Rozenkoning (online) is een leuk abstract bordspel waarbij je punten scoort door zoveel mogelijk aaneengesloten gebieden in jouw kleur te vormen. Eenvoudig om te begrijpen, niet eenvoudig om te winnen.

Sint-Petersburg (online) is een leuk spelletje om af en toe eens te spelen. Als je niet voor het geld gaat en vele of dure kaarten koopt, dan is je geld er snel door en zit er niets anders op dan steeds te passen. In dat geval is het saai. Als je wat beter met je geld omspringt en goed kijkt welke kaarten je koopt, wordt het leuker. Ik vind het geen slecht spel, maar ik vind het ook niet super. Het is duidelijk een groeispel dat je meerdere keren moet spelen om dit te kunnen appreciëren. Ik weet alleen niet of ik dit spel veel speelgelegenheid zal geven... Daarvoor zijn er veel betere spellen in spellenland.

Over Santiago de Cuba (online) ben ik niet echt euforisch. Het is een doorsnee spel dat ik niet vaak meer hoef te spelen.

Say Anything is een eenvoudig maar geniaal partyspel! Het is een hilarisch vraag- en antwoordspel waarbij elke speler een antwoord moet geven op een zelfde vraag. Diegene die de vraag heeft gesteld, kiest dan in het geheim het beste antwoord uit alle antwoorden van de spelers. Ook de andere spelers kiezen nadien het beste antwoord (dit hoeft niet hun eigen antwoord te zijn). Tenslotte worden er punten uitgedeeld. Voorbeeld van een vraag: Wat is het domste dat je kan zeggen tegen je schoonmoeder?

Er kwam deze maand ook een grote klassieker op tafel: De Kolonisten van Catan! Een jaar geleden was ik dit spel een beetje beu gespeeld, maar nu heb ik weer enorm genoten van dit familiespel.

Het Koopmanshuis (online) vind ik nog steeds het leukste spel van Stefan Feld.

Demarrage! is al een ouder spel, maar daarom niet slechter. Dit racespel blijft vaak op tafel komen!

Tenslotte speelde ik online nog het dobbelspel Yspahan. Net als Kingsburg kent Yspahan een origineel gebruik van de dobbelstenen. Je gooit met dobbelstenen, plaatst deze dobbelstenen in de toren, om beurt kiest iedereen een aantal dobbelstenen uit de toren en voert één van de bijhorende acties uit. Ondanks de eenvoudige regels zit er veel tactiek in dit spel.

In juni 2013 werd er natuurlijk ook volop gespeeld voor de GGC.

De GGC (= Grote Gezelschapspelen Cup) is een spellencompetitie onder vrienden. Momenteel loopt het vijfde seizoen. Op 1 september 2013 start seizoen 6.

Dit is de tussenstand van de huidige top 5 (er zijn voorlopig 24 deelnemers):

1 Dieter 22

2 Pieter 10

3 Karolien 8

3 Annelies 8

5 Wouter 6

 

18:34 | Tags: 2013 | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.